Hlavní obsah

Věkový rozdíl ve vztahu: Láska nezná hranic, nebo ano?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio, zdroj: Pexels

Věkové rozdíly mezi partnery: Opravdu na nich záleží? (ilustrační foto).

Věkový rozdíl mezi partnery: je to výhoda či nevýhoda ve vztahu? Objevte, zda láska skutečně nezná hranic. Výzkumy nabízí nové pohledy na tento fascinující fenomén.

Článek

Přestože výzkumy z posledních let nabízejí řadu vysvětlení velkých věkových rozdílů mezi partnery, je obtížné odpovědět na otázku, zda jsou velké věkové rozdíly mezi partnery výhodou či nevýhodou.

Existuje ideální věkový rozdíl mezi partnery?

Pokud jde o blízké vztahy, muži i ženy preferují někoho, kdo je alespoň v jejich věku, ale jsou také otevřeni těm, kteří jsou starší nebo mladší než oni. Společenský nesouhlas s věkovými rozdíly mezi partnery je stále přítomen, ale záleží i na kulturních rozdílech.

Například v některých nezápadních zemích je průměrný věkový rozdíl mezi partnery mnohem větší než v západních zemích. Co ale vlastně znamená věk ve vztazích a závisí na něm úspěch vztahu?

Co říká výzkum o věkových rozdílech?

Vědci už léta zkoumají, zda mají věkové rozdíly mezi partnery vliv na úspěch jejich vztahu. Rozsáhlá studie Emory University zkoumala asi 3000 nedávno vdaných a rozvedených lidí. Výsledky studie ukázaly, že páry s věkovým rozdílem menším než pět let měly menší pravděpodobnost rozvodu než páry s věkovým rozdílem mezi 10 a 20 lety.

Jiné studie však ukazují, že mezi věkovým rozdílem a rozvodem neexistuje žádná významná souvislost. Například anglická studie z roku 2008 zjistila, že věk není významným faktorem ovlivňujícím rozvod.

Zajímavá studie z roku 2017 z University of Colorado zkoumala spokojenost ve vztahu u lidí, kteří se vzali v různém věku. Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří se vzali v nižším věku, byli zpočátku šťastnější, ale brzy pociťovali náhlý pokles spokojenosti. Ve srovnání s nimi byli lidé, kteří se vzali ve vyšším věku, stabilnější, pokud jde o štěstí a naplnění.

Výsledky výzkumu o věkových rozdílech jsou nejednoznačné. Některé studie ukazují, že věkový rozdíl může mít negativní vliv na úspěch vztahu, zatímco jiné studie žádný významný vliv nenacházejí. Je však jasné, že na úspěch vztahu má vliv mnoho dalších faktorů, jako je například úroveň vzdělání, příjmu, životní zkušenosti a společné hodnoty.

Věkové rozdíly mezi partnery: výhody a nevýhody

Věkové rozdíly mezi partnery mohou mít jak výhody, tak nevýhody. Je však důležité si uvědomit, že věk není vždy ukazatelem toho, co partner chce nebo co může nabídnout.

Výhody věkových rozdílů

Rozdíly v pohledu na svět: Setkání s lidmi staršími nebo mladšími než jsme my nám může pomoci rozšířit naše obzory a pochopit různé perspektivy.

Nová zkušenost: Věkové rozdíly mohou vést k novým zážitkům a příležitostem, které byste jinak neměli.

Přístup k novým zdrojům: Věkový rozdíl může znamenat přístup k novým zdrojům, jako je finanční podpora, kontakty nebo odborné znalosti.

Nevýhody věkových rozdílů

Věkové rozdíly mezi partnery mohou mít jak výhody, tak nevýhody. Výhody spočívají v tom, že starší partner může mít více zkušeností a znalostí, zatímco mladší partner může být energičtější a kreativnější. Nevýhody mohou být v tom, že starší partner může být méně tolerantní k mladšímu partnerovi a naopak.

Věk není vždy ukazatelem toho, co člověk chce. Například 25letý člověk může chtít založit rodinu, zatímco 45letý člověk může být ještě na začátku své kariéry. Proto je důležité se zaměřit na společné hodnoty a cíle, nikoli na věk.

Setkání s lidmi staršími a mladšími může být zajímavé a poučné. Můžeme se od nich naučit nové věci a rozšířit si obzory. Na druhou stranu může docházet k nedorozuměním a konfliktům kvůli rozdílným zkušenostem a perspektivám.

Nakonec je důležitější, aby byli partneři osobnostně zralí a schopni se navzájem respektovat. Pokud mají partneři společné hodnoty a cíle a jsou ochotni pracovat na vztahu, věkový rozdíl nemusí být překážkou.

Věkové rozdíly mezi partnery a očekávání

Podle posledních statistik lze asi 8 procent manželských párů zařadit mezi páry s velkým věkovým rozdílem – 10 let a více.

Většinou se jedná o starší muže, kteří si vybírají mladší ženy.

Zároveň je to nejžádanější a nejčastější očekávání, které lidé mají, tedy by bylo dobré, kdyby byl muž alespoň o něco starší než žena.

Psychologie to vysvětluje velmi jednoduše: muži citově dospívají později než ženy, což znamená, že pro ženu bude mnohem snazší najít společnou řeč se starším mužem, který je dostatečně zralý jako ona. Jakkoli to může být pravda, zvláště pokud se podíváte na období puberty, kdy se utvářejí a krystalizují osobnostní rysy, emoční a sociální vývoj dospívajících, který zůstává v dospělosti relativně stabilní, je třeba vždy vzít v úvahu, že ne všechny ženy jsou dostatečně zralé a ne všichni muži jsou nezralí ve srovnání se ženami stejného věku. Možná velmi brzy v životě zažili některé obtížné okolnosti, které je donutily rychle dospět. Jinými slovy – nesmíme nic paušalizovat, protože bychom došli ke zcela nesprávným závěrům!

Všechny trendy a statistiky ale zatím říkají, že většina populace je pravděpodobně v partnerském vztahu s někým podobného věku. To do značné míry souvisí s existencí sociálních kruhů, které obvykle zahrnují vrstevníky a lidi podobného věku, které přitahují podobné aktivity, hodnoty a zájmy. Podobnost implikuje mnoho věcí, včetně osobnosti, postojů, životních hodnot, ale také fyzických rysů, protože věk je rysem fyzického vzhledu. Zároveň lze potvrdit, že protiklady se nepřitahují, protože lidé si ve většině situací vždy vyberou člověka, který je jim podobnější, protože s nimi mají hodně společného a lépe spolu vycházejí.

Věkové rozdíly mezi partnery: co říká psychologie?

Podle evoluční psychologie se má za to, že preference mužů pro mladší ženy a preference žen pro starší muže souvisí s reprodukční schopností. Jinými slovy, pokud má někdo „dobré geny“, tedy pokud je atraktivní, energický, schopný, pozorný a vitální, znamená to, že je „dobrou investicí“, tedy dokáže poskytnout teplo, pocit důvěry, lásky a bezpečnostní.

Ačkoli muži i ženy kladou větší důraz na partnera, který je vřelý a spolehlivý, ženy budou stále klást větší důraz na postavení a zdroje mužů. Ženy jsou totiž nositelkami života a přitom většinu života tráví péčí o děti, což znamená, že do výchovy dětí investují spoustu času a úsilí. Proto hledají partnery, kteří jim dokážou zajistit jistotu a finanční stabilitu a od kterých budou mít dostatek prostředků a prostředků na výchovu dětí a rodiny. Ale protože budování zdrojů trvá určitou dobu, ženy si častěji vybírají muže, kteří jsou starší a kteří získali dostatek prostředků na péči o rodinu.

Naproti tomu existují důkazy, které naznačují, že muži u žen preferují přitažlivost a vitalitu, protože z evolučního hlediska jsou takové vlastnosti spojeny s vyšší plodností. Vzhledem k tomu, že muži nemohou mít děti, evoluce naznačuje, že přikládají větší význam mladším ženám, aby zvýšili šance na potomky a zajistili si tak svého dědice.

Všechna tato tvrzení jsou velmi jasná a srozumitelná, ale zároveň jsou omezená, protože nedokážou vysvětlit opačné situace, tedy proč se některým ženám líbí mladší muži a proč si někteří mladší muži stále vybírají starší ženy. Vysvětlení v tomto případě může nabídnout sociální psychologie , která každý den pozoruje četné změny ve společenském kontextu. Totiž v dnešní době stále více žen pracuje a má vlastní příjem. Vzhledem k tomu, že stále více žen je na vyšších pozicích, za které jsou více placeny, nejsou již závislé na zdrojích na mužích. Proto nepřikládají žádnou důležitost mužům, kteří jsou starší a mají více prostředků na zabezpečení rodiny, protože toho mohou dosáhnout sami.

Mnoho lidí předpokládá, že páry, které čelí věkovým rozdílům, spolu vycházejí hůře než jiné páry podobného věku. Některé studie totiž odhalují, že v takových vztazích, které přežívají, je ještě větší spokojenost a důvěra. Problém je ale v tom, že kvůli společenskému nesouhlasu je někdy těžké takové vztahy udržet. Proto se zdá, že negativní výsledky takových párů jsou častěji způsobeny vnějšími tlaky než problémy uvnitř páru samotného.

Ač nám to může znít divně, sami bychom pravděpodobně měli podobná dilemata vzhledem k tomu, že náš život se skládá z různých fází a etap skládajících se z různých životních úkolů, které je třeba zvládnout. Pro partnery s velkým věkovým rozdílem je proto někdy obtížné vzájemně sladit životní potřeby a cíle.

Opravdu záleží na věku?

Věk je důležitý, ale ne rozhodující. Úspěch vztahu závisí na tom, do jaké míry partneři sdílejí podobné hodnoty, přesvědčení a cíle, podporují se navzájem při dosahování osobních cílů, podporují závazek, důvěru a intimitu a řeší problémy konstruktivním a asertivním způsobem. Kromě těchto faktorů není věk vůbec měřítkem úspěchu vztahu, i když páry kvůli nim mohou mít nějaké další problémy, ale pokud na svém vztahu pracují, věk by neměl být překážkou.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz