Hlavní obsah
Umění a zábava

Salvador Dalí: Malířská ikona s dokonalým knírkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons CC by 1.0

Původem katalánský malíř Salvador Dalí byl velice výstřední člověk, ale také uznávaný umělec. Jeho život byl, stejně jako jeho dílo, velmi nekonvenční. O tom nakonec vypovídá i jeho excentrický vždy natočený knírek.

Článek

Celým jménem Salvador Felip Jacint Dalí i Doménech se narodil v katalánském městě Figueres 11. května 1904. Jméno malý Salvador dostal po svém bratrovi, který zemřel přibližně devět měsíců před jeho narozením. Rodiče dokonce věřili, že jejich nový syn je reinkarnací svého staršího bratra. Postupem času tomu začal věřit i sám Salvador, což pravděpodobně vedlo ke vzniku jednoho z jeho obrazů s názvem Portrét mrtvého bratra.

Malířské vlohy Dalí projevoval už od raného dětství. V jeho osmi letech mu rodiče v podkroví domu zřídili jeho první ateliér. Od roku 1916 pak studoval na gymnáziu, kde se seznámil s impresionismem a pointilismem. Už roku 1918 měl v místním divadle výstavu, která vzbudila zájem i u tehdejších kritiků. V roce 1922 začal studovat na Akademii výtvarného umění v Madridu, ze které byl ale vyloučen, a to dokonce dvakrát. Poprvé za kritiku vyučujících a podruhé když odmítl složit závěrečné zkoušky s tím, že zkoušející prohlásil za nekompetentní. Ještě před nástupem do vojenské služby strávil týden v Paříži kde navštívil Louvre a setkal se s Picassem. V roce 1928 pak spolu s Lluísem Montanyà i Angeletem a Sebastianem Gaschem vydal Žlutý manifest, ve kterém obhajovali avantgardní směry jako dadaismus, kubismus nebo futurismus.

Roku 1929 se Dalí vydal podruhé do Paříže. Spolupracoval zde na tvorbě šestnáctiminutového filmu Andaluský pes, díky kterému byl přijat mezi pařížské surrealisty. Seznámil se s Tristanem Tzarou či André Bretonem. V témže roce Dalí poprvé v Paříži samostatně vystavoval. Ještě toho roku se také seznámil s o deset let starší Galou, tehdejší manželkou svého přítele Paula Eluarda, se kterou navázal poměr. Gala se kvůli němu rozvedla a v roce 1934 se za Dalího provdala. Dalí kvůli tomu však naprosto ztratil kontakt se svým otcem, který jeho vztah s Galou neschvaloval. Jejich manželství bylo velmi volné. Gala měla mnoho jiných veřejných milostných vztahů a Dalí měl kromě své ženy i další múzy, které ho inspirovaly i v umění. V jeho případě se jednalo o muže i ženy.

Už v roce 1932 se Dalí zúčastnil první surrealistické výstavy v Americe a stal se mezinárodně uznávaným umělcem. Vznikla dokonce skupina sběratelů, která se zaměřovala na nákup Dalího obrazů. Roku 1934 pak poprvé samostatně vystavoval v New Yorku. Tato výstava měla obrovský úspěch.

V New Yorku Dalí s Galou přečkali 2. světovou válku. I v tomto období umělec stále maloval i psal. V roce 1942 vyšla jeho autobiografie Tajný život Salvadora Dalího. V roce 1948 se Dalí s Galou vrátili zpět do Evropy, kde se usadili ve vile v rybářské vesničce Port Lligat, kde Dalí zároveň prožil většinu letních měsíců až do konce života. Na zimu se vracel do Paříže nebo do New Yorku.

I po válce se Dalí věnoval jak malířství, tak i jiným formám umění. Od roku 1960 začal experimentovat s holografií a zkoumal možnosti třídimenzionálního zobrazení. V roce 1961 měl premiéru Galin balet, ke kterému Dalí napsal libreto. Roku 1965 pak potkal modelku Amandu Lear, která byla transvestitou. Okamžitě se stala jeho chráněnkou i múzou. Amanda následně o jejich vztahu napsala knihu My life with Dalí. V roce 1968 Dalí pro svou ženu Galu kupuje zámek v Púbolu v Katalánsku. O rok později pak Dalí vytvořil slavné logo značky lízátek Chupa Chups.

V roce 1971 bylo otevřeno první Dalího muzeum v Clevelandu, o tři roky později pak druhé v jeho rodném městě Figueras. Roku 1982 zemřela jeho žena Gala. Dalí se následně několikrát neúspěšně pokusil o sebevraždu. O rok později namaloval svůj poslední obraz Ocas vlaštovky. V roce 1984 utrpěl Dalí těžké popáleniny způsobené požárem, který vznikl od elektrického výboje v jeho ložnici. Po vyléčení se odstěhoval do věže vedle svého muzea ve Figueres, kterou nazval Torre Galatea. Zde 13. ledna 1989 zemřel na srdeční selhání. Po smrti bylo podle jeho přání jeho tělo nabalzamováno a vystaveno v muzeu. Následně bylo pohřbeno v podlaze atria. Ani po smrti ale Dalí neměl klid. V roce 2017 bylo jeho tělo exhumováno kvůli testům otcovství. Ohromený patolog po pitvě prohlásil, že Dalího knírek je stále bezchybný.

Zdroje:

Salvador Dalí: španělská umělecká ikona s dokonalým knírkem. Proč ho konkurence nesnášela a co po sobě zanechal? In: Rady na cestu [online]. [cit. 2023-11-16]. Dostupné z: https://www.radynacestu.cz/magazin/salvador-dali/

Salvador Dalí žije! Návštěvníky provede muzeem jeho přesná digitální kopie. In: Lidovky [online]. [cit. 2023-11-16]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/orientace/kultura/salvador-dali-zije-navstevniky-provede-muzeem-jeho-presna-digitalni-kopie.A190523_134233_ln_kultura_jto

Salvador Dalí, 2001-. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation [cit. 2023-11-16]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz