Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Láska a partnerský život po čtyřicítce: Zralí muži jsou náročnější než dvacetiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerald Friedrich Zdroj: Pixabay

Láska kvete v každém věku (Ilustrační fotografie).

Život po mládí nekončí, naopak, lidé si ve zralejším věku dokážou užívat života naplno. Láska může být stejně silná ve 20 letech jako v 50 letech. Zralejší muži jsou v dnešní době náročnější než dvacetiletí.

Článek

Za svůj dosavadní život jsem prozkoumala, jak se mění naše vztahy a zkušenosti s láskou, a zkusila randění ve zralejším věku. Zjistila jsem, jak láska kvete v každém věku a jak moudrost přichází s věkem.

Láska a randění ve zralém věku: Jak se mění naše vztahy

Život po fázi dospívání a mládí rozhodně nekončí. Naopak, alespoň my ženy ve zralejším věku si dokážeme užívat života naplno. Láska, kterou definujeme jako silný a intenzivní pocit připoutanosti k muži, může být stejně silná ve 20 letech jako v 50 letech. Je proto mylné se domnívat, že zamilovanost ve zralejším věku života nevyvolává oblíbené motýlky v břiše, nicméně podle mého názoru existují určité rozdíly, o které se chci podělit.

Poučení a životní zkušenosti

Po dospívání a mládí život nekončí. Navíc my ženy a někteří muži ve zralejším věku života si opravdu umí užívat života. Na rozdíl od dřívějších období prvních seznamovacích schůzek, nejistoty a předem definovaných pohádkových očekávání si padesátníci již nesou určité naučené lekce, ponaučení i znalosti a přistupují k novému partnerskému vztahu s menším tlakem a více vědomostmi.

Podle mého názoru už neexistuje žádný tlak na plánovaní těhotenství nebo nalezení dokonalého budoucího partnera. Lidé ve zralejším věku už toho v životě hodně prožili a vědí, jak se ve vztahu rozhodně nechovat (tedy až na výjimky). Obvykle vědí, co chtějí, což umožňuje být vybíravější, a samotné randění v 50 letech je překvapivě velmi přínosné.

Podle průzkumu Pew Research Center z roku 2022 je asi 30 procent dospělých starších 50 let kupodivu svobodných. Tato čísla lze částečně možná vysvětlit rostoucí rozvodovostí a úmrtností. Tento průzkum také dokazuje to, že mnoho z lidí v tomto věku je single. Například každý šestý Američan ve věku nad 50 let uvedl, že používá k seznamovaní internetové seznamky nebo aplikace.

Jednou z těch lidí, kteří po čtyřicítce znovu zažili randění, jsem i já sama. V minulosti jsem byla jednou vdaná. Dlouho po rozvodu jsem se dokopala za podpory své kamarádky Barbory vyzkoušet internetovou seznamku.

Zapojila jsem se do online seznamování, zpočátku spíš jako zvědavá, abych zjistila, o co jde. Ta rozmanitost mužů na internetových seznamkách je šílená. Kolikrát jsem narazila i na děsná individua, uchyláky, sexuální loudily, sňatkové podvodníky atd. Nicméně, před pár týdny jsem poznala zajímavého muže a uvidí se, co bude dál.

Láska kvete v každém věku

Fyziologický zážitek ze zamilovanosti se s věkem podle mého názoru vůbec nemění. Jediný rozdíl mezi zamilovaností mezi mladými lidmi a ve zralejším věku lze spatřovat v osobních volbách. Ze své vlastní zkušenosti mohu říct, že zralejší muži často usilují o jiné kvality od partnerky, na rozdíl od těch dvacetiletých.

Ve dvaceti letech se při výběru životního partnera většinou soustředíme na dobrý vzor budoucího rodiče svých dětí a člověka, se kterým si zajistíme finanční dostatek s tím, že mladí lidé hledají partnery s určitým vzděláním, sociálním postavením a úrovní příjmu v naději na vybudování dlouhodobé pohody a rodiny.

Na rozdíl od mladých, my ve zralejším věku, jsme již většinou něčeho z výše uvedeného dosáhli a tyto vlastnosti pro nás už nejsou tak důležité. Spíše oceňujeme emocionální spojení a vzácné kompromisy ze strany svého partnera.

I když kognitivní a fyzické schopnosti ve zralejším věku některých mužů spíše klesají, naopak se zvyšuje schopnost spokojit se se svým osudem. Moudrost přichází s věkem. Proto tito muži, vědomi si svého věku, zaujmou konstruktivní postoj, aby co nejlépe využili toho, co již mají. Jejich starost se již nesoustředí jen na to, jak poskytnout více, ale jak v tomto a v příštích letech ztratit co nejméně.

Zralí muži bez kompromisů

Zjistila jsem, že starší muži jsou vybíravější. Moje hypotéza je, že mladí muži se chtějí rozmnožovat. Chtějí mít děti, takže jsou svolnější ke kompromisům. Po uplynutí reprodukčních let je podle mého poznání méně pravděpodobné, že budou souhlasit s kompromisy.

Ve vyzrálejším věku inklinujeme spíše k jiným pocitům. Hledáme lidské spojení, porozumění, empatii, respekt, intimitu a nakonec chceme někoho, s kým bychom mohli sdílet své každodenní pocity, myšlenky a aktivity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz