Hlavní obsah
Finance

Věk jako daňové kritérium – revoluční nápad nebo cesta do pekla?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Jaroslav Král navrhuje zdanění podle věku, kde mladí platí méně a starší více. Tento nápad má údajně podpořit rodiny a vylepšit státní rozpočet. Jenže vyvolává spíše otázky o spravedlnosti a praktické realizaci takového systému.

Článek

Jaroslav Král ve svém příspěvku představil vskutku originální, ale z mého pohledu příliš radikální návrh, zdanit lidi podle věku. Mladí by platili méně, starší více. Tento koncept má podle autora potenciál vyřešit několik problémů současně: podpořit mladé rodiny, zvýšit porodnost a vylepšit státní rozpočet. Ale je to opravdu reálné řešení, nebo jde jen o fantazírování daného autora?

Přemýšlejme nad tím z pohledu spravedlnosti. Daňový systém by měl být férový a odrážet ekonomické schopnosti jednotlivců. Zdanění na základě věku by ovšem vedlo jen k jednomu cíli a to je vyvolání značného napětí mezi generacemi. Starší občané, kteří celý život přispívali do státního rozpočtu, by se mohli cítit, a to zcela pochopitelně, nespravedlivě potrestáni jen za to, že se dožili vysokého věku. Navíc je v návrhu zcela opomíjen fakt, že mnoho seniorů má omezené možnosti, jak ovlivnit výši svých příjmů. V návrhu nejsou zohledněny také vyšší náklady na zdravotní péči. Jak by se na základě těchto faktů měli ještě vyrovnat s vyššími daněmi?

Podpora mladých rodin je bezesporu důležitá. To je jediná věc, na čem se s autorem zmíněného článku shoduji. Ale je daňové zvýhodnění podle věku tou správnou cestou? Nestály by za zvážení jiné způsoby podpory, jako například smysluplná dotace na bydlení, nebo větší daňové úlevy pro rodiny s dětmi? Tato opatření by mohla mít podobný efekt na podporu mladých rodin bez vytváření nerovnosti mezi generacemi.

Další aspekt, který by bylo pro realizaci takového návrhu nutné zvážit, je administrativní náročnost takového systému. Jak by se určovaly daňové sazby? Co s lidmi, kteří jsou těsně před nebo po určitém věkovém milníku? Na základě čeho by by byl tento věk určen tak, aby byl lehce obhajitelný? Zavedení věkově diferencovaného zdanění by vyžadovalo komplexní reformu daňového systému, což by nakonec mohlo přinést více problémů než jaký by byl konečný užitek.

Návrh Jaroslava Krále je bezesporu originální. Nicméně z pohledu praktické realizace a spravedlnosti neralizovatelný. Podpora rodin a zvýšení porodnosti jsou klíčové cíle, ale měly by být dosaženy cestami, které nezatíží jednu část populace na úkor druhé.

Každopádně je vždy lepší zaměřit se na hledání řešení, která budou přínosem pro všechny generace, a nebudou příčinou svárů mezi mladými a starými.

Autorský text a medium.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz