Hlavní obsah
Počítače a elektronika

Chystá Apple překvapení? Dnes večer přichází nová generace iPhonu, která přinese jednu velkou změnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Apple, zdroj: apple.com - Newsroom

Tim Cook na konferenci WWDC23 odhalil zařízení Apple Vision Pro a odstartoval tak éru prostorových počítačů.

Představení nové generace iPhonů se uskuteční dnes v 19 hodin našeho času, v divadle Steva Jobse v kalifornském Cupertinu. Fanoušci Applu doufají, že Tim Cook na konci konference zveřejní překvapení.

Článek

Představení prvních generací iPhonu pro fanoušky Applu bylo v minulosti opravdovou podívanou. Tehdy bylo vše kolem této společnosti zahaleno rouškou tajemství a my jsme jako dnes nevěděli, co se tehdejší šéf společnosti Steve Jobs chystá prezentovat. Zahájení prodejů nových telefonů znamenalo pro mnohé šílenství a lidé občas postávali před Apple Storem celé dny i noci, jen aby se mezi prvními dostali k vysněnému iPhonu.

Dnes je situace úplně jiná. Již měsíce před prezentací víme víceméně všechny možnosti, které společnost Apple představí s novou generací iPhonů, která má nyní čtyři modely. Až se nové iPhony začnou prodávat, nebudou se před prodejnami stát fronty, protože kdo si chce koupit nový iPhone, předobjedná si ho online.

Nová generace iPhonů, kterou Tim Cook a tým z Applu představí dnes večer v 19 hodin našeho času v divadle Steva Jobse, přináší oproti předchozím generacím výrazné změny. O největší změně již víme z médií. Do historie se přesouvá Lightning konektor, na který jsou uživatelé iPhonů dlouho zvyklí, používá se více než deset let. Nahradí jej USB-C port.

Tato změna je způsobena předpisy EU zaměřenými na snížení množství elektro odpadu, protože iPhone bude nově možné nabíjet stejnými nabíječkami, které se používají k nabíjení mnoha jiných telefonů například s Androidem. Nový port se objeví na všech čtyřech modelech modelech od Applu.

Největší očekávání mají milovníci iPhonů od chystaných novinek z řady Pro. iPhone 15 Pro a Pro Max již nebudou mít pouzdro z nerezové oceli, ale z titanu, což by se mělo projevit na snížení hmotnosti samotných telefonů. Pohánět je bude nová generace chipsetu Apple A17, tento nový čip přinese výkonnější a rychlejší hardware a lepší grafiku. Úhlopříčka obrazovky by měla být podobná, ale proslýchá se, že rámeček kolem obrazovky bude ve srovnání s předchozími modely ještě o něco menší.

Další novinkou, která se očekává pouze u modelu iPhone 15 Pro Max, je 6× optický teleobjektiv. Novinkou, alespoň na modelech z řady Pro, by měla být tlačítka na boku - už by neměla být mechanická, ale budou dotyková, přičemž tlačítko, které se v současnosti používá pro ztišení telefonu, by se mohlo stát tzv. akčním tlačítkem. To znamená, že by se uživatelé měli sami rozhodnout, jakou funkci bude mít.

iPhone 15 a 15 Plus

Pokud jde o běžné modely, iPhone 15 a 15 Plus, ty budou poháněny starší generací čipsetu Apple (který je aktuálně nainstalován v modelech iPhone 14 Pro a Pro Max) a další možnost z loňských modelů Pro, která se nyní očekává na těchto zařízeních je Dynamic Island. Dynamic Island mění předchozí hardwarový zářez na obrazovkách. Úhlopříčka obrazovky, stejně jako rozlišení a obnovovací frekvence by měly zůstat stejné jako u modelů z řady iPhone 14 a 14 Plus.

Všechny čtyři nové iPhony by měly údajně podporovat 15W bezdrátové nabíjení a budou podporovat standard Qi2.

Překvapení Applu nakonec

Kromě představení nového telefonu je téměř jisté, že Apple představí i novou generaci svých chytrých hodinek, ale zdá se, že Apple Watch Series 9 budou jen klasický upgrade s o něco silnějším hardwarem, tedy budou rychlejší a efektivnější a s novými barvami pouzdra.

Podobné novinky, tedy lepší procesor a odolnější baterii, můžeme očekávat od druhé generace Apple Watch Ultra. Sluchátka AirPods, jejichž nový model by mohl Apple také představit, dostanou port USB-C a jistě fanoušci očekávají nové informace o zařízeních pro virtuální a rozšířenou realitu Vision Pro od společnosti Apple.

Jako vždy, když jde o konference Applu, fanoušci společnosti doufají, že Tim Cook na konci akce zveřejní nějaké překvapení. Tedy představí zcela nové zařízení nebo model stávajících zařízení, pravděpodobnost něčeho takového není zas až tak vysoká.

Zdroj: CNET.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz