Hlavní obsah
Aktuální dění

Lidl se postavil proti prodeji živých kaprů a nabízí pouze filety a podkovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Fröhlich | Zdroj: Pixabay

Prodej živých kaprů před obchodním centrem.

Lidl přestal prodávat živé kapry a nabízí filety a podkovy od dodavatelů, kteří respektují welfare (z angličtiny: blahobyt) zvířat a udržitelnost rybolovu. Tím chce Lidl zlepšit situaci ryb a nabídnout zákazníkům šetrnější alternativu.

Článek

Lidl je první obchodní řetězec v Česku, který se rozhodl ukončit prodej živých kaprů před Vánoci. Místo toho nabídne svým zákazníkům kapří filety a podkovy, které pocházejí od dodavatelů, kteří dbají na welfare zvířat a udržitelnost rybolovu. Tímto krokem chce Lidl přispět ke zlepšení situace ryb, které jsou každoročně vystaveny utrpení a stresu při přepravě a usmrcování před nákupními centry.

Prodej živých kaprů je v Česku dlouholetou tradicí, která se těší velké oblibě mezi spotřebiteli. Tato tradice má ale také svou temnou stránku. Kapři, kteří jsou určeni k prodeji, musí podstoupit náročnou a bolestivou cestu, která začíná v rybnících a končí v kádích před obchody nebo v domácnostech. Během této cesty jsou ryby vystaveny extrémním podmínkám, jako je nedostatek kyslíku, přeplnění, vyhladovění, zranění, infekce a šok. Navíc způsob, jakým jsou kapři zabíjeni, je často neodborný a nehumánní, což zvyšuje jejich utrpení.

Tuto problematiku se snaží změnit iniciativa Vánoce bez násilí, která se již několik let zasazuje o zákaz prodeje živých kaprů. Iniciativa poukazuje na to, že kapři jsou citlivé a inteligentní tvory, kteří mají stejnou vnímavost jako jiní obratlovci. Proto by měli být chráněni před zbytečným násilím a krutostí. Iniciativa také upozorňuje na to, že prodej živých kaprů je v rozporu s evropskými normami pro ochranu zvířat a s českým zákonem o ochraně zvířat proti týrání.

Jedním z partnerů iniciativy Vánoce bez násilí je společnost Lidl, která se jako první obchodní řetězec v Česku rozhodla zastavit prodej živých kaprů. Toto rozhodnutí platí již od roku 2022 a je součástí dlouhodobé strategie společnosti Lidl, která klade důraz na kvalitu, čerstvost a udržitelnost svých produktů. Společnost Lidl tak chce nabídnout svým zákazníkům alternativu k prodeji živých kaprů, která je šetrnější k životnímu prostředí i k rybám.

Rozhodnutí společnosti Lidl podporuje také ambasador projektu Lidl Les, sportovní rybář Jakub Vágner. „Ryba odjakživa patřila mezi důležitou potravu lidí. Pokud ale život zvířeti bereme, mělo by to mít pokoru a důstojnost. Přeplněné kádě s kapry od toho mají hodně daleko. Kdo chce kapra na Vánoce, může si přece koupit čerstvé filety,“ řekl Jakub Vágner.

Místo živých kaprů bude Lidl prodávat balené kapří filety a podkovy, které jsou zpracovány pod dohledem veterinární správy. Tyto ryby pocházejí od dodavatelů, kteří zaručují co nejhumánnější přístup vůči rybám a dodržují nejpřísnější normy pro kontrolu kvality a zpracování. Kapří filety a podkovy jsou pečlivě zabaleny tak, aby se zachovala jejich chuť a nutriční hodnoty. Prodej těchto ryb byl zahájen již ve čtvrtek 14. prosince.

Společnost Lidl se tak stala průkopníkem v oblasti prodeje kaprů v Česku. Tímto krokem chce Lidl podpořit zákazníky, kteří chtějí mít na svém štědrovečerním stole kapra, ale zároveň se chtějí vyhnout nákupu živých ryb. Lidl také doufá, že tímto krokem přispěje k zvýšení povědomí o problematice prodeje živých kaprů a o možnosti volby jiných variant. Lidl také věří, že tímto krokem naplní své poslání být společensky odpovědnou společností, která se stará o welfare zvířat a o udržitelnost svých produktů.

Ryby cítí bolest

K tomu, že i ryby cítí bolest, se vyjádřil známý zoolog na webu Vánocebeznásilí.cz. „Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí, ale je to velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že systém vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů a lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a zraněné psy, kteří jsou prodáváni v přeplněných klecích,“ uvedl zoolog Prof. Andrzej Elzanowski.

Anketa

Jak se stavíte k prodeji živých kaprů na Vánoce před obchodními centry?
Podporuji prodej živých kaprů, je to naše tradice a mám rád/a čerstvé ryby.
33,3 %
Nesouhlasím s prodejem živých kaprů, je to kruté a nehumánní vůči rybám.
6,7 %
Preferuji koupi balených kapřích filetů nebo podkov, je to pohodlnější a humánní.
33,3 %
Nejím kapra na Štědrý den, volím jiné jídlo.
26,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Informace čerpány z tiskové zprávy společnosti LIDL (Tisková zpráva obdržena emailem dne 15. 12. 2023) a webu: Vánocebeznasili.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz