Hlavní obsah
Finance

Anketa: Kolik by měl být váš plat pro normální život?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Bez ohledu na to, jak vysoká je vaše mzda, je kvůli inflaci stále menší (ilustrační foto).

Sotva vyjdete s penězi do další výplaty? Jak vysoká měsíční mzda by vám stačila k důstojnému a normálnímu životu?

Článek

Průměrná hrubá mzda v Česku pro rok 2023 činí 40.324 korun, to je čistého 32.398 korun. Pokud žijí v domácnosti dvě osoby s tímto průměrným čistým příjmem, asi není co řešit. Na pohodový život by to mohlo stačit s přihlédnutím k aktuálním cenám v obchodech.

Horší to mají ti, kteří na průměrnou mzdu zdaleka nedosáhnou a pobírají jen minimální mzdu, která je pro letošní rok stanovena na 17.300 korun hrubého, což je po odečtení daně, sociálního a zdravotního pojištění jen 15.372 korun čistého. S touto částkou už nutně musí být velmi těžké překlenout měsíční období do další výplaty.

Platy v České republice stouply za posledních rok o asi osm procent. Velká inflace, která na začátku letošního roku překročila 15 procent a teď je na 8,4 procentech, z příjmů zaměstnanců stále hodně ukrajuje.

Vzhledem k plánovaným změnám v systému zaměstnaneckých benefitů by mohl vládou plánovaný konsolidační balíček vést ke zhoršení situace.

Samozřejmě, výplaty se v krajích liší. Nejlépe jsou na tom lidé pracující v Praze, nejhůře v Karlovarském kraji.

Dá se očekávat, že tlak na růst mezd ke konci letošního roku ještě zesílí a zaměstnavatelé začnou čelit zvýšené fluktuaci. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu personální agentury Grafton Recruitment, který mapuje aktuální finanční ohodnocení stovek pracovních pozic v 9 oborech a 13 regionech.

„Větší třetina Čechů si dle našeho průzkumu myslí, že se v ČR špatně žije, 17 % jich tvrdí, že mají nyní problém zaplatit účty a ve třetině případů také zmiňují, že si kvůli financím nemohou dopřát dovolenou. I když se zaměstnavatelé snaží svým lidem podmínky vylepšovat, tempo růstu cen je rychlejší a Čechům se bohužel snižuje životní standard. Do konce roku se dá ovšem očekávat další mzdový progres, a to zejména tam, kde je největší boj o lidi a kde by kvůli nedostatku pracovníků mohly firmy přijít o zakázky. Výjimkou bude snad jen IT, kde se již pomalu naráží na pomyslný mzdový strop,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GiGroup, s tím že čím mladší zaměstnanec, tím složitější pro něj je říct si o zvýšení mzdy. Téměř pětina zástupců generace Z se
k tomuto kroku nakonec ani neodhodlá. Naopak pětina respondentů ze zkušené generace Boomers si o zvýšení mzdy řekne snadno a bez rozmýšlení.

Jaká je vaše představa výše mzdy?

Bez ohledu na to, jak vysoká je vaše mzda, je kvůli inflaci stále menší. V Česku žije od výplaty k výplatě mnoho domácností. Na důstojný chod domácnosti, dovolenou a další výdaje, jim dosavadní příjem ze zaměstnání nestačí.

Anketa

Jak vysoká by měla být vaše mzda, abyste si umožnili slušný každodenní život?
Minimálně 20 tisíc korun.
3,3 %
Minimálně 30 tisíc korun.
8,5 %
Minimálně 40 tisíc korun.
20,7 %
Minimálně 50 tisíc korun.
42,7 %
Okolo 60 tisíc korun.
6,9 %
Více jak 60 tisíc korun.
12,6 %
Aktuálně jsem se svou mzdou spokojen/a.
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz