Hlavní obsah
Lidé a společnost

Měl záchvaty zuřivosti kvůli závislosti na kokainu. Herec van Damme v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Georges Biard / commons.wikimedia.org - volné dílo

Jean-Claude van Damme na snímku z roku 2012

Pod zkratkou JCVD vešel Jean-Claude van Damme do dějin akčního žánru. Při natáčení v Thajsku však prošel osobním peklem díky požívání kokainu. Část tohoto týdne herec stráví pracovně v Praze.

Článek

„Konzumoval tehdy až 10 gramů kokainu denně, což ho stálo 10 000 dolarů týdně,“ vzpomínal scenárista a režisér Steven de Souza na spolupráci s Jeanem-Claudem van Dammem (63) z poloviny 90. let. Herce známého pod zkratkou JCVD tehdy sužovaly záchvaty zuřivosti a průběh natáčení filmu Street Fighter: Poslední boj tomu odpovídal. Jeho divoké časy z neméně turbulentních „devadesátek“ však jsou pryč, dnes už zklidněný veterán akčních filmů právě dorazil do Prahy, aby se zúčastnil několika večerů se svými fanoušky (levnější vstupenka k stání na balkoně stojí 1990 korun).

Ale zpět do temné minulosti belgického mistra bojových sportů. Pro scenáristického matadora de Souzu (stál za trháky jako Smrtonosná past nebo Komando) to měl být režijní debut. A jako námět si vybral tehdy velmi populární videohru Street Fighter II, které se celosvětově prodalo 15 milionů kopií. Natáčelo se v Thajsku, ale na plac JCVD málokdy dorazil včas, pokud vůbec. „Musel jsem ve scénáři hledat scény bez něj, protože štáb nemohl hodiny čekat, jestli se vůbec objeví,“ vzpomínal na to později frustrovaný režisér.

„Musím si napumpovat svaly!“

Filmové studio problémové hvězdě kvůli tomu opatřilo asistenta, který se však velmi rychle stal součástí problémů - jeho dohled skončil u popíjení šampaňského přímo na place. Herec si pro svůj asijský pobyt (později se natáčelo ještě v Austrálii a USA) vyhradil prezidentské apartmá v luxusním hotelu, jednou z jeho podmínek bylo zřízení osobní posilovny. „Musím si napumpovat svaly,“ zdůvodnil prý van Damme čekajícímu štábu jednu ze svých mnoha absencí. Ve skutečnosti měl nos bílý od kokainu a okolí trýznil intenzivními výlevy vzteku.

Nebylo divu: obrovská vlhkost a teploty se podepsaly na kondici všech, štáb i herci hubli před očima, ale herec Raul Julia (1940-1994), který ztvárnil van Dammova diktátorského protivníka, z úplně jiného důvodu. Do Thajska dorazil s rakovinou žaludku v pokročilém stádiu a připravené kostýmy na něm doslova visely. Režisér tedy určil, že všechny scény s ním se natočí až naposled, aby měl do té doby čas přibrat. Raul Julia však na slavnostní červený koberec nedorazil, zemřel už na podzim, několik měsíců před premiérou filmu 23. prosince 1994.

Špatné recenze, skvělé tržby

S poměrně nízkým rozpočtem 35 milionů dolarů utržil Street Fighter: Poslední boj překvapujících 100 milionů dolarů. Tedy zhruba stejně jako jeho téhož roku uvedená sci-fi Timecop. Na rozdíl od zmiňovaného snímku, který patří k těm lepším z van Dammovy rozsáhlé filmografie (dosud 81 „zářezů na pažbě“), byly recenze příšerné.

„Pochmurná a překombinovaná směs špatně sestříhaných sekvencí bojových umění a často nesrozumitelných dialogů,“ shrnul své hodnocení list New York Times. Kritický konsenzus potvrdili také diváci - na filmové databázi IMDB jeho kvalitě nedali víc než čtyři hvězdičky z deseti možných, na tuzemské ČSFD se jeho křivka zastavila na 34 procentech. Jean-Claude van Damme si však z natáčení tohoto divokého spektáklu odnesl příjemnou vzpomínku. Během natáčení se mu podařilo svést zpěvačku Kylie Minogue!

Seznam zdrojů:

https://movieweb.com/street-fighter-movie-jean-claude-van-damme-coked-up/

https://www.theguardian.com/games/2018/jul/16/inside-street-fighter-movie-jean-claude-van-damme-kylie-minogue?CMP=fb_gu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jean-Claude van Damme

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz