Hlavní obsah
Cestování

Prolínání světa živých a mrtvých. Místa, kam na Dušičky nebo Halloween raději nechodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Dušičky, Halloween nebo Samhain. Den uctívání památky zesnulých má v různých kulturách různé názvy. Ve všech je ale opředen jistým tajemstvím.

Článek

V tyto dny je podle pověstí závoj mezi světem živých a říší mrtvých nejtenčí. Je to období, kdy většina z nás navštěvuje hřbitovy, místa posledního odpočinku našich předků. Existuje ale také několik míst se zvláštní atmosférou, na kterých je lepší se v těchto dnech nezdržovat.

Dolní hřbitov ve Žďáru nad Sázavou

Podle jedné legendy je na hřbitově ve Žďáru nad Sázavou pohřben poslední upír. V 19. století se stal správcem místního zámeckého velkostatku Alois Ulrich. K poddaným byl tento správce velmi krutý a proto si po jeho smrti všichni místní oddychli. Legenda ale vypráví, že Ulrich své okolí terorizoval i po smrti. O pomoc proto požádali jihlavského kata, který Ulrichův hrob otevřel. Tělo, které v hrobě nalezl, jako by ale jen odpočívalo. Nebyly na něm patrné žádné známky rozkladu. Když kat oslovil Ulricha jménem, mrtvý otevřel oči a posadil se. Když začal vstávat, kat mu uťal hlavu ostrým rýčem a z rány vytryskla čerstvá krev. Kat následně nasypal Ulrichovi do úst a do ran mák a tělo zasypal nehašeným vápnem. Rakev poté důkladně uzamkl a Ulrich už se poté nikdy neobjevil.

Statek Pohádka

I přes svůj krásný název je toto místo velmi děsivé. Statek, který leží u šumavské vísky Čachrov, obýval doživotně odsouzený vrah Ivan Roubal. Těla některých Roubalových obětí se nikdy nenašla, údajně je sežrala prasata. Dávno předtím, než tento statek obýval sériový vrah Roubal, měla statek s tehdejším názvem Christlhof proklít žena, kterou následně obvinili z čarodějnictví. Jeden ze synů rodiny Pangerlových, která na statku žila od 16. století až do roku 1947. zde byl údajně po svém návratu z fronty na konci 2. světové války zastřelen. Další nájemci se z Pohádky stěhovali kvůli nočním můrám a zlým předtuchám.

Branišovský les

Les Bor, lépe známý jako Branišovský les, se nachází u Českých Budějovic. Návštěvníci tohoto lesa zde slýchají zvláštní zvuky nebo kroky a vídají temný přízrak či rudé oči. Na fotografiích z lesa se objevují průhledné siluety. Stál zde strom oběšenců, na kterém ukončilo svůj život několik lidí a dokonce i jedna manželská dvojice. Místní obyvatelé větev, na které k oběšení docházelo, preventivně zlikvidovali. Lidé ale v blízkosti tohoto stromu pociťují nepříjemné pocity, brnění v těle, nebo popisují hlasy nabádající je k ukončení svého života. V 216. století zde stála osada obklopená bažinami, ve kterých se utopilo mnoho lidí. Jejich duše údajně lesem obcházejí dodnes.

Býčí skála

Toto tajemné místo ukrývající zvláštní tajemství nalezneme v Moravském krasu. Jedná se o místo pravěkých rituálních vražd, které srší negativní energií. Již v 5. století před naším letopočtem zde měla být v jeskyni pohřbena významná osobnost, se kterou bylo pohřbeno asi čtyřicet žen. Tyto ženy zde byly brutálně zavražděny. jejich useknuté ruce byly nalezeny na kamenném oltáři. Některým ženám byly rozetnuty nebo useknuty hlavy. Našly se zde také ostatky koní, kteří byli pravděpodobně rozsekáni a rozmetáni po jeskyni. Vykonavači obřadu pak celou jeskyni zasypali obilím. V jeskynním systému se prý ozývá zpěv a volání a objevují se zde světla v místech, kde nejsou žádní lidé. Pokud sem dnes přijde alespoň trochu vnímavý člověk, pociťuje zde silnou negativní energii, která pochází právě z pravěkých rituálních obětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz