Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Dnes máme méně sexu než před 30 lety. Důvodem nejsou mobily ani sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tarragona | Zdroj: Dreamstime (ilustrační foto).

Sex je důležitou součástí lidského života, ale zdá se, že jeho frekvence klesá. Podle různých výzkumů z posledních třiceti let mají lidé v různých zemích méně sexuálních vztahů než v minulosti.

Článek

Podle četných výzkumů z posledních několika let mají dospělí i mladí lidé méně sexuálních vztahů než před 30 lety. A i když si mnozí myslí, že důvodem je odlišné chování a nezájem kvůli dostupnosti sociálních sítí a mobilních telefonů, výsledky jsou jiné.

Počet sexuálních vztahů klesá

Jeden výzkum, který byl proveden v letech 2009 až 2019 v USA, ukázal, že lidé v průměru mají sex méně než jednou týdně. V roce 1991 to bylo ještě 5× týdně.

Stejný trend byl zaznamenán i v dalších zemích, například ve Spojeném království a Německu. V britském výzkumu Natsal, který se zaměřuje na sexuální chování a životní styl, se počet sexuálních vztahů za týden snížil z 5× v roce 1991 na 3× v roce 2012.

Důvodem nejsou sociální sítě

Výzkumníci se domnívají, že důvodem poklesu sexuální aktivity není dostupnost sociálních sítí a mobilních telefonů. „Teoreticky je možné, že lidé tráví více času na svých mobilních telefonech a virtuálně se spojují s ostatními, než si vytvoří vztah s lidmi kolem sebe,“ říká Soazig Cliftonová, výzkumná pracovnice Natsalu.

„Ale i v případech, kdy páry žijí spolu, pokles počtu sexuálních vztahů stále existuje,“ dodává Cliftonová.

Únava a nedostatek času

Podle výzkumu jsou lidé s větší pravděpodobností unavení ze sexuálních vztahů, pokud se v jejich životech děje příliš jiných věcí. To znamená, že nemají čas myslet na sex.

Během pandemie a globálního uzamčení, kdy lidé trávili více času doma, se výsledky příliš nezměnily. To naznačuje, že únava a nedostatek času jsou hlavními faktory, které přispívají k poklesu sexuální aktivity.

Kvantita versus kvalita

Cliftonová říká, že důležitější než kvantita je kvalita sexuálních vztahů. „Například až 25 procent žen a mužů ve vztazích uvedlo, že nesdílí stejnou úroveň zájmu o sex jako jejich partner,“ říká Cliftonová.

„Lidé by se proto neměli cítit špatně, když mají méně sexu než ostatní,“ dodává. „Místo toho by si měli uvědomit, že kvalita je důležitější než kvantita.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz