Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mnozí považují pátek 13. za smolný den. Proč se ho bojíme a odkud pověra pochází?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SC Leme, Zdroj: Pexels (ilustrační foto).

Pátek třináctého, den, který mnozí považují za smolný či nešťastný. Ale odkud pramení tato pověra? Někteří jsou přesvědčeni, že právě pátek třináctého přináší smůlu, zatímco jiní ho považují za obyčejný den jako každý jiný.

Článek

Záhadná pověra o pátku 13. má kořeny hluboko v naší historii lidstva. Možná jste slyšeli o hororové filmové sérii s názvem „Pátek 13.“, která je jednou z nejznámějších svého druhu.

Pátek 13. a historie

Pověra o pátku třináctého má svůj původ v západní civilizaci a je spojena se smrtí Ježíše Krista. Jidáš Iškariotský, který Ježíše zradil, byl třináctým mužem u stolu během poslední večeře. Tento den a datum byly od té doby považovány za nešťastné.

Spojení pátku a čísla 13 jako symbolu neštěstí se následně objevilo až v 19. století, kdy Henry Sutherland Edwards napsal životopis slavného skladatele Gioachina Rossiniho a zdůraznil datum jeho úmrtí - pátek 13.

Pátek 13. a templáři

Spojení dne a data bylo také vysledováno v historii, kdy francouzský král Filip IV. zatkl v pátek 13. října v roce 1307 stovky templářských rytířů.

Katoličtí křižáci byli zatčeni pod tlakem papeže Klementa V. kvůli obvinění exkomunikovaného bývalého člena, že noví rekruti do řádu byli nuceni plivat na kříž, zapírat Krista a zapojovat se do homosexuálních aktů během iniciačních obřadů.

Nároky, zdánlivě zcela nepodložené, byly pro krále Filipa vhodnou záminkou k pronásledování bohatého řádu a zřeknutí se dluhů, které jim dlužil po válce s Anglií.

Mnoho rytířů bylo obviněno z morální a finanční korupce a uctívání falešných idolů, často po doznání získaných mučením, a později byli v Paříži upáleni na hranici.

Pověry v jiných zemích

Například ve španělsky mluvících zemích a v Řecku děsí lidi zase úterý 13. V Itálii je to pak pro změnu pátek 17.

Mezi další známé indikátory lidových pověr patří například černá kočka, která vám zkříží cestu, nebo se nám doma rozbije zrcadlo.

Existuje mnoho teorií, proč je pátek 13. považován za nešťastný den, ale není důvod k žádným obavám. Je to jen další pátek v kalendáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pátek třináctého

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz