Hlavní obsah
Lidé a společnost

Manželé Stodolovi: Vraždící pár, který systém včas nezastavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik (ilustrační foto).

Manželé Stodolovi jsou jedni z největších vraždících monster Česka. Během jednoho roku zavraždili osm seniorů. Tehdy jejich řádění unikla 91letá Božena C. Proč je systém včas nezastavil?

Článek

Vraždící běsnění manželů Stodolových se do historie české kriminalistiky zapsalo do černé kapitoly. Důvodem je podle webu Kriminalistika nezkušenost mladých policistů a lékařů, ale i třeba přístup k pitvám. Skoro ve všech případech usmrcených seniorů se vycházelo z verze, že mělo jít o sebevraždu či náhlá úmrtí.

Listopad 2001: vraždí Stodola

Osudným dnem se 16. listopad 2001 stává pro Stanislava Š. ze Slavošova u Kutné hory. Stodola se vydal na cestu za svou první obětí již ve tři hodiny ráno. Přepadení 75letého seniora Stodola plánoval se svou ženou celou noc před tím. Podle svých slov při plánování vypil skoro tři litry vína.

Než se vydal na cestu za seniorem, Stodolová mu ještě pomáhala nasadit paruku a přes obličej pak natáhnout punčochu, aby jej nikdo nepoznal. Plán zněl jasně, měl seniora jen přepadnout a svázat. Následně měl prohledat dům a s lupem se vrátit domů. Svázaný senior měl zůstat svému osudu. Stodolová měla hlídat svou matku, u které s manželem bydleli. To měl být krycí manévr, který měl odpoutat pozornost od loupežného výletu.

Při příchodu k domku seniora spatřil Stodola, jak Stanislav Š. vyšel z domu a zamířil si to do chléva, přitom zanechal dveře domu otevřené. Stodola toho zneužil a v domě se ukryl. Když se senior vrátil, Stodola jej zákeřně srazil na podlahu a donutil k vydání finanční hotovosti ve výši 40 tisíc korun. Když senior peníze předával, podařilo se mu strhnout Stodolovi z hlavy paruku i punčochu.

Stodola pravděpodobně ze strachu z odhalení seniora rukama uškrtil. Jeho tělo následně zastlal do postele, kolem které umístil zapálení svíčky a z domu odešel. Následně došlo k požáru, se kterým bojovali přivolaní hasiči. Jejich zákrok měl podle webu Kriminalista poškodit, či zcela zničit stopy, které na místě zanechal vraždící Stodola.

Přivolaný lékař u Stanislava Š. uvedl jako příčinu smrti uhoření, v poznámce mělo být uvedeno: „nejspíše sebevražda“. Byla nařízena soudní pitva, která byla provedena v nemocnici v Pardubicích. I přesto, že pitvající lékař zjistil tržně zhmožděná poranění v čelní krajině, spánkové a temenní, pitvu nepřerušil a nevyrozuměl policii, tak jak mu ukládalo nařízení o postupu při úmrtí a pohřebnictví.

Kromě toho přehlédl i zlomeninu jazylky a v jejím okolí ložiskové zakrvácení měkkých tkání. Tato velmi vážná zranění vždy ukazují na násilí vedeném na krk zpravidla škrcením. Policejní vyšetřování bylo proto tehdy ponecháno jen Obvodnímu oddělení Policie ČR. První případ Stodolovo vraždění tak bylo v lednu 2002 odloženo s odůvodněním, že se nejedná o podezření z trestného činu. Špatně provedenou zdravotní pitvu odhalila až exhumace a soudní pitva provedená o 1,5 roku později. Zajímavostí je i to, že při pohřbu seniora zvonil Stodola na kostelní zvon, kdy se poté bez ostychu ukázal i na pohřební hostině.

Společné vraždění Stodolových začíná

Další vraždu seniora spáchali manželé Stodolovi společně. Stalo se tak jen 12 dnů po vraždě Stanislava Š. Obětí byla 69letá Růžena S. ze Slavošova. Ta bydlela v rodinném domku hned vedle zavražděného Stanislava a jen několik metrů od domu matky Dany Stodolové. Svou oběť tak velmi dobře znali, a tak moc dobře věděli, že má šperky, a tušili, že bude doma i peníze. Druhá vražda už byla nápadem Dany Stodolové, která svého manžela k hrůznému činu přemlouvala. „Dokonce v den vraždy jeli budoucí vrazi s obětí autobusem do Kutné Hory,“ uvedl web Kriminalistika.eu.

Vraždící manželé se k seniorce vypravili po 20 hodině. Do domu první vnikla Stodolová. Seniorka v té době sledovala televizi. Jelikož byla seniorka nedoslýchavá, měla televizor nahlas. Stodola přes okno sledoval, jak jeho manželka vběhla do místnosti a několikrát udeřila seniorku do hlavy. Na nic už nečekal a své ženě šel pomoci, svázali ji a poté začali její dům prohledávat. Když se jim nedařilo najít to co hledali, nutili seniorku, aby jim prozradila místo, kde má schované peníze a šperky.

Seniorka úkryt nechtěla prozradit, tak ji Stodola škrtil šátkem a dusil polštářem. V ložnici pak nalezl 50 tisíc korun. Na zahrádce seniorky domku následně v noci vykopali v místě bývalého kompostu hrob, kam ji pohřbili i s jejími věcmi denní potřeby. Tím chtěli vzbudit dojem, že seniorka z domku na nějakou dobu odjela. V domku zavražděné si ještě uvařili kávu. „O „železných nervech“ Dany Stodolové svědčí skutečnost, že když byla oběť mrtvá, zazvonil v domě telefon a Stodolová přes kapesník komunikovala s volající – dcerou oběti,“ uvedl web Kriminilastika.eu.

Na Obvodním oddělení Policie ČR ve Zbraslavicích (stejné policejní oddělení, které „vyšetřovalo“ vraždu seniora Stanislava Š.) zeť Růženy S., že od 28. listopadu 2001 pohřešuje svou tchyni, s tím, že je si myslí, že se stala obětí zločinu. Až za tři dny po oznámení policie ohledala rodinný domek seniorky. Při tomto policejním ohledání bylo nalezeno několik krvavých stop. Zahrada rodinného domku však ohledána nebyla, a to i přesto, že čerstvě navrstvená hlína na tělo zavražděné musela být vidět.

Policie zjistila, že seniorka byla naposledy spatřena v autobusu směrem do Kutné Hory. Což ostatně potvrdili i Stodolovi. Po seniorce bylo vyhlášeno celostátní pátrání.

Až 4. května 2002 se objevila informace, že zeť při stavbě fóliovníku na zahradě seniorky nalezl její tělo. Nálezu se ihned věnovala policejní výjezdová skupina. Přestože bylo vyšetřování provedeno pečlivě, k vrahům Stodolovým policii nic nedovedlo.

Zajímavostí ale je, že o rok později byla zjištěna informace, že Růžena S. na pohřbu svého souseda Stanislava Š. řekla, že zná jeho vraha. „Údajně ho viděla brzy ráno z okna svého domu… Jméno však neuvedla. Proto prý musela zemřít,“ uvádí web Kriminalistika.eu.

Vražda manželů v obci Měchonice

Manželé Stodolovi se za dalším vraždícím běsněním vydal do obce Měchonice, kde 30. srpna 2002 zavraždili manželský pár seniorů. Do jejich domku vnikli a následně seniorku a seniora svázali s nutili je k vydání peněz. Marie K. ze strachu o svůj život Stodolovým vyzradila úkryt s penězi. Stodolová pak dala manželovi povel k tomu, aby život seniorů ukončil. „Jaroslav Stodola v ložnici uřízl kabel od lampičky, zezadu přistoupil ke svázanému Antonínu K. a chladnokrevně ho uškrtil. Stejným způsobem připravil o život i Marii K. Po činu si vraždící pár sedl v kuchyni ke stolu a kouřil cigarety,“ uvedl web Kriminalistika.eu.

Z rodinného domku odcizili několik věcí v hodnotě několika tisíc korun. Než dům opustili, vše urovnali ta, aby jejich řádění vzbudilo dojem sebevraždy seniorů. Lékař na místě konstatoval smrt obou manželů a jako příčinu smrti uvedl otravu plynem. Policisté tak zahájili vyšetřování ve věci podezření z trestného činu „ublížení na zdraví z nedbalosti“.

Provedená pitva v obou případech nezjistila žádná poranění ani známky násilí, které by se mohly podílet na jejich smrti, nebo dokonce být jejich příčinou. „Přitom musely být v krční krajině obou zavražděných patrny stopy po škrcení. Navíc téměř 2 metry vysoký Stodola vyvíjel při škrcení takovou sílu, že s bránícím se seniorem upadl na zem. Za konečnou fázi smrti znalci považovali „akutní selhání srdeční činnosti a otok mozkové tkáně v důsledku zadušení v prostředí s výrazným nedostatkem kyslíku“.

Verzi o sebevraždě otravou propanbutanem či smrti obou manželů „nešťastnou souhrou náhod“ zpochybňoval i posudek znalců pro plynová zařízení. „Z kriminalistického hlediska je neomluvitelná skutečnost, že vyšetřující policisté nevěnovali žádnou pozornost věcem, které z domku zmizely. Za podezřelou skutečnost se vždy považuje i nález nedopalků cigaret, zvláště když zemřelí jsou známí jako zapřisáhlí nekuřáci. V tomto případě byly sice 3 kusy nedopalků zajištěny, ale už nebyly odeslány k expertízám. Přes všechny tyto skutečnosti byl případ seniorů 31. prosince 2002 odložen s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu,“ doplňuje k případu seniorů web Kriminalistika.eu.

Vraždila sama jako chudinka z Prahy

Po 15 dnech od vraždy manželů se rozhodla Stodolová vraždit sama. Obětí se stala v Kardašově Řečici 78letá Marie Č. Seniorka pronajímala pokoje turistům ke krátkodobým pobytům. Stodolová jí vyprávěla vymyšlený pohádku o tom, že při povodních v Praze byl zničen její byt a v Kardašově Řečici se má setkat se svou sestrou. Touto pohádkou vyvolala u jinak nedůvěřivé seniorky takový soucit, že ji před několika sousedy označila za „chudinku“ z Prahy.

Druhý den, když se seniorka vrátila z obchodu, přistihla Stodolovou, jak jí šmejdí po bytě. Stodolová neváhala, okamžitě na seniorku zaútočila, svázala ji, usadila na židli a nutila ji k vyzrazení místa, kde jsou ukryté peníze a cennosti. Jelikož seniorka odmítala spolupracovat, rozhodla se Stodolová opět vraždit. Protože oběť odmítla vyzradit místo, kde má uložené peníze, rozhodla se Stodolová ženu usmrtit. Marii ucpala ústa roubíkem, následně ji několikrát dřevěným válečkem udeřila do hlavy a poté ji zasadila čtyři bodné rány do hrudi nožem o délce 21 cm. Seniorka řádění Stodolové nepřežila. Z domu si odnesla 20 tisíc korun, předtím zahladila stopy. Zajímavostí je, že se zavražděnou seniorkou v domě ještě přespala a druhý den teprve odjela za svým manželem, kterému nic neřekla. Manžela pak obvinila, že tuto vraždu spáchal on.

V tomto případě už od počátku policie pracovala s verzí vraždy, kdy se podařilo získat přesný identikit Stodolové. Ten ale ani pomocí médií policii ke Stodolové nepřivedl.

Vraždili opět ve Slavošově

Vraždící monstra znovu vraždili 28. října 2002 a to ve stejné obci, kde již dvakrát vraždili – ve Slavošově. Po Stanislavu Š. a Růženě S. byl tentokrát jejich obětí 81letý Josef M., který bydlel přímo naproti. Senior o sobě veřejně rozhlašoval, že má našetřenou velmi hodně peněz.

O případ se tentokrát policie začala zajímat už po dvou dnech po vraždě. Tehdejšímu starostovi obce se zdálo podivné, že senior na jeho opakované klepání na dveře a okna nereaguje. „Policie na půdě domu našla Josefa M. mrtvého. Měl kolem krku smyčku z telefonního kabelu a z nosu a úst mu vytékala krev. U jeho nohou ležela převrácená stolička. Přivolaný lékař rychlé záchranné služby při ohledání těla mrtvoly konstatoval smrt zadušením. Žádné stopy násilí nezjistil, cizí účast na smrti Josefa Maliny vyloučil a nařídil zdravotní pitvu,“ uvádí k případu Kriminalistika.eu.

Pitvu seniora provedlo oddělení soudního lékařství ve Fakultní nemocnici na Bulovce. Pitvající lékař zjistil na těle mrtvoly celkem 11 stop svědčících o tom, že proti seniorovi bylo vedeno násilí cizí osobou, telefonicky o této skutečnosti vyrozuměl Okresní ředitelství Policie ČR v Kutné Hoře. „Bylo mu však sděleno, že zemřelý spáchal sebevraždu oběšením, následně se škrtidlo přetrhlo a tělo upadlo na podlahu. Protože pitvající lékař neznal situaci na místě činu a z policie dostal informaci, že případ je vyšetřován jako „jasná“ sebevražda, uzavřel případ jako udušení z oběšení, přičemž do pitevního protokolu uvedl, že „popsaná atypická poranění vznikla pravděpodobně při pádu těla na zem"… Případ byl 30. prosince 2002 uzavřen jako sebevražda oběšením,“ doplňuje k případu Kriminalistika.eu.

Až později se prokázalo, že Stodola seniora několikrát udeřil do hlavy a bezvládné tělo společně s manželkou vynesl po strmých schodech na půdu.

Poslední vražedný útok Stodolových

Poslední vražděný útok manželů Stodolových spáchali 2. prosince 2002 v Brněnci v tehdejším okrese Svitavy. Jejich brutální běsnění tehdy nepřežily sestry Dagmar W. (62 let) a Helena C. (52 let). Jen zázrakem přežila svou smrt jejich matka Božena C. (92 let). V té době již manželé Stodolovi žili na ubytovně v Brněnci. K budoucím obětem to měli jen kousek, přibližně 50 metrů.

Manželé Stodolovi se dozvěděli, že Helena C., měla v úmyslu koupit dům, ve kterém sestry s matkou společně obývaly jeden z bytů. Mysleli si, že v bytě najdou nějaké peníze. Stodola uškrtil Dagmar W. šátkem. Poté zaútočil na seniorku, svalil ji na postel, polštářem zakryl hlavu a celou svou vahou (90 kg) ji zalehl. Když zjistil, že se nehýbe, měl zato, že její život vyhasl, a tak ji nechal.

Se Stodolovou vymyslel plán, že vše naaranžují tak, aby to vypadlo na vražedný boj se sestrou, při kterém zemřela i jejich matka. Proto se rozhodli Helenu zavraždit v koupelně, kde její tělo naaranžovali tak, že byla pořezaná na zápěstí, jako by šlo o sebevraždu podřezáním žil.

Místo, kde zavraždili Stodolovi dvě sestry, opustili s 10 tisíci korunami a třemi vkladními knížkami. „Ještě týž den v Kutné Hoře z vkladních knížek vybrali finanční hotovost v celkové výši bezmála 40 tisíc korun,“ doplnil web Kriminalistika.eu.

Díky seniorce Boženě, která vraždící běsnění manželů Stodolových přežila, bylo pod vedením zkušeného kriminalisty zjištěno, že za vraždou sester by mohl být několikrát trestaný Jaroslav Stodola, bydlící v nedaleké ubytovně v Brněnci.

Stodola se k policistům při konfrontaci choval vstřícně. Zajímavostí je, že byl také prvním, kdo vyslovil domněnku o zavraždění, ačkoliv všeobecné mínění zastávalo pouze jedinou verzi – verzi o vzájemné nevraživosti sester. „Protože kriminalisté neměli k dispozici výsledky některých expertiz (důkazů), museli Jaroslava Stodolu ponechat na svobodě,“ doplňuje Kriminalistika.eu.

Již druhý den po rozhovoru s kriminalisty Stodola v podnapilém stavu napadl v práci svého nadřízeného. V dalších dnech napadl dokonce i policisty, kteří prováděli ohledání koryta říčky nedaleko místa činu v blízkosti domu, kde zavražděné sestry bydlely. Z policejních záznamů podle webu Kriminalistika.eu vyplynulo, že se k policistům a kriminalistům choval vždy s arogantností a odmítavě. Jak později Stodola vypověděl, byl v té době ve špatném psychickém stavu. Patrně cítil, že se blíží konec jeho svobodného života.

Manželé Stodolovi: Doživotí

Stodola již tušil, že se kvůli jejich vraždícímu běsnění stahují mračna. Důkazy proti nim už sílí. Tehdejší policejní rada Krajského zastupitelství v Hradci Králové podal návrh na vydání souhlasu s jeho zadržením. Bohužel, tato žádost byla zamítnuta.

Jaroslav Stodola se tak devátý den po posledních vraždách pokusil o sebevraždu, když spolykal přes 200 kusů různých tablet. Lékaři mu ale pomohli.

Konečný zvrat v kauze Stodolových přišel až 3. února 2002. „Před osamělým domkem mezi obcemi Dolní Pohleď a Horka předstírala Dana Stodolová bezvědomí a sesula se k zemi. Jaroslav Stodola požádal majitele domku Josefa Peroutku (78 let) o vodu s vysvětlením, že se jeho manželce udělalo nevolno, protože je v jiném stavu. Jakmile nic netušící Josef Peroutka vodu přinesl, vytáhl Stodola nůž a donutil seniora vlézt do sklepa. Přitom neustále žádal peníze. Činila se i náhle procitnuvší Dana Stodolová a společně s manželem prohledali domek. Když odcházeli z domu jen s ukořistěným mobilem a cukrovinkami, potkali policistu, který však Stodolu osobně velmi znal. Přepadenému se však podařilo ze sklepního zajetí vyprostit a vyrozumět policii. Díky osobní znalosti byl Stodola s manželkou druhý den uvedeným policistou zadržen a převezen do Kutné Hory. Bez obvyklého urputného zapírání se tentokrát k činu doznal a zcela dobrovolně vydal i odcizené věci,“ doplnil web Kriminalistika.eu kauzu Stodolových o poslední čin.

Tým zkušených kriminalistů a vyšetřovatelů pak vhodným taktickým způsobem docílil spontánního přiznání Jaroslava Stodoly ke všem spáchaným vraždám. Rekonstrukcemi, prověrkami výpovědí a dalšími kriminalistickými úkony a metodami byla vina Jaroslava Stodoly a jeho ženy Dany objektivně potvrzena.

Na základě rozkazu tehdejšího policejního prezidenta generála Jiřího Koláře byla kriminalisty prověřena nejen všechna podezřelá úmrtí, ale byla přijata taková opatření, aby se podobným případům zabránilo, uvedl Český rozhlas.

Dne 26. dubna 2004 byli manželé Stodolovi Krajským soudem v Hradci Králové odsouzeni k doživotním trestům odnětí svobody.

Manželé Stodolovi v kinech

Není to pravděpodobně náhoda, že se po 20 letech od doživotních rozsudků Stodolových v kinech objeví film „Manželé Stodolovi“. „Režisér Petr Hátle snímek Manželé Stodolovi nechtěl ztvárnit pouze jako vraždící monstra, protože by to bylo až moc snadné. Podle něj by to vypadalo, že se od nás něčím odlišují, že jsou tzv. jiným živočišným druhem. Jsou to však jen lidé, které nezastavil systém, když se rozhodli v sobě otevřít manipulaci, násilí a vraždění,“ uvedl ke snímku media manager CinemArtu, Petr Slavík. Režisér Hátle to přirovnává k válečnému konfliktu. Tam když všechny instituce selžou, tak je najednou také všechno povoleno. Z normálních lidí se stanou vrazi a sadisté.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz