Hlavní obsah
Sport

Česká ženská hokejová reprezentace na MS 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Vontor

Česko - Finsko (PS5)

Sledoval jsem působení České hokejové ženské reprezentace na MS 2024 v americkém městě Utica a již chvíli před tím, než mi Seznam Médium poslalo vzkaz o napsání článku, měl jsem v hlavě pár poznatků a postřehů ke sdílení.

Článek

Na úvod je potřeba zmínit, že ilustrační obrázky vzhledem k nedostatku potřebných materiálů jsem si záměrně vybral z mého PlayStation 5  kde mimo jiné jako u mnoha game playerů se sem tam virtuálně promítne tzv. virtuální realita. Vlastně jsem si vcelku nedávno pořídil kvůli tomu PS5 a hru EA NHL 24, která není hlavním tématem rozborů, přeci jenom se blíží očekávané MS v ledním hokeji v Česku v kategorii mužů. Nicméně ženy přeci jenom mají přednost a tak jsem se rozhodl, i pro Naše stálé obyvatelstvo na Našem vymezeném území určeného pro oběti trestné činnosti organizovaného zločinu a oběti ozbrojeného válečného konfliktu proti místním a zahraničním zločineckým gangům počínaje tajnými zpravodajskými službami a konče někde náboženským extremismem Svědků Jehovových potažmo mafie - prostě nepřítele. V rámci Našeho vedení účinného vyšetřování těchto záležitostí z pohledu právního státu jde o věci dávno ověřené a zaprotokolované. Ale i přesto vše se dá si další chvíle zpříjemnit.

Po prvním z pokusů kdy si člověk narychlo vezme do rukou ovládání a chce hrát za místní reprezentační tým kdy spíše svádí boj s ovládáním hry a celý turnaj končí spíše fiaskem a debaklem v tom druhém opakovaném kupodivu navzdory vlastnímu očekávání se Český ženský reprezentační hokejový tým stal virtuálními Mistryněmi světa po výhrách 2:1 nad USA v semifinále a nad reprezentací Švédska 4:2 ve finále, za což bych se, byť v kategorii nováček, mohl poplácat po ramenou a snad jim i tento Náš komentář na oficiální stránce týmu zvedne trochu náladu po prohrané bitvě o bronz s Finskem, byť až po samostatných nájezdech a usuší slzy na tvářích. Tedy v reálném čase, světě a životě i když ten Náš je již jistý čas poněkud jiný. De facto vlastně mohou být ony obrázky zcela tematické. Protože co se týče Českého ženského hokeje, opravdu toho není moc na výběr což je spíše škoda.

Nicméně nyní k pohledům na reálný průběh mimo ilustrační obrázky.

Foto: Martin Vontor

MS hokej ze hry NHL 24 na PS5 - přehled

Česko namlsané nedávnými hokejovými výsledky mládežnických reprezentací očekává obhajobu bronzové medaile z Mistrovství světa v ledním hokeji v kategorii žen která v souboji s Finskem o Královnu Evropy Českým lvicím klouzajícím po ledě unikla o vlásek, o chlup či o pověstné menší štěstí. Bylo to opravdu jenom o štěstí?

Česko - Finsko 4:0

Úvodní zápas vyšel českým ledním hokejistkám nakonec vcelku úspěšně a přes dva góly do prázdné brány s přehledem zvítězily. Vstup do turnaje kdy postup je již v kapse tedy úspěšný. Přeci jenom o nic nejde, snad možná jen se trochu sehrát a zvednout si potřebné sebevědomí .

Foto: Martin Vontor

Česko - Finsko (Ze hry NHL 24 na PS5)

Česko - USA, Kanada

Porovnání se s týmy hrajícími o zcela jiné úrovně více a ještě při malém počtu konfrontace jsou spíše školou. Každopádně o nic nejde, snad o posouzení rozdílů. Obzvláště když pravděpodobně se do takových zápasů přeci jde jen spíše se sebevědomím outsidera jenž může maximálně překvapit.

Česko - Švýcarsko

Přeci jenom jde opět nejenom o umístění ve skupině a případně dalšího soupeře pro čtvrtfinále, ale zároveň i o to, že ony dvě bronzové medaile České lvice na ledové ploše přeci jenom získaly právě nad nimi. Určitě si na ně více věří. Tedy pravděpodobně rozhodně více než na USA nebo Kanadu, byť každý zápas začíná od nuly. Nicméně tentokrát opět klasicky 6:1 s přehledem. On se ten sen opětovné bronzové plakety vidí celkem reálně.

Foto: Martin Vontor

Pavouk (Ze hry NHL 24 na PS5)

Česko - Německo (čtvrfinále) 1:0

Nakonec jsme se, jak říkala hračka v interview, dočkali. Chtělo to trpělivost a přišla sladká, sic těžce vydřená výhra v základní hrací době, která možná vzhledem k disciplinovanému výkonu Německých žen příště nemusí být dostatečná. Přeci jenom porazily už i Švédky a především mají základnu která ženskému hokeji v Česku schází a vzhledem k různým způsobům politiky a správy scházet jak to již mnoha odvětvích sportu bývá ještě dlouho scházet pravděpodobně bude. Narozdíl od Češek Němky o sobě věděly daleko více a nutno podotknout, hrály líbivý hokej narozdíl od kolikrát bezhlavých snah o individuální rozbití německého systému. Někdy pravda, individuality mohou rozhodnout. Ovšem ne pokaždé se na to dá spolehnout a pravděpodobně tento zápas odhalil slabiny českého ženského hokejového projevu. Nicméně tentokrát to vyšlo prostě. Možná že též se štěstím, každopádně nebýt Kláry Peslarové v bráně, kdo ví jak by to s námi vypadalo. Ale i jistota v bráně někdy stačit nemusí.

Foto: Martin Vontor

Česko - Finsko (Ze hry NHL 24 na PS5)

Česko - Kanada (semifinále)

Konečně v semifinále někdo jiný než tradičně Spojené státy americké, které prý jsou nejlepším týmem. Zopakuje České křehké Áčko výkon osmnáctek? Byť se mnohým táto otázka či domněnka mohla honit hlavou, pravděpodobně sotva. Narozdíl od Českého mladšího týmu přeci jenom Kanaďanky jsou ustálené a sehrané. Bruslařsky jinde a určitě na hokejkách udrží puk lépe než kdyby je Český tým měl potřený lepidlem. Nejenom že tento zápas mi začíná připomínat nedávné zhlédnutí zápasů divize II., kde předvedený výkon z naší strany by se tomu dal přirovnat, navíc mne to vrací do časů kdy Kanada opravdu byla kolébkou hokeje a vyučovala v podání mužském i. Tedy někde kolem stovky let zpět, což je ovšem normální protože ženský hokej přeci jenom tak dlouho není. Nicméně před nadcházejícím Mistrovství světa v Česku na příští rok a nadcházejícími Zimními olympijskými hrami by bylo vhodné se zamyslet zda počáteční bruslení okolo mantinelů již není potřeba či nutností začít pomalu a postupně obohacovat nějakou českou školou chytrostí, myšlenkou či tak něco podobného u čeho přeci jenom jsme zvyklí u mužů.

U žen toho pravděpodobně moc na výběr nebude takže můžeme být vůbec rádi za to co máme a záleží pouze na těch holkách. Kanaďanky přeci jenom hrály narozdíl od Češek svůj tradiční kanadský hokej se zákeřnými fauly a strkáním které unikaly i přes bezkontaktní pravidla rozhodčím. Ženským rozhodčím. Určitě to bylo nepříjemné utkání a byť Česky přeci jenom postupně začaly hru vyrovnávat, což nebylo pouze v tomto zápase kdy možná Český tým má pozdější rozjezd, případné překvapení se nakonec nekonalo.

Foto: Martin Vontor

Česko - Finsko (Ze hry NHL 24 na PS 5)

Česko - Finsko (utkání o bronz)

Možná mohlo mít vliv určité časové vytížení mezi zápasy na fyzické síly, popravdě nechápu proč konec na tak důležité zápasy je tak napresován. Zvláštní, obzvláště když u žen přestávka je rovná třetině. Nicméně je třeba to brát teď tak jak to je. Někdy to může být výhoda a někdy ne, těžko říct. Možná se více faulů mohlo pískat na obou stranách, nicméně to nechme na svědomí rovněž se vyvíjejících ženských rozhodčí. Popravdě ani já neznám úplně pravidla ženského hokeje nicméně podobně jako komentátor spíše věřím tomu, že takové zákroky jako hákování a podobně by odpískané a potrestané být měly, alespoň v NHL 24 o tom sám vím své.

Foto: Martin Vontor

Trestná lavice (Ze hry NHL 24 na PS 5)

Šance byly, tyčka byla, faktorů mnoho, nakonec došlo až na samostatné nájezdy v nichž prostě Finky byly úspěšnější a dvakrát se trefily nad vyrážečku.

Českým hráčkám zbyly slzy a pověstná čokoládová medaile.

V Česku se zcela nepochopitelně tomu říká bramborová narozdíl od Francie nicméně přeci jenom čokoládová by byla pravděpodobně sladší odměnou potažmo kompenzací na tu bolest ženského týmu. Ale co mají říkat jiní zkušení hokejisté kteří takových momentů zažili již mnohokrát. Nicméně co Českým lvicím na ledě nelze upřít je odhodlání, houževnatost a bojovnost. Každopádně je třeba se dívat dál. Finky dlouho kralovaly Evropě a možná také dříve měly smůlu na los, kdo ví jak by to vypadalo kdybychom hráli s Finkami místo Švýcarek o ty bronzy, ale člověk musí brát věci jak jsou.

Zápas skončil, Česká televize Sport přenos utla podobně jako tomu je či bylo v NHL 24 kdy narozdíl od EA FC24 jsem také neviděl svůj tým zvedat pohár nad hlavu, což ale spíše je výtka směrem k vývojářům neboť ani teď nevím zda děvčata byla všechna bez ohledu na národnost ostříhaná jako někde v koncentračním táboře anebo měla vlasy smotané do culíků a pod helmou.

Určitě není úmysl něco kritizovat či žít neúspěchem, když vlastně v případě vyrovnaných týmů se o tom moc hovořit nedá, ale když jsem již dlouho nepsal žádný článek…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz