Hlavní obsah
Internet a technologie

James Cameron: Umělá inteligence nepotřebuje jaderné zbraně, aby vládla lidstvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio, zdroj: Pexels

Výpočetní technologie a internet stále více ovlivňují náš život. Přístroje připojené k internetu, jsou součástí našich každodenních činností, práce, vzdělávání, zábavy a komunikace. Internet je místem, kde „žije“ umělá inteligence.

Režisér James Cameron nevěří, že umělá inteligence (AI) převezme kontrolu nad lidstvem pomocí jaderných zbraní. V rozhovoru pro CNN uvedl, že umělá inteligence k tomu nepotřebuje jaderné zbraně.

Článek

Americký režisér James Cameron dobře ví, co je umělá inteligence zač. Vždyť díky němu miliony lidí po celém světě, při pomyšlení na roboty, vidí před očima stroje z filmů o Terminátorovi.

V rozhovoru s Fareedem Zakarim pro CNN, se proto James Cameron, nevyhnul otázce na téma umělá inteligence.

Umělá inteligence a fenomén logické krize

„Řekl bych, že mě to teď víc děsí, než vzrušuje. Dosud jsme při natáčení Avatara používali několik nástrojů poháněných umělou inteligencí, pro velmi specifické věci. Především pro zrychlení práce a zvýšení přesnosti přenesení mimiky herců do animace. Chtěli jsme být co nejpřesnější. Ale směr, kterým se věci ubírají, skutečně živí naše společenské obavy, že nemůžeme věřit tomu, co skutečně vidíme. Zejména s deepfakes a chatboty nebudeme moci důvěřovat našim zdrojům informací a bude to stále těžší a těžší, podle toho, jak se věci dále vyvíjejí. Například vidíte video, které je velmi přesvědčivé, ale nebudete si jisti, zda je skutečné. Dostaneme se k tomu, že pokud ve skutečnosti někde fyzicky nejste přítomni, jak víte, že je něco opravdu skutečné? Nastává fenomén logické krize,“ řekl Cameron v rozhovoru.

„Sokrates kdysi řekl, že jsme v hluboké jeskyni a vidíme jen stín toho, co je skutečné. Myslím, že to je směr, kterým se nyní ubíráme,“ Cameron se lidstvu snaží říct, že si nebudeme jisti, že to, co vidíme, je opravdu skutečné.

Předání klíčů techno diktatuře

Na otázku Fareedema Zakarima, jak realistický je scénář z jeho filmového hitu Terminátor, ve kterém umělá inteligence převezme kontrolu nad lidstvem díky použití jaderných zbraní, Cameron odvětil, že takový dramatický vývoj v budoucnu nevidí.

Nemyslím si, že by generativní umělá inteligence musela použít jaderné zbraně, protože elektromagnetický puls by také vymazal část její existence. Myslím, že by měla dělat přesně to, co dělá aktuálně,“ řekl režisér a dodal, že: „Bude pokračovat v tom, co dělá dnes. Lidstvo bude závislé na elektronických zařízeních.“

K této otázce dále dodal, že se jedná, dle jeho názoru o takzvané předání klíčů techno diktatuře, která pro své zájmy řídí počítač.

Umělá inteligence a světová nadvláda

„To je přesně to, co vidím jako nové závody ve zbrojení. Ten, kdo dosáhne takové super inteligence jako první, bude mít světovou nadvládu“, vysvětluje Cameron.

Cameron dále upozorňuje, že z pozice, ve které se aktuálně nacházíme, je podle něj velmi těžké říci, zda se již něco takového neděje.

„Nic, co se děje, mi nedává smysl. Jak můžeme vědět, že s námi nemanipuluje nějaká umělá inteligence, která již byla vyvinuta a o které ani nevíme, že existuje?“ zeptal se Cameron.

Když ale tyto potenciálně negativní aspekty umělé inteligence odložíme stranou, Cameron je přesvědčen, že obecná umělá inteligence by mohla přinést lidstvu mnoho dobrého. „Myslím, že obecná umělá inteligence (někdy označovaná jako silná AI nebo AI na úrovni člověka) dokáže spoustu věcí, které my ne. Spíš mě zajímá aplikace běžné umělé inteligence,“ řekl Cameron.

Umělá inteligence jako nové náboženství

„Všechno, co jsme dosud udělali, veškerá transformační technologie, se proměnila v nějaký druh zbraně. Od jaderné energie dále. A umělá inteligence je ještě výkonnější. Dokud používáme AI jako samostatné specializované nástroje, můžeme se na ni spolehnout. Ale ve chvíli, kdy se z toho stane jeden systém, na který bez pochyby budeme spoléhat, stane se to jako nové náboženství,“ uzavřel Cameron rozhovor.

Anketa

Obáváte se, že umělá inteligence jednoho dne ovládne svět?
Ano, velmi.
43,5 %
Ano, trochu.
39,1 %
Ne, vůbec.
17,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23 čtenářů.

Zdroj informací: CNN Business

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz