Hlavní obsah
Umění a zábava

Bastardi: Učitel odsouzený za vraždu žáků propuštěn z vězení na amnestii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Magnusek Zdroj: Toxxtalgia Film

Herec Tomáš Magnusek v roli učitele Tomáše Majera ve filmu Bastardi 4: Reparát

Film Tomáše Magnuska s názvem Bastardi: Reparát (2023) navazuje na úspěšnou trilogii Bastardi. Magnusek se vrací v roli učitele Majera, který byl propuštěn na amnestii z vězení za vraždu tří žáků.

Článek

V roce 2010 první díl filmu Bastardi vyvolal ve společnosti nařčení z rasismu. Po dalších dvou dílech atakoval kina na jaře 2023 film Bastardi: Reparát, který je nyní v nabídce streamovací platformy Netflix, předchozí tři díly jsou v nabídce na platformě Voyo.

Jak se učitel Majer dostal do vězení

Učitelka Jana (sestra učitele Majera) byla ve večerních hodinách v parku přepadena, znásilněna a zavražděna. Hrůzný atak spáchali školáci ze sedmé třídy Dostál, Hagar a Daniš.

Bratr zavražděné učitelky Jany se aktivně dožaduje od kriminalistů informací o průběhu policejního vyšetřování. Mladí školáci nejsou ani po čase ve vězení nebo v ústavu kvůli chybějícím důkazům, Majer se rozhodne opustit zaměstnání a nechá se po roce přeřadit do problémové školy jako nový učitel.

Majer zjišťuje, že o učení v této škole nikdo nemá zájem. Když problémový žák Dostál fyzicky napadne tělocvikáře, vyjde najevo díky vyšetřovateli Janiny vraždy, proč Majer nastoupil do inkriminované školy. Jde mu o pomstu za zavražděnou sestru.

Po třech vraždách školáků vše nasvědčovalo tomu, že vrahem je učitel Majer. Pro nedostatek důkazů nebyl Majer obviněn, díky kriminalistům, kteří mu kryli záda. Po úmrtí kriminalisty, který měl vyšetřování vražd školáků na starosti se případu chopí jiný detektiv a případ vražd tří školáků vyšetří.

Nastal den soudního procesu s učitelem Majerem, před budovou soudu se konají protesty Romů. Majer byl odsouzen na doživotí. Rodiče po procesu spáchají ve svém vozidle sebevraždu.

Majer propuštěn z vězení na amnestii

Učitel Tomáš Majer (Tomáš Magnusek) byl v posledním díle Bastardi: Reparát propuštěn z vězení na amnestii. Před věznicí jej čeká spolužák ze základní školy Ivan (Zdeněk Godla), který žije v romském ghettě (částečně natáčeno v sociálně vyloučené lokalitě Chanov). Učitel Majer nemá nikoho z rodiny, je po propuštění z vězení sám.

Osamocený Majer přijal nabídku Ivana a odjel s ním bydlet do romského ghetta. Ivan Majerovi oznámí, že mu pomáhá proto, že chce školu znovu otevřít, protože problémovým dětem uzavření školy neprospívá.

Majer se za pomoci starých známých a bývalých žáků pokouší obnovit chod školy. Do poslední chvíle ale vůbec netuší, že se mu chce pomstít Dostál (Jiří Krampol), nejstarší z rodiny mafiánů, který ví, že Majer byl propuštěn z vězení na amnestii, a rozhodne se tak pomstít svého mrtvého syna i zavražděného vnuka.

Film Bastardi: Reparát zůstal otevřený pro další pokračování.

Zajímavosti z filmů Bastardi

  • Scéna z 1. dílu, kdy školák Dostál (David Dolanský) napadne učitele tělocviku (Saša Rašilov nejml.), je inspirována skutečnou událostí, která se stala ve zvláštní škole těsně předtím, než do ní Tomáš Magnusek nastoupil jako učitel (Zdroj: ČSFD).
  • Postava mafiána Dostála (Jan Šťastný) je inspirována skutečnou osobou. Reálný mafián poté přišel na premiéru filmu a došlo mu, že postava je inspirována jeho reálným jednáním, včetně vydírání a vyhrožování (Zdroj: ČSFD).
  • První díl filmu Bastardi se stal nejstahovanějším filmem na českém internetu v roce 2010 (Zdroj: ČSFD).
  • Film doprovází i melodie singlu Cigánský sen od Rytmuse. Patrik Vrbovský požadoval za svou tří minutovou roli 20 tisíc eur, v přepočtu kolem 500 tisíc Kč (Zdroj: ČSFD).
  • O herečce Kristýně Leichtové (učitelka Jana, sestra učitele Majera) kolují na internetu informace, že byla v mládí znásilněna (Zdroj: ČSFD). Tuto informaci nikdy, ale médiím nesdělila a pro portál iDNES.cz v rozhovoru uvedla, že: "Nešlo o znásilnění! To kdysi někdo mylně napsal, ale já to nikdy neřekla. Cizí muž za mnou vešel do domu, strčil nohu do dveří bytu a zneužil mě tak, že se přede mnou ukojil. Nic jiného nechtěl, jen trochu dotyky myslím. Naštěstí se mi nic nestalo"(Zdroj: iDNES.cz ).
  • Scénáře k filmům napsal Tomáš Magnusek, který čerpal ze svého dlouholetého působení na pozici pedagoga ZŠ (Zdroj: ČSFD).
  • Vozidlo s nasprejovaným nápisem VRAH, ve kterém jezdil učitel Majer (Tomáš Magnusek), je jeho vlastní. S tímto posprejovaným vozem tak musel rok jezdit na nákupy nebo dokonce i na rodinnou dovolenou (Zdroj: ČSFD).
  • Ve filmu si zahráli dva čeští senátoři, Tomáš Töpfer a Petr Pakosta (Zdroj: ČSFD).
  • Natáčení posledního dílu probíhalo i v sociálně vyloučené lokalitě Chanov nedaleko Mostu (Zdroj: Filmovamista.cz).

Biografie scénaristy a učitele Tomáše Magnuska

Tomáš Magnusek se narodil 7. července 1984 v Náchodě, kde žije dodnes. V dětství si pořád hrál s různými figurkami a loutkami. Přál si být učitelem a hercem, což si splnil. V roce 2002 založil organizaci Společné cesty, která na Náchodsku dodnes zprostředkovává sociální službu osobní asistence.

Vystudoval Evangelickou Akademii a Univerzitu Jana Amose Komenského (obor speciální pedagogika) a na pár let se stal učitelem. Během své učitelské působnosti napsal tři kníhy a podle jedné z nich natočil svůj první film: Pamětnice. To rozjelo jeho filmařskou kariéru (ať byla na začátku jakákoliv, snaží se ji neustále posouvat).

Od roku 2011 je předsedou Obce spisovatelů České republiky.

Na svém oficiálním webu TomasMagnusek.cz uvádí, že nekouří, nepije alkohol, nebere drogy, ale miluje jídlo. Podařilo se mu zhubnout 75 kilo, ale zjistil, že udržet si váhu je stejně těžké, jako samotné zhubnutí.

Anketa

Myslíte si, že je chování školáků ve filmu reálné na některých základních školách?
Ano
91,2 %
Ano, vím o konkrétním případu
3,7 %
Ne
2 %
Nevím
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 943 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Film Bastardi: Reparát

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz