Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Manžel je jako kalendář - na sex myslí, ale jen jednou za měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio, zdroj: Pexels

Je velmi běžné, že si děláme starosti, zda máme v našem vztahu sex dost často, nebo ne (ilustrační foto).

Žijeme v bláznivém, měnícím se světě a nelze popřít, že mnoho vztahů má vážný nedostatek sexuální touhy - a sex jen podle kalendáře. Co dnes děláme místo sexu? Koukáme do mobilních telefonů. Zvykli jsme si dělat jiné věci a na život bez sexu.

Článek

Má kamarádka Renata má s manželem láskyplné a uctivé manželství. Nedávno jsem s Renatou probírala téma sex. Postěžovala si, že mají sex jen podle jeho kalendáře. Položila jsem ji tedy otázku: jak často s ním máš sex. Odpověděla: „Jednou za měsíc“. Odpovídám jen otázkou. Opravdu jednou za měsíc, jako fakt? „Ano, toto léto ta intenzita byla ještě vzácnější“.

Pocítila jsem vnitřní strach, že to určitě nestačí. Zamyslela jsem se a říkám si, že snad každý zadaný člověk, kterého znám, má sex častěji. Dělala jsem si zbytečné starosti? Měla by se Renata více snažit, aby se sex s manželem do jejího života vrátil v častější intenzitě?

Podrobným rozebráním jejího trápení, jsem došla k závěru, že Renata udělala snad vše,. co mohla. Manžela zahrnovala láskou, sváděla ho, dokonce došlo i na erotické prádlo. Snažila se pro něj snést modré z nebe. Nic nepomohlo k probuzení jeho libida.

Život bez sexu?

Žijeme v bláznivém, novém světě a nelze popřít, že mnoho lidí má vážný nedostatek sexuální touhy. Co dnes děláme místo sexu? Visíme na našich mobilních telefonech, internetu a také sledujeme televizi. Partneři se také berou v pozdějším a pozdějším věku, a jak se průměrný věk zvyšuje, průměrný člověk „do to praští“ s roky nekonzistentní sexuální aktivitou. Takže jsme si zvykli dělat jiné věci, někteří i na život bez sexu.

Společnost Behavio provedla výzkum, kterým bylo zjištěno, že 17 procent Čechů (přibližně 1 200 000 dospělých Čechů) není spokojeno se svými vztahy.

Podle průzkumu General Social Survey mají lidé ve svazku, sex v průměru jednou týdně. Můžeme se jen domnívat, že jsou tyto údaje správné, protože jak víme, spousta lidí častokrát nemluví v průzkumech pravdu. Vycházím z toho, že například počet prodaných kondomů, vůbec nesouhlasí s uvedeným počtem pohlavních styků, u kterých dotázaní uvedli, že použili kondom.

Je velmi běžné, že si děláme starosti, zda máme v našem vztahu sex dost často, nebo ne. Podle mého názoru je, ale velmi důležité upozornit na jednu klíčovou věc: jakkoli často máme sex, je to normální - pokud jsou oba partneři s touto konkrétní intenzitou spokojeni.

Pokud žijete ve šťastném manželství a jste spokojeni se sexem jednou za měsíc, je to dle mého názoru zcela normální. Podobně žije spousta manželství a partnerských vztahů.

Opravdu chci sex častěji?

Ale zeptejte se jinak: „Opravdu chci mít sex častěji, nebo se bojím, že můj vztah není dostatečně sexuální, i když jsem šťastný/á?“ Pokud vám hluboko uvnitř sebe něco říká, že chcete mít sex častěji a máte pocit, že nejste sexuálně spokojeni, musíte to svému partnerovi říct mimo ložnici.

Komunikace je podle mého názoru základ fungujícího manželského a partnerského vztahu. Můžete se například zeptat:

  • “Co si myslíš o vyzkoušení nové polohy, o které jsem četl/a?”

nebo

  • “Přál/a bych si, abychom měli sex častěji - můžeš si to poznačit do kalendáře jako Renaty manžel. Takže, kdy budeme mít sex?” (zde klademe důraz na vtipné položení otázky, tím partnera můžeme donutit k zamyšlení.)

A pak to udělejte. Naplánujte si sex. Je úžasné, jak snadno lze dosáhnout častějšího sexu, když se na něj psychicky a fyzicky připravíte s předstihem.

Pokud jste sexuálně spokojeni, ale obáváte se, že váš partner ne, zeptejte se přímo: „Jsi spokojen/á s naším sexuálním životem? Já ano, jen se chci ujistit, že jsi také šťastný/á.“

Možná jsou v sexu věci, které by partner rád změnil. Možná bude chtít, aby byl někdo z vás iniciativnější a nebo dominantnější. Možná bude chtít vyzkoušet nové polohy nebo má fantazie, které by rád aplikoval do vašeho sexu. Možná položení otázky na toto téma, zahájí skvělou a otevřenou konverzaci.

Nebo je možná váš partner naprosto spokojený a vaše obavy jsou stejné jako u milionů lidí – všichni ostatní pravděpodobně mají fenomenální sexuální život a my ne. Pamatujte, že existuje celé spektrum sexuální normality.

Pokud vás sex vůbec nezajímá a chcete to změnit, zkuste si o tom promluvit se svou kamarádkou nebo svým kamarádem. Někdy může příběh druhých navodit nové nápady a zvýšit libido.

A jak dopadla situace, kdy Renata postrádala u svého manžela sex? Díky tomu, že se s manželem naučila o sexu mluvit, je jejich kalendář plný červených srdíček (intenzita sexu se zvýšila).

Anketa

Máte ve vašem vztahu dostatek sexu s partnerem?
Ano, mám sex tak často, jak potřebuji.
17,9 %
Někdy mám sexu málo, ale nejsem s tím nespokojen/á.
10,4 %
Nemám sex tak často, jak bych chtěl/a.
71,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz