Hlavní obsah
Aktuální dění

Dvě stě korun denně za vjezd. Mrzačení dopravy v Praze: Akce náměstka Hřiba a splašeného radního

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Pražský magistrát plánuje na začátku příštího roku zavedení poplatku za vjezd do pěti frekventovaných ulic. Cena za průjezd bude 200 korun denně, což se rovná 14 tisícům korun za měsíc.

Politici se přou o zpoplatnění vjezdu do některých ulic v Praze. Většina starostů i primátor Svoboda jsou proti. „Mrzačení dopravy, jedná se o sólo akci náměstka Hřiba a splašeného radního ,“ uvedl na CNN Prima NEWS předseda Motoristé sobě Macinka.

Článek

Plánované zpoplatnění za vjezd do některých ulic na Malé Straně a ve Starém Městě v Praze vyvolalo mezi politiky vášnivé debaty ve vysílání CNN Prima News. Většina starostů a primátor Bohuslav Svoboda (ODS) jsou proti. Podle nich by se o poplatcích mělo diskutovat až v době, kdy bude hotový Pražský okruh nebo více parkovacích zón. Jiní s návrhem naopak souhlasí a věří, že by pomohl zlepšit dopravní situaci v historickém centru města.

Dvě stě korun denně za vjezd do některých ulic Prahy

Pražský magistrát podle zjištění CNN Prima NEWS, plánuje na začátku příštího roku zavedení poplatku za vjezd do pěti frekventovaných ulic. Cena za průjezd bude 200 korun denně. Poplatek se bude týkat všech vozidel. Výjimku nebudou mít pravděpodobně ani elektroauta a motorky.

Někteří politici zpoplatnění vjezdu vítají

Někteří představitelé Prahy vítají plánované zpoplatnění vjezdu do centra města. Podle nich by toto opatření zlepšilo dopravu v centru. „Vítám snahu omezit tranzitní provoz centrem města, protože způsobuje velká zpoždění na tramvajových linkách,“ prohlásil například místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka (Praha sobě).

Zpoplatnění vjezdu do centra Prahy by mohlo pomoci zlepšit plynulost tramvajového provozu, uvedl první náměstek primátora Zdeněk Hřib. Město však ještě dolaďuje finální podobu opatření. Rezidenti a podnikatelé by měli mít vjezd zdarma. „Každopádně finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra ještě dolaďujeme a žádná hotová věc není na stole. Naopak je předem jasné, že se poplatek nebude týkat rezidentů nebo místních podnikatelů, protože tak je to ze zákona,“ uvedl na svém Twitteru někdejší primátor Zdeněk Hřib.

Petr Macinka: „Nepovedená akce Hřiba a splašeného radního.“

Jak zjistili reportéři CNN Prima News, pražští starostové varují před chaotickým zpoplatněním vjezdu do centra. „Kdyby to udělala Praha 1, tak by ji následovaly další městské části, a to by byl chaos,“ uvedl starosta Prahy 9 Tomáš Portlík.

„Myslím, že takový způsob řešení není vůbec šťastný. Představte si, že to chce Praha 1 a následovat bude Praha 2, Praha 3, Praha 4 až Praha 57. Pak aby se v tom Pražan vyznal,“ upozornil starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Kritici zpoplatnění vjezdu do některých ulic Prahy, říkají, že skutečně hrozí dominový efekt, tedy že se problémy postupně přesunou do dalších čtvrtí Prahy. „Toto není řešení, ale antiřešení. Je to zrůdnost a mrzačení dopravy v Praze. Stále doufám, že se jedná o nepovedenou sólo akci náměstka Hřiba a jednoho splašeného radního na Praze 1 a všichni ostatní si řeknou, že to je pitomost,“ řekl bez obalu ve vysílání CNN Prima NEWS předseda uskupení Motoristé sobě Petr Macinka.

„K problému, který existuje v jedné městské části, nemůžeme přistupovat takto izolovaně. Ve chvíli, kdy omezíme vjezd na území Prahy 1, můžeme paradoxně způsobit mnohem větší problémy v jiných městských částech,“ dodal dopravní expert Zdeněk Lokaj.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz