Hlavní obsah
Jídlo a pití

Grilovací sezóna: Toto jsou hlavní chyby, kterých se při grilování vyvarovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Sulovari

Příprava grilu před každým grilováním je velmi důležitá

Stále se objevují případy otravy jídlem, kterých v létě přibývá, potenciálně kvůli nebezpečným zvykům při grilování. Pojďme se tedy podělit o několik rad na hygienu a tipy na čištění grilů, které pomohou předejít otravě a dalším nebezpečím grilování.

Článek

Tipy, které pomohou zajistit čistý a bezpečný gril:

Ujistěte se, že jste maso před grilováním důkladně rozmrazili

Mnozí z nás možná chtějí dostat maso na gril co nejdříve, chce to ale svůj čas. Pokud však používáte maso z mrazáku, je důležité zajistit, aby bylo maso důkladně rozmrazeno. Zmrazené maso se obvykle na grilu nepropeče důkladně. Takže byste měli plánovat dopředu a rozmrazit maso přes noc v lednici, dávejte pozor, abyste nevylili šťávu nebo nestékala na jiné potraviny. Vždy je nejlepší dát jej na dno lednice do nádoby s víkem nebo okrajem.

Vyčistěte gril

Studie zjistila, že pouze 36 % lidí čistí svůj gril více než dvakrát ročně, což je znepokojivé, protože stejná studie zjistila, že venkovní grily mají o 124 % více bakterií než povrch záchodové mísy. V důsledku toho je čištění grilu zásadní. Čistý gril nezpůsobí tak snadné přilepení masa, sníží riziko vzniku nebezpečného požáru a také zajistí lepší chuť a hygienu. K čištění stačí použít trochu jedlé sody, tu ponecháte asi 10 minut působit a gril následně vydrhnete teplou vodou.

Vyčistěte grilovací pánev

Je důležité vyčistit odkapávací misku na grilu. Použijte škrabku a kartáč k odstranění připálených částeček jídla a mastnoty ze základny grilu, protože se na tomto místě mohou nahromadit a způsobit vznícení grilu. Tato metoda zabrání šíření bakterií a také potenciálnímu nebezpečí požáru.

Vyčistěte všechny vestavěné poličky ve vašem grilu

Je známo, že vestavěné grilovací poličky shromažďují mnoho bakterií. Ujistěte se, že tyto povrchy čistíte a dezinfikujete, i když vypadají čistě, vždy je očistěte před grilováním a zvláště poté, co bylo na površích syrové maso.

Nejprve si v troubě opečte maso na grilování

Někdy grilování masa může znamenat, že není vždy dobře propečené, což může vést k bakteriím, jako je Salmonella, E. coli a Yersinia, které mohou způsobit onemocnění. Místo toho zkuste maso opéct v troubě a dokončit na grilu. Pomocí této metody můžete zajistit, že vaši přátelé a rodina budou moci stále zažívat úžasnou chuť grilování, zatímco vy získáte plně propečené a lahodné maso.

Používejte různé talíře a náčiní, abyste zabránili křížové kontaminaci

Pokud máte hodně hostů, může být pořádání grilování stresujícím zážitkem, které vyžaduje přípravu. Je však důležité věnovat čas tomu, abyste se ujistili, že nepoužíváte stejné talíře a náčiní pro syrové maso a vařená jídla. Mít různé nádoby a talíře na syrové maso, pečené maso a hotové pokrmy, jako je salát, je nezbytné, aby se do vašeho čerstvě připraveného jídla nedostaly bakterie.

Vyvarujte se přeplnění grilu

Grilování příliš velkého množství najednou na vašem grilu a ponechání malého nebo žádného prostoru kolem masa je nebezpečné, protože to může způsobit, že se jídlo neupeče správně. Nechte dostatek místa pro každý kus masa na opékání. Pokud chcete grilovat velké množství jídla, je bezpečnější a čistší to udělat v několika dávkách místo všech najednou.

Nepoužívejte své marinády opakovaně

Marinování masa a zeleniny může přidat chuť, ale je důležité to udělat bezpečně. Pokud se vaše marináda jakkoli dotkla syrového masa, dejte pozor, abyste ji nedávali na syrovou zeleninu, mohly by se tam vyvinout škodlivé bakterie. Pokud chcete marinádu použít jak na syrové maso, tak na jiné potraviny, udělejte si předem oddělené dávky, abyste zabránili křížové kontaminaci. Pokud opravdu nechcete zbytky marinády vyhazovat, můžete ji znovu použít, ale nezapomeňte ji nejprve převařit, abyste zabili případné bakterie.

Používejte a čistěte teploměr na potraviny

Potravinové teploměry jsou skvělým nástrojem, jak zajistit, aby vaše grilované jídlo bylo důkladně propečené a připravené k jídlu. Je však také důležité pravidelně čistit teploměr po každém použití, aby se zabránilo křížové kontaminaci. Můžete to udělat tak, že horkou mýdlovou vodou namydlíte rukojeť teploměru a před dalším použitím jej opláchněte.

Nejezte staré maso

V horkém letním dni je vždy nejlepší jídlo uvnitř vychladit na pokojovou teplotu, pokud se nesní hned po upečení. Pokud to nebudete jíst, dejte to do lednice. Potraviny ochlazujte při pokojové teplotě po dobu až 90 minut a poté je vložte do chladničky. Horké jídlo, které bylo právě upečeno, by nikdy nemělo jít přímo do chladničky, protože nebude schopné rovnoměrně vychladnout, což by mohlo umožnit růst bakterií. Nejen, že uchovávání zbytků uvnitř pro chlazení je hygienicky bezpečnější, ale také zabraňuje hromadění a nepořádku venku, zatímco si užíváte grilování!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz