Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milostný čtyřúhelník: Olga Havlová si věděla rady s nevěrami svého Václava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: John Mathew Smith (Creative Commons 2.0 Generic ) / Ondřej Němec (Výbor dobré vůle - volné dílo)

Václav Havel na snímku z roku 1997, jeho manželka Olga Havlová na o dva roky mladším portrétu

V kinech běží dokument „Tady Havel, slyšíte mě?“ ze závěru života prezidenta Václava Havla. Bouřlivé chvíle prožíval nejen ve sféře politiky, ale i soukromí. Nechyběly milenky a nemanželské dítě.

Článek

„V noci jsem se třásl tak, že řinčela celá palanda a spoluvězni nemohli spát. Srdce mi divoce bušilo a já si skutečně nebyl jist, jestli neumírám,“ vzpomínal Václav Havel (1936-2011) na kritický moment svého života v plzeňském vězení Bory. Psal se rok 1983 a pozdější náš prezident si tam měl odseděl čtyři a půl roku za tzv. podvracení republiky. Stalo se tak v souvislosti s procesem se stoupenci známé opoziční iniciativy Charta 77. Totalitní komunistická moc si našla záminku, jak se pokusit předního disidenta zlomit.

Proč si tuto epizodu nyní připomenout? V polovině dubna byl do tuzemských kin uveden celovečerní dokument Tady Havel, slyšíte mě? z něhož je patrné, jak velkou roli hrály v závěru jeho života ženy. Nejen druhá manželka Dagmar Veškrnová (71), ale rovněž údajná tehdejší milenka Irena Obermannová (nyní dvaašedesátiletá autorka o tom v roce 2011 napsala román Tajná kniha). To však platilo odevždy. Silnou pozici držela matka Božena, nepochybně první manželka Olga (rozená Śplíchalová) a též občasné milenky. Když se vrátíme do v úvodu zmíněného období druhého Havlova věznění, byla jeho tehdejší „bokovkou“ Anna Kohoutová. Divadelní dramatik však nepočítal s tím, že Olga mu bude poměr tolerovat s jednou podmínkou - ona také smí mít milence.

Málem rozveden matkou svého dítěte

Dozvídá se to po svém předčasném propuštění z vězení ze zdravotních důvodů (dostal zápal plic, příznakem byly výše zmíněné vysoké horečky). „Byl úplně zničený, celý se chvěl,“ popisovala Kohoutová jeho reakci na Olžino přiznání. Jejím partnerem se stal herec Jan Kašpar, který v roce 1975 účinkoval v Havlově adaptaci Žebrácké opery. Dramatik a disident to vnímá jako zradu a nedbá na milenčin argument „vždyť ty máš mě, tak co jí vyčítáš?“. Ve svých vzpomínkách ho proto Kohoutová označuje za ješitu, prý se jí to „zdálo od něho hloupé, shodil se přede mnou“. Havel však tři ostatní aktéry milostného čtyřúhelníku překvapí útokem ze zálohy.

Emočně ne dost solidární Kohoutovou velmi rychle nahrazuje nová milenka Jitka Vodňanská (80). Ta se dva roky před Havlovým návratem z kriminálu rozvedla s hudebníkem Janem Vodňanským (1941-2021). Tichá válka mezi manžely Havlovými poté probíhá navenek smírně, všichni čtyři spolu tráví čas i na legendární chalupě Hrádeček. Po necelém roce vztahu však Vodňanská otěhotní, budoucí otec je připraven se rozvést, ale… Po sérii taktických ústupků (Olga navrhuje adopci dítěte a je připravena obětovat milence) uspokojený Havel vzdává rozvod. A Vodňanská jde na potrat. Což kupodivu nic nemění na tom, že v rámci „hry lásky šálivé“ zůstává členkou dramatikova miniharému…

Přelétavý Havel si nedá pokoj ani po Sametové revoluci. S druhou manželkou ho seznámí Jiří Suchý. „Velice dobře si vzpomínám, jak jsme oslavovali třicet let Semaforu. Přišel tam disident Havel a herečka Veškrnová. A mě nenapadlo nic jiného, než že jsem je představil,“ připomněl své zásluhy známý divadelník. A jak to později komentoval vševědoucí bulvár? „V té době nebylo tajemstvím, že jiskra v očích pana prezidenta nepatří vždy jen manželce. Nakonec vše vyřešil nemilosrdný osud a moudrost paní Olgy, která před svou smrtí roku 1996 manželovi kladla na srdce, aby nezůstával sám. Věděla, že to neumí,“ napsal v této souvislosti deník Blesk.

Seznam zdrojů:

Jan Bauer: Václav Havel - necenzurovaný životopis (Ottovo nakladatelství 2003)

Jitka Vodňanská: Voda, která hoří (Torst 2018)

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-vaclav-havel/165398/vaclav-a-dagmar-pribeh-jejich-velke-lasky.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz