Hlavní obsah

Klesá obliba iPhonu: Jedním z důvodů jsou nové modely telefonů Samsung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S24

Nová technologie Samsungu přispěje k oblíbenosti modelů Galaxy. Analytik Ming-Chi Kua na webu Medium zveřejnil předpověď, že letos umělá inteligence a ohebné displeje Samsungu přispějí ke snížení prodeje a oblíbenosti iPhonů.

Článek

„iPhone čelí strukturálním výzvám, které povedou k výraznému poklesu dodávek v roce 2024, včetně vzniku nového paradigmatu v designu špičkových mobilních telefonů a pokračujícího poklesu dodávek na čínském trhu,“ uvedl na webu Medium analytik Ming-Chi Kuo.

Společnost Apple má za sebou velmi dobrý rok, během kterého se prodalo poprvé v historii nejvíce mobilních telefonů na světě, vystřídali tak dlouholetého lídra trhu, Samsung. Pro Tima Cooka je to skvělá zpráva. Nic netrvá věčně, predikce pro rok 2024 jsou už ale nejisté. Od analytika Ming-Chi Kua přišla první varovná zpráva o tom, že se očekává pokles poptávek po telefonech iPhone, zejména na čínském trhu. Takže podle predikce by mohl Apple zakončit letošní rok se znatelně menším počtem prodaných telefonů Apple ve srovnání s rokem 2023.

„Můj poslední průzkum dodavatelského řetězce ukazuje, že Apple v roce 2024 snížil dodávky klíčových polovodičových součástek pro iPhone na přibližně 200 milionů kusů (meziročně o 15 % méně). Apple může mít v roce 2024 nejvýraznější pokles mezi hlavními globálními značkami mobilních telefonů,“ uvedl na webu Medium analytik Kuo.

Podle Kua existuje řada faktorů, které ovlivňují očekávanou slabší poptávku po telefonech značky iPhone. Jeden z faktorů odkazuje na oživení Huawei v Číně a tím dalším je také společnost Samsung a její nové technologie, které značka představila v telefonech poslední generace. Samsung totiž v minulé generaci telefonů z řady Galaxy S představila některé novinky založené na umělé inteligenci (AI). Zdá se, že se tato změna dobře vyplatila a Samsung zaznamenal nárůst počtu předobjednávek telefonů z řady Galaxy S24 o pět až deset procent oproti modelu z roku 2023. Na léto chystá Samsung také nové vlajkové modely telefonů s ohebným displejem a údajně i svůj první cenově dostupnější ohebný Fold.

Kuo říká, že v poslední době o taková zařízení zájem uživatel vzrostl, z čehož by měl Samsung rozhodně profitovat. Na druhou stranu iPhone nemá ohebnost displejů ani zdaleka realizovatelnou. Apple údajně přemýšlí o telefonech s ohebnými obrazovkami, ale zdá se, že jejich prvním zařízením by mohl být ohýbatelný iPad, zatímco na samotný telefon si budou muset fanoušci značky ještě nějakou dobu počkat.

Apple má sice loajální a extrémně velkou uživatelskou základnu fanoušků po celém světě, ale pokud jde o nové technologie, jako je umělá inteligence a ohebné displeje, společnost v tomto ohledu za svými konkurenty daleko zaostává, což se zcela jistě projeví se v poklesu tržeb a oblíbenosti značky. S jakou novinku přijde Apple, se prozatím neví. Kdo ví, třeba společnost Apple přijde s implementací AI a novým iOS, což by mohlo zvýšit oblíbenost jablíčkových produktů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz