Hlavní obsah
Cestování

Cestovní etiketa: Kdo nedává spropitné a kde je říhání kompliment kuchaři?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska, Zdroj: Pexels

Chování lidí u stolu se v jednotlivých zemích značně liší.

Chování u stolu se v jednotlivých zemích velmi liší, takže říhání v Senegalu a na Islandu je gesto, které lze interpretovat jako poklonu šéfkuchaři a jeho kulinářským dovednostem. Před odjezdem se ujistěte, že jste se seznámili s etiketou dané země.

Článek

Britský Daily Mail zveřejnil zajímavou mapu, kterou najdete na tomto odkazu. Na mapě – generované pomocí dat vyhledávání Google, jsou názvy zemí doplněny unikátními zvyky jejich obyvatel. Zvyky dané destinace zjistíte, když se podíváte na výsledky vyhledávání Google pro slovní spojení „country etiquette“ nebo „venkovská etiketa“ ve 165 zemích po celém světě.

I když bylo objeveno mnoho nápadných praktik etikety, pravidelně se objevovalo několik témat, nejčastěji souvisejících s jídlem. Chování lidí u stolu se v jednotlivých zemích značně liší. Tradice předávání džbánu u stolu ve Spojeném království je, že pokud někomu trvá příliš dlouho, než jej odevzdá, zeptá se ho: Znáte biskupa z Norwiche? To je pobídka k předání nápoje, protože biskup z Norwiche se notoricky zdráhal rozdávat pití a často usnul se džbánem v ruce.

Vzhledem k tomu, že nás nejvíc zajímá vše, co souvisí s jídlem (ano, i s cestováním), zůstaňme u těch zvyků. Mexičané se tedy domnívají, že tacos se konzumuje výhradně rukama, zatímco studení Norové naopak považují konzumaci jakéhokoli pokrmu bez příboru za neslušnost. Pokud požádáte Italy, aby si do pizzy přidali parmezán, nedivte se, že omdlí bolestí, a ve Francii před večeří ani náhodou nepijte whisky, protože se věří, že otupuje patro.

Číňané jsou zase sužováni pověrami, a tak rybu nikdy neobrátí na talíř, aby je nepronásledovala smůla. Na říhání je také zajímavá věc – zatímco někde se na vás budou dívat naštvaně, v Senegalu a na Islandu lze takové gesto vyložit jako poklonu kuchaři a jeho kulinářským dovednostem. Totéž platí pro popíjení polévky v Japonsku, kde je to projev vděčnosti.

Zajímavá situace je v Chorvatsku – ukazuje se, že Chorvati se o účet za večeři v restauraci nedělí. Na druhou stranu Slovinci jsou prohlášeni za ty, kteří nedávají spropitné vůbec. Maďaři nikdy nepřipíjejí cinkáním skleniček a Ukrajinci nemají problémy s placením, protože platí – platí, kdo zavolá. Portugalce nenapadne urazit ani kuchaře, ani hostitele, takže pokud není pokrm dostatečně dochucený – po soli nesahají.

Zajímavé jsou i některé další stereotypy, které s jídlem vůbec nesouvisí. Takže ve Spojených arabských emirátech vám nikdo nikdy nepodá dárek levou rukou a v Saúdské Arábii, když s někým mluvíte, se ani náhodou nedívejte na hodinky. Pokud vás vaše cesta zavede do Arménie, nenechte se zaskočit přímými a osobními otázkami.

Co jiného dodat, než – ano, svět je různorodá koule.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz