Hlavní obsah
Práce a vzdělání

„Děti nejsou výmluva“: Hádky v práci kvůli dovolené na Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koen Swiers Zdroj: Pexels (Ilustrační foto).

Jak se Lenka dostala do sporu s firmou, která jí odmítla schválit dovolenou na Vánoce v Karibiku kvůli dětem ostatních zaměstnanců.

Článek

Na Vánoce a Nový rok si někteří zaměstnanci ve firmách berou dovolenou, aby mohli během školních prázdnin někam odcestovat nebo jen prostě strávit pohodový čas doma se svými dětmi. Kamarádka Lenka si však myslí, že pokud jde o dovolenou, rodiče dětí by neměli být upřednostňováni.

Vysněná dovolená v Karibiku

„Pokud někdo u nás ve firmě zažádá nyní o dovolenou na vánoční svátky nebo Nový rok, vedení dává souhlas přednostně jen těm, kteří mají děti. Ostatní mají prostě smůlu,“ postěžovala si u kávy moje 48letá kamarádka Lenka.

Lenka je toho názoru, že rodiče nemohou mít v práci výhodu „jen proto, že mají školou povinné děti“. Mimochodem, toto rozhodnutí implementovala nejmenovaná firma v severních Čechách až v tomto roce.

Lenky rozhořčení vyplynulo z toho, že si s přítelem koupila vysněnou vánoční dovolenou v Karibiku. Poté, když si zašla na personální oddělení zajistit dovolenou, bylo ji oznámeno, že na příkaz vedení firmy upřednostňují dovolenou na prosinec pouze pro zaměstnance s dětmi.

Lenka se nenechala rozhodit, řekla si, že buďto podá výpověď a najde si novou práci, nebo stornuje dovolenou v Karibiku. Ale jak ji znám, podá výpověď a do Karibiku odletí.

„Zakoupila jsem si 14denní dovolenou v Karibiku na poslední chvíli, protože jsem dostala s přítelem výhodnou nabídku od Invie. V létě jsem nikde nebyla. Říkala jsem si, že vypadneme z Česka až v zimě, vždy to byl můj sen, strávit Vánoce v teple u moře,“ popsala své sny Lenka.

Vedení firmy ji dalo na vybranou

V zaměstnaní se bohužel pohádala s vedením firmy, která ji dala na vybranou a navrhla, že si může najít přívětivější zaměstnaní. „Manager firmy mě před všemi na schůzi de facto ponížil. Řekl, že nemám sociální cítění, když nedokáži pochopit, že děti potřebují být po dobu vánočních prázdnin s rodiči,“ popisuje situaci ve firmě kamarádka.

Manager k Lence přistoupil a zeptal se ji, jak staré má děti. Odpověděla mu: „Už velké, 25 a 22 let“. On ji odvětil: „Vidíte, zaměstnanci naší firmy, kteří mají zajištěnou dovolenou na Vánoce, mají většinou děti ve školním věku. Takže nemáme o čem diskutovat, mají přednost,“ odpověděl kamarádce manager.

Lenka ve firmě pracuje již 12 let. Zbytečně nemarodí, pro firmu je z jejího pohledu přínosem. Nyní zvažuje, že na počátku prosince podá výpověď. Právě dnes dostala pracovní nabídku s lepšími platovými podmínkami a možností vybrat si dovolenou, kdykoli si ji to hodí.

Lenka rozdělila zaměstnance na dva tábory

Jak se dalo čekat, Lenka svou veřejnou debatou ve firmě na pracovní schůzi rozpoutala kontroverzní jednání zaměstnanců. Zaměstnance rozdělila na dva tábory. Na ty, co mají doma děti školou povinné, a na ty s odrostlými dětmi či bezdětné.

„Rodiče jsou skupina zaměstnanců s nejvíce právy na pracovišti,“ okomentoval závěr schůze manager severočeské firmy. Lenka jen odvětila: „Děti nejsou výmluva.“

Toto téma je aktuálně IN nejen u mé kamarádky, Vánoce se blíží. Jak řešíte tuto zapeklitou situaci vy? Hledáte si také jinou práci, nebo sklopíte uši?

Ostatně můj názor je takový, že pokud se v zaměstnání někdo cítí nespokojeně nebo diskriminován, měl by zvážit, zda by nebylo lepší si hledat jinou práci, kde by bylo více ocenění a respektu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz