Hlavní obsah
Rodina a děti

Mají děti svým rodičům říkat „mami“ a „tati“, nebo je oslovovat jménem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio, zdroj: Pexels

Rodiče se liší v názoru na to, zda je vhodné, aby děti své rodiče nazývaly jménem, místo mami a tati. Jedni si myslí, že to dává dítěti rovnost a posiluje jejich vztah, druzí se obávají, že to může vést k oslabení autority rodičů (ilustrační foto).

Rodičovské postoje k tomu, zda je ještě v pohodě, když je jejich dítě oslovuje jménem, se liší. Někteří rodiče si myslí, že je to znamení rovnosti a blízkosti, zatímco jiní si myslí, že je to za hranou, protože rodičovství není přátelství.

Článek

Neznám nikoho ze svého nejbližšího okolí, kdo by své rodiče oslovoval křestním jménem, ​​ale znám několik rodičů, kterým dítě neříká normálně „mami“ nebo „tati“. Mají tito rodiče ke svému dítěti blíže než my ke svému? O tom silně pochybuji. Jestli jsme lepšími rodiči my nebo oni, netuším.

Když jsem toto téma diskutovala s kamarádkami, tak jsme došly k názoru, že jde o nastolení hierarchie v rodině mezi dětmi a rodiči. Stejně jako vše, je jen otázkou zvyku v dané rodině.

Líbí se mi oslovení mami

Ani já své rodiče neoslovuji křestními jmény, je pro mě od srdce přirozenější, že mi i mé dítě říká mami. Kromě toho se mi moc líbí, když mi dcera říká mami.

Někdy nasloucháme i my rodiče starším, protože mají více znalostí a zkušeností, zatímco s přáteli budujeme jiný druh vztahu - i tam jsou hranice, ale žádný přítel by ve skutečnosti neměl být cizí mámou nebo tátou. Takže vlastně nechci být přítelem svého dítěte, i když chci mít velmi blízký, důvěryhodný a přátelský vztah.

Ztráta respektu k rodičům

Na toto téma jsem kdysi někde na internetu četla článek psychologa, jehož slova mám stále v paměti. „Rodiče mohou své děti naučit oslovovat je jejich křestním jménem, ​​ale vytváří tím dítěti dispozice k přehnanému egu a narcismu. Někdy může dojít i ke ztrátě respektu ze strany dítěte k rodičům.“

Přestože jsme v našich generacích neoslovovali naše rodiče křestními jmény, je kolem nás spousta „moderních rodičů“, kteří už se nenechávají od svých dětí oslovovat „mami“ a „tati“.

Samozřejmě, každý rodič má svůj způsob výchovy. Někomu se bití dětí nelíbí, někomu ano. Kamarádku jsem před lety varovala, když se ke své dceři zachovala špatně - už to nikdy neudělám, nedělá to s odstupem času dobrotu.

Někdo mluví se svými dětmi jako každý jiný, někdo jako se svým největším štěstím na světě a jiní zase z hůry. Ve výchově kombinuji všechno kromě striktních rozkazů a násilí. Samozřejmě fyzických trestů se musí každý rodič obloukem vyhýbat a raději přejít k přímé konverzaci, které dítě rozumí.

V některých rodinách je to složitější. Má kamarádka se před lety rozvedla s otcem svého dítěte a našla si nového přítele. Její 13letá dcera ji oslovuje mami, svého otce oslovuje tati, zatímco otčíma oslovuje křestním jménem. I když je to její nevlastní otec, tedy velmi blízká osoba, neříká mu tati.

Oslovování v rodinných kruzích je rozmanité. Někdo oslovuje svou tchyni mami. I když svou tchyni milujete, není to přece vaše matka. Osobně mi to nepřijde zcela přirozené. Pro některé je tak v pořádku. Lidé jsou různí.

Každá rodina je jiná a že je pro nás zrovna něco neobvyklého, neznamená, že to naše je lepší. Nejdůležitější je, aby se všichni v rodině navzájem respektovali, bez ohledu na to, jak se oslovují.

Anketa

Mají děti svým rodičům říkat „mami“ a „tati“ nebo je oslovovat jménem?
Samozřejmě mami a tati.
96,8 %
Modernější je, své rodiče oslovovat jménem.
2,3 %
Nevím.
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6650 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz