Hlavní obsah
Bydlení

Kouření v nájemních bytech: Kde končí svoboda nájemníka a začíná právo majitele?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Kouření v nájemních bytech je problém. Majitelé bytů se snaží chránit svůj majetek a ostatní nájemníky, ale zákon na možnost uplatnění zákazu kouření v bytě vůbec nemyslí. Jak řešit tento fenomenální problém po právní stránce, je velkou neznámou.

Článek

Nedávno jsem s kamarádkou Jarmilou probírala nekonečnou problematiku kuřáků. Jarmila je majitelkou několika bytů v Praze, které pronajímá a neustále řeší problém s kuřáky, kteří cigaretovým kouřem ničí a znehodnocují nábytek, zdivo, čalouněné žaluzie a stropy.

Nový nájemník je kuřák

Nový nájemník Jarmily je kuřák. Tuto skutečnost zapřel při reagování na inzerát o pronájmu bytu. Jarmila se o tom dozvěděla až poté, co si po necelém měsíci sousedé nového nájemníka začali stěžovat na linoucí odér cigaretového kouře z bytu po společné chodbě domu. Kouř z cigaret se tak začal zažírat do zdí, čalouněných žaluzií, nábytku a stal se nepříjemným i pro ostatní obyvatele činžovního domu na Vinohradech.

Jarmila, jako majitelka bytu, začala dostávat emailové stížnosti od ostatních nájemníků domu kvůli cigaretovému kouři z jejího bytu. Zápach se šíří chodbou a vniká i do ostatních bytů. „Někteří nájemníci mají i malé děti a obávají se o jejich zdraví,“ řekla Jarmila při naší debatě.

Rozhodla se tedy jednat. Sešla se s nájemníkem a požádala ho, aby přestal kouřit v bytě. Ale nájemník odmítl. Tvrdí, že má právo kouřit v nájemním bytu a že majitelka nemůže zasahovat do jeho osobní svobody.

Kamarádka se dokonce obrátila na rodinného právníka, ale ten ji informoval, že zákon není v tomto ohledu zcela jasný. Další právníci oslovení Jarmilou tvrdí, že pronajímatel může zakázat kouření v bytě, zatímco jiní tvrdí, že je to právo každého občana a pronajímatel nemůže do této svobody zasahovat.

Bezmoc majitelů bytů proti kuřákům

Jako majitelka bytů se cítí bezmocná. Chce chránit svůj majetek, vybavení i ostatní nájemníky, ale zákon na možnost uplatnění zákazu kouření v bytě vůbec nemyslí. Podle Jarmily je to problém bez konce. Jediné, co může udělat, je neprodloužení nájemní smlouvy po jejím vypršení, kterou má se současným problémovým nájemníkem na jeden rok.

Tento příběh poukazuje na komplikovanost situace kolem zákazu kouření v nájemních bytech. Zatímco někteří vidí kouření jako osobní svobodu, jiní to vidí jako potenciální hrozbu pro jejich majetek a zdraví. Jak vyřešit tento fenomenální problém po právní stránce, je velkou neznámou.

Zákaz kouření je ve smlouvě neplatný

Protože pokud by Jarmila do nájemní smlouvy uvedla odstavec s podmínkou, že se v bytě nesmí kouřit, je takový odstavec dle platné legislativy neplatný, jako by tam vůbec nebyl.

Pokud by se například kamarádka chtěla do svého bytu v budoucnu nastěhovat s dětmi, hrozilo by riziko, že budou mít zvýšené riziko vývinu astmatu. Musela by tedy vyměnit nábytek a nechat firmou vydrhnout zdivo a stropy, což je nákladné a po současném nájemníkovi tyto náklady vymáhat nemůže.

Zajímalo by mě, jak takovouto situaci s problémovým nájemníkem ohledně kouření řeší jiní pronajímatelé bytů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz