Hlavní obsah
Cestování

Albánie: Divoká země s průzračným mořem, šutry, smetím a vzestupnými cenami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Linda Saitos, Zdroj: Pixabay

Češi začínají objevovat Albánii. Budoucí dovolenkový ráj.

Albánie se díky nízkým cenám začíná stávat jednou z nejoblíbenějších letních destinací nejen pro turisty z Česka. Zdá se ale, že v druhé půlce července nejsou ceny tak úplně nízké, naopak stoupají.

Článek

Albánie, země nových možností, kdy je v této době výhodné koupit nemovitost pro podnikání v cestovním ruchu. Postupem času dojde pravděpodobně k růstu cen, zdá se však, že ceny začínají v této nově objevené destinaci růst již nyní.

Soudě podle příběhů a příspěvků Srbů ve facebookové skupině „Letovanje u Albanii“ to tam není zas až tak levné, jak se mnohde píše, zvláště když vezmeme v úvahu kvalitu poskytovaných služeb.

Recenze zahraničních turistů na Albánii

„Malá recenze po třech dnech v Himare. Ceny vyletěli hodně vysoko, ale budou stoupat ještě rychleji. Jdeme popořadě. Městská pláž je neuspořádaná, nejsou tam toalety, převlékací kabinky,“ napsal jeden člen skupiny.

„Lehátka 10 euro, nápoje v restauraci 2 až 2,5 euro, džus 2,5 až 3,5 euro, pizza nebo nějaký masový pokrm 8 až 10 euro. Drahé zboží v obchodech a neustálé zdražování. Meloun 0,8 eura za kilo, třešně 4 eura, chléb 1,30 eura, mléko 2 eura,“ stojí v dalším příspěvku ve skupině.

„Teď jsme byli a už nikdy více. Postranní uličky jsou samé kameny a prach, jen hlavní ulice jsou dlážděné,“ píše další člen skupiny a mnozí další, kteří byli přesvědčeni, že je to „všechno super“, byli překvapeni.

„Lehátka jsou drahá. Restaurace nejsou moc drahé, ale za peníze, které jsem nechal v Ksamilu, jsem mohl jet s rodinou na Bali,“ stojí v dalším komentáři.

Pohodová dovolená v Albánii? Lidé jsou zklamaní

Turisté si však nestěžují jen na ceny a pláže. Zdá se, že ani některé další věci nesplňují dovolenkové očekávání.

„Přišli jsme, protože o tomto místě bylo mnoho doporučení jako ideální pro děti a rodiny, a to jsme potřebovali. Malé, klidné místo, kde je vše blízko. A to se týká blízkosti a velikosti, ale mír je sporný. Právě teď je po půlnoci, když to píšu, a téměř z každého auta řve hlasitá hudba, jsou slyšet ohňostroje, motory a všechny další zázraky,“ stojí v dalším příspěvku. A takhle to pokračuje až do hluboké noci, píše další člen skupiny, ale také poukazuje na to, co se jim na Albánii líbilo.

„Je tu spousta kaváren a restaurací. Lidé jsou hodní, alespoň na takové narážíme. Moře má krásnou barvu, voda byla dnes ideální bez ohledu na vlny. Na plážích nejsou davy lidí. Zítra jedeme na turné, tak doufám v trochu jiné zážitky.“

Albánie je budoucí ráj pro dovolenou

K opravdu krásné, ale i divoké přírodě Albánie se začíná mluvit v superlativech. Je až překvapivé, že se o této dovolenkové destinaci začíná mluvit až v roce 2023. Spousta lidí z celé Evropy ještě donedávna ani nevěděla, kde Albánie leží.

Turisté, kteří měli v minulosti možnost prožít dovolenou v Albánii si pochvalují tamní laciný život, tedy levné ceny u většiny položek potravin a oblečení. Pohonné hmoty jsou tam mírně vyšší. Další hovoří o chutném ovoci a zelenině, chutné a hlavně nepříliš známe gastronomii. Skvostem je pak tyrkysové moře s písčitými plážemi, kamením a pozvolným vstupem do moře.

Čistota pláží v Albánii je více než diskutabilní, respektive pro někoho je to vedlejší. Ale pro někoho je pořádek a čistota na prvním místě.

V Albánii dovolenkový ráj teprve bude. Plány Albánie na zlepšování a rozvoj turistiky jsou velké a každý, kdo se jich chytne a zvolí tuto albánskou kartu, pravděpodobně vydělá velký balík. Jen by bylo do budoucna dobré, aby se Albánie vyhnula chamtivosti a aroganci, a nedopadla jako Chorvatsko o letošní sezóně, viz. článek: „Arogance Chorvatů ohledně cen zasáhla turistiku naplno“.

Anketa

Plánujete dovolenou v Albánii?
Ano
29,3 %
Ne
54,5 %
Na dovolené v Albánii jsem letos byl/a
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 99 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz