Hlavní obsah
Umění a zábava

Herec Vladimír Kulich dokázal zakotvit v Hollywoodu. Umí Vikingy či mafiány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: repro foto/international movie database

V historickém dramatu „Templář“ hrál V. Kulich výraznou postavu rytíře Tiberia

Mnoho povolaných, málo vyvolených. Řada českých herců zkoušela uspět v amerických filmových ateliérech, ale jako jeden z mála tam zakořenil Vladimír Kulich. Už déle než čtyřicet let.

Článek

„Jmenuji se Kulich, Vladimír Kulich,“ představil by se jako agent 007. Náš člověk v Hollywoodu. Drsný jako smirkový papír FEPA 50-60, jedno, zda v roli mlčenlivého Vikinga, ruského mafiána či nelítostného rytíře. Vladimír Kulich (67), ač narozen v Praze, mládí strávil v Kanadě a nyní žije skromně v jednom z bungalovů losangeleské čtvrti Venice.

I když hrál v několika mezinárodních hitech jako Vikingové, Equalizer nebo Akta X, nikdy nevystoupal do úplně první ligy. Stejně jako třeba Karel Roden, který se v USA na startu druhého milénia uchytil thrillerem 15 minut, pokročil upírskou fantasy Blade 2 a v roce 2004 triumfoval vedlejší rolí v akčním trháku Bournův mýtus. Jenže v mecce filmu dnes už jen paběrkuje. Cizinci to v Hollywoodu mají obecně těžké. Třeba Antonio Banderas šel z filmu do filmu i díky pragmatickému sňatku s domácí celebritou Melanií Griffithovou. A po jejich hořkém rozvodu hned okusil ústup ze slávy. Spojené státy americké sice jsou „zemí neomezených možností“, ale jen pro ty opravdu vítané. Kulich tam však nejen pracuje, ale i žije, díky čemuž má na kontě už více než čtyři desítky rolí.

Téměř dva metry charismatu

Ve věku dvanácti let, po rozvodu svých rodičů, emigroval s matkou do Kanady. Neuměl dokonale anglicky, takže jeho dětský sen o herecké kariéře se rázem rozplynul. A tak přesedlal na sport. Díky urostlé postavě (výška 196 cm) se mu rýsovala nadějná kariéra v ledním hokeji, ale v 21 letech nepřestoupil do profesionální NHL a zkusil štěstí v televizi. To se psal rok 1979, když dostal první a pochopitelně menší roli v seriálu Knots Landing. Zjednodušeně řečeno se jednalo o variaci tehdy populárního Dallasu, nikoli z prostředí ropných magnátů, ale civilnějších postav ze středních vrstev.

Jeho několik úvodních pokusů před filmovou kamerou raději přeskočíme, v roce 1999 ovšem nastává kýžený zlom v kariéře - dostává výraznou roli Buliwyfa v historickém snímku Vikingové. Podle knižní předlohy Pojídači mrtvých od Michaela Crichtona (dále např. série Jurský park) ho režíroval renomovaný John McTiernan. Film sice v kinech takříkajíc nerozbil bank, ale platí, že zpětně je stále víc doceňován a v myslích diváků zraje jako víno.

Foto: repro foto / international movie database

Kulich jako zběsile potetovaný šéf ruské mafie ve filmu „Equalizer“

Po solidním „akčňáku“ Sejmi eso (2006) na sebe o pět let později upozornil ve výborně obsazeném dramatu Templář (v originále Ironclad). Partnery mu byli Paul Giamatti, Brian Cox nebo Kate Maraová. S obrovským mečem tu spolehlivě deklasoval nespočetné řady protivníků. Ve volném pokračování Ironclad 2: Battle for Blood (2014) se už nevyskytoval, čehož nemusel litovat, neboť se jednalo o „béčkové“ rozmělnění předchozího filmu. Žádní herci z první ligy, zato nechyběl nám dobře známý srbský matador Predrag Bjelac (TV seriály Slunečná, Rapl nebo Duch).

Na jedné lodi s Denzlem Washingtonem

Do jemu známého prostředí se vrátil v nadprůměrně hodnoceném seriálu Vikingové (2013) a o rok později přichází Equalizer, první Kulichův skutečný blockbuster. A to po boku oscarového Denzela Washingtona a dnes už herecké superstar Chloë Grace Moretzové. V celém světě utržil téměř 200 milionů dolarů. Ztvárnil zde šéfa ruské mafie Puškina, s nímž ho spojovalo i křestní jméno Vladimir.

S narůstajícím věkem (třeba v International Movie Database ho pro jistotu ani neuvádí) a díky systému žánrových škatulek, které Kulicha uvěznili spíše v rolích stojících na fyzickém projevu, u něj nelze očekávat výrazný kariérní vzestup. Přesto jen během roku 2020 hrál ve čtyřech projektech, mimo jiné v úspěšném televizním seriálu S.W.A.T z produkce stanice CBS odehrávající se v prostředí policejní zásahové jednotky.

Seznam zdrojů:

https://www.csfd.cz/tvurce/20896-vladimir-kulich/biografie/

https://www.imdb.com/name/nm0474520/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_0_nm_8_q_vladimir%2520kulich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz