Hlavní obsah
Aktuální dění

Co je Hamás, proč je Gaza důležitá a kdo je kdo v krvavé válce, která trvá už 70 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Taylor Brandonovou, zdroj: Pexels (Ilustrační foto).

Přestože od založení hebrejského státu uplynulo více než 70 let, konflikt pokračuje i dnes kvůli touze Arabů vytvořit palestinský stát. Spojené státy podporují Izrael, Írán podporuje Palestinu.

Článek

Válka v Izraeli je jednou z nejkomplikovanějších otázek současného světa. Téma, které rozkrývám, pojednává o konfliktu na Středním východě, konkrétně situace v Gaze i Izraeli a role Hamásu v tomto dlouhotrvajícím konfliktu.

Hamás je palestinská sunnitská islamistická politická organizace a vojenské hnutí, které se zrodilo během první intifády v roce 1987 jako odnož Muslimského bratrstva. Jejich cílem je založení nezávislého islámského státu na území historické Palestiny. Gaza, úzký pás země ležící na východním pobřeží Středozemního moře, je jedním z hlavních center tohoto konfliktu. Je domovem pro více než dva miliony Palestinců a od roku 2007 je pod kontrolou Hamásu.

Tento konflikt má kořeny sahající až do roku 1948 a vytvoření státu Izrael. Od té doby se situace stala středem mnoha mezinárodních debat a zdrojem mnoha krvavých konfliktů. V následujícím článku se pokusíme objasnit klíčové postavy, události a důvody, proč tento konflikt trvá tak dlouho.

Jásir Arafat

Jásir Arafat se stal formálním vůdcem hnutí za nezávislou Palestinu ve 20. století, ale izraelští představitelé ho vnímali negativně a obvinili ho z podpory terorismu proti Židům.

Konflikt na Blízkém východě

Nepřetržitý politický a vojenský konflikt na Blízkém východě od vzniku státu Izrael (1948) se dodnes nezastavil. Přestože od vzniku hebrejského státu uplynulo více než 70 let, konflikt pokračuje i dnes kvůli touze Arabů vytvořit Palestinský stát v oblasti Gazy a Západního břehu Jordánu.

Sionismus

Národní hnutí Židů za zřízení židovského státu na území Erec Jisrael (Země Izrael) v minulosti rozdělené na sandjaky Osmanské říše. Dnes je to politické hnutí, které se snaží vrátit Židy do Izraele.

Pásmo Gaza

Je to název pro úzký pobřežní pás podél Středozemního moře na Blízkém východě, který je v současné době pod nadvládou Hamasu. Toto území nemá mezinárodně uznávaný status suverénního státu, ale Palestinci ho považují za území tzv. palestinských autonomních oblastí, jejich budoucího státu.

Organizace Haganah

Židovská polovojenská organizace, která existovala v letech 1920 až 1948. Organizace prováděla ozbrojené útoky na britské a arabské cíle v Palestině, která byla tehdy pod britským protektorátem. Po vzniku Izraele byla organizace připojena k pravidelné armádě - IDF.

Hamás

Palestinská fundamentalistická organizace. Má dvě křídla: sociální, dawahské a vojenské, brigády Izz ad-Din al-Qassam. Od roku 2007 Hamás de facto řídí pásmo Gazy nezávisle. Neuznává existenci Izraele, ale jeho území nazývá „sionistickou entitou“. Postoj této organizace je takový, že celá Palestina patří Arabům a popírá právo Židů mít v této oblasti stát.

Hezbollah

Šíitská islamistická politická strana a militantní skupina se sídlem v Libanonu. Bojuje proti Izraeli a podporuje Hamás a Írán.

Intifáda

Je to běžný název pro palestinská povstání proti Izraeli. Jsou známy dvě intifády.

  • První intifáda začala v roce 1987, začala utichat v roce 1991 a skončila v roce 1993, po podepsání dohod z Osla a ustavení Palestinské národní samosprávy.
  • Druhá intifáda, známá také jako intifáda al-Aksá, odkazuje na izraelsko-palestinský konflikt, který začal v roce 2000 poté, co izraelský politik Ariel Šaron, tehdejší vůdce opoziční pravicové strany Likud, vstoupil na půdu jeruzalémských mešit (velká mešita se nazývá al-Aksá).

MOSSAD

Mossad je součástí izraelské zpravodajské komunity jako zpravodajská služba odpovědná za zpravodajské operace v cizích zemích spolu s Amanem, vojenskou zpravodajskou službou, a Shabakem, bezpečnostní službou odpovědnou za vnitřní bezpečnost.

PLO

Organizace pro osvobození Palestiny je organizace založená palestinskými uprchlíky v roce 1964 s pomocí členských států Arabské ligy. Byli zapleteni do mnoha teroristických útoků, ale později přešli k politice. Dnes uznává stát Izrael a na oplátku je Izrael uznal za legitimního zástupce palestinského lidu.

Západní pobřeží

Při válečném vytvoření Izraele v roce 1948 (arabsko-izraelský konflikt) se asi 280 tisíc palestinských uprchlíků (z celkových 725 tisíc) uchýlilo na Západní břeh Jordánu, který byl okupován Jordánskem. Izraelsko-jordánská dohoda určila linii příměří (tzv. zelenou linii), kterou byla vůči Izraeli vymezena. Jordánsko jej anektovalo v dubnu 1950. Izrael ho obsadil ve válce v roce 1967 (včetně východní části Jeruzaléma).

Použité zdroje: Wikipedia - Izrael, Wikipedia - Hamás, Wikipedia - Pásmo Gazy, Wikipedia - Jásir Arafat, Wikipedia - Arabsko-izraelský konflikt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz