Hlavní obsah
Názory a úvahy

Masová společnost nás nutí být stejní, ale svět potřebuje „blázny“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luis Quintero Zdroj: Pexels

Snaha být normální, může vést k tomu, že se budeme bránit tomu, aby jsme byli sami sebou a projevovali svou individualitu.

Masová společnost nás tlačí k tomu, abychom se přizpůsobili většině a bránili se tomu, abychom byli sami sebou. Abychom se vyhnuli těmto negativním dopadům, potřebujeme „blázny“, kteří budou posouvat hranice.

Článek

V dnešním světě, který je čím dál více globalizován, je vliv masové společnosti na náš život stále větší. Masová společnost je charakterizována tím, že je složena z velkého množství lidí, kteří mají společné hodnoty, normy a životní styl. Tento vliv se projevuje v mnoha oblastech našeho života, od politiky a kultury až po spotřebu a životní styl.

Hledáme racionální důvody, ale často je to ztráta času

Jedním z charakteristických rysů masové společnosti je, že se často zaměřuje na povrchní věci a povrchní hodnocení. To může vést k tomu, že se snažíme najít racionální důvody pro věci, které jsou spíše založeny na emocích nebo pocitech. Například se může stát, že se budeme snažit najít racionální vysvětlení pro to, proč se nám líbí určitá hudba nebo film, i když je to vlastně jen otázka vkusu.

„Normální“ je to, co je v davu

Dalším rysem masové společnosti je, že se často zaměřuje na to, co je „normální“. To znamená, že se snažíme přizpůsobit většině a být jako ostatní. To může vést k tomu, že se budeme bránit tomu, aby jsme byli sami sebou a projevovali svou individualitu.

Svět potřebuje „blázny“

Vliv masové společnosti vést k tomu, že se budeme zaměřovat na to, co je běžné a co je v davu přijatelné. To může vést k tomu, že se nebudeme dostatečně zaměřovat na potřeby těch, kteří jsou jiní nebo kteří se odlišují od většiny.

Blázni posouvají hranice

Abychom se vyhnuli těmto negativním dopadům vlivu masové společnosti, potřebujeme „blázny“. Blázni jsou lidé, kteří se nebojí být sami sebou a kteří jsou ochotni riskovat, aby dosáhli svých cílů. Blázni jsou ti, kteří posouvají hranice a vytvářejí nové možnosti.

Mezi úspěchem a neúspěchem je tenká hranice

Blázni jsou často úspěšní, ale také neúspěšní. Mezi úspěchem a neúspěchem je jen velmi tenká hranice. Pokud se bláznovi zadaří, je opěvován jako hrdina. Pokud se mu nezadaří, je považován za blázna.

Kdo je blázen?

Kdo je blázen? To je otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Blázen je ten, kdo se nebojí být sám sebou a kdo je ochoten riskovat. Blázen je ten, kdo posouvá hranice a vytváří nové možnosti.

V dnešním světě, který je čím dál více ovlivněn masovou společností, je důležité, abychom si uvědomovali její negativní dopady. Abychom se jim vyhnuli, potřebujeme „blázny“, kteří budou posouvat hranice a vytvářet nové možnosti.

Jen blázni mohou změnit svět

Nikoho nezajímá, kdo byl druhý nebo třetí na Měsíci, všichni znají „NUMBER ONE“. Totéž platí i v našich životech, nestačí být jen jeden z tisíců v pořadí, ale mít snahu být nejlepší. Pouze pohled na nejlepší nás dokáže posouvat vpřed a pomyslně posouvat kvalitu našeho života vzhůru. I když se nám možná někdo na první pohled jeví jako blázen, ne vždy také je.

V mých očích je Armstrong symbolem toho, co mohou „blázni“ dokázat. Byl to odvážný a průkopnický čin, který změnil naše chápání vesmíru. Armstrong se nebál riskovat a jít proti proudu. Díky tomu se stal legendou a inspiroval miliony lidí po celém světě.

Můžeme se z Armstronga poučit, že i když se někdy může zdát, že racionální důvody jsou ztráta času, je důležité být sám sebou a jít za svými sny. Nejlepší způsob, jak posunout společnost vpřed, je být „bláznem“ a nebát se riskovat."

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz