Hlavní obsah
Umění a zábava

Kontroverzní i originální umění Davida Černého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raimond Spekking/Wikimedia Commons/CC.BY.SA 4.0

David Černý je jedním z nejznámějších současných českých umělců, který se proslavil především svými provokativními plastikami. Kde všude je možné si jeho dílo prohlédnout?

Článek

Originální i kontroverzní. Takové je umění Davida Černého. Jeho plastiky lze obdivovat nejen v galeriích či jeho vlastním Musoleu, ale řadu těchto děl si lze prohlédnout na běžných míst ve veřejném prostoru.

Kůň

Jedním z nejznámějších děl Davida Černého je socha zobrazující patrona naší země sv. Václava, který sedí na obráceném koni. Mrtvý kůň má vyplazený jazyk a svazaná kopyta, za které je zavěšen na stropní konstrukci pasáže Lucerna. Zde ho mohou kolemjdoucí obdivovat již od roku 2000.

Foto: Satdeep Gill/Wikimedia Commons/CC.BY.SA 4.0

Kůň

Miminka

Dalším velmi známým dílem jsou sochy miminek. První deformované lezoucí batole původně vzniklo jako bronzová socha pro instalaci na budově Muzea moderního umění v Chicagu. Dalších deset černých laminátových miminek leze po žižkovském vysílači a zblízka si můžete tři bronzová miminka prohlédnout u Musea Kampa.

Čůrající postavy

Na Kampě ve dvoře Hegertovy cihelny (Muzeum Franze Kafky) je možné si také prohlédnout sochy dvou mužů čůrajících na mapu České republiky. Střední část soch je pohyblivá a umožňuje tak natáčení boků a zvedání penisů tak, že sochy proudem vody píší do jezírka jména či citáty. U instalace je uvedeno číslo, na které je možné poslat SMS a tím sochy přeprogramovat, aby psaly vámi požadovaný text.

Foto: Palickap/Wikimedia Commons/CC.BY.SA 4.

Čůrající postavy

Viselec

Ve veřejném prostoru je umístěna i socha Viselce, které si mnoho lidí ani nevšimne. Jedná se totiž o plastiku Sigmunda Freuda, který visí za jednu ruku ze střechy nad Husovou ulicí nedaleko Karlova mostu.

Entropa

Známá kontroverzní plastika byla vytvořena pro atrium budovy Justus Lipsius v Bruselu k příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Plastika nekonvenčním způsobem zobrazuje stereotypy spojené s jednotlivými zeměmi Evropské unie. Po návratu z Bruselu byla Entropa dočasně vystavena v Centru současného umění DOX, nyní je k vidění v plzeňském Techmania Science Center.

Tři ženy na domě

Méně známé je sousoší tří žen, které zdobí klasicistní Deymovský palác ve Voršilské ulici v Praze. Sousoší znázorňuje tři nahé ženy při různých činnostech. Ležící žena má v rukou pušku, sedící žena korbel piva a stojící žena drží pod rukou erb.

Foto: VitVit/Wikimedia Commons/CC.BY.SA 3.0

Ležící žena

Lilith

Tato socha obří ženy je jedním z novějších počinů Davida Černého. Na budově Fragment v pražském Karlíně byla instalována na podzim roku 2022. Obryně měří 24 metrů, váží 35 tun a má pohyblivou hlavu.

Růžový traktor

Od roku 2022 je také možné si na Strahově prohlédnout vůbec první punkový pomník v hlavním městě. Jedná se o růžový traktor, který je pomníkem k příležitosti 40. výročí kapely Visací zámek. Traktor je možné nalézt v místech, kde byl dříve kiosek přezdívaný stánek u Johna Debila, o kterém kapela také zpívala.

Pegasové

Sousoší tří tvorů, napůl koní a napůl leteckých motorů, vzniklo v roce 2017. David Černý ho vytvořil jako odkaz na továrnu na letecké motory Walter Pegas, která dříve stála v místech dnešního Walterova náměstí v Jinonicích. Právě zde si můžete mechanické sochy s otáčejícími se vrtulemi prohlédnout i dnes.

Foto: Mojmir Churavy/Wikimedia Commons/CC.BY.SA 4.0

Pegasové

Musoleum

V budově bývalého Lihovaru na pražském Smíchově se v dubnu 2023 otevřelo veřejnosti muzeum Davida Černého. V pěti patrech je možné si zde prohlédnout průřez celou jeho tvorbou. Je možné si zde prohlédnout jak Černého nejslavnější díla, tak tvorbu pocházející z jeho mládí a dokonce i díla, která veřejnost nikdy neviděla. Nedaleko se nachází MeetFactory, kterou taktéž zdobí dílo Davida Černého, a sice dvě auta, která jsou zavěšena jsou jako kus hovězího zavěšena na hřebíku.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/David_%C4%8Cern%C3%BD

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/10-tipu-kam-za-sochami-davida-cerneho

https://www.kudyznudy.cz/vylety/vypravy-za-kuriozitami/s-osobnosti-na-prochazku-po-praze-s-davidem-cernym

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/deymovsky-palac-na-starem-meste-prazskem

https://www.david-cerny-tour.com/tri-zeny-na-dome

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz