Hlavní obsah
Finance

Moje peněženka říká: Snižování cen v obchodech? To je jen vtip!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: K. Mitch Hodge, zdroj: Unsplash

Paradox: Zemědělci snižují ceny, přesto v našich obchodech stále rostou (ilustrační foto).

V Česku musíme sahat do svých peněženek stále hlouběji. Z médií zní, jak potraviny zlevňují. Ve výsledku se ukazuje, že ve skutečnosti ceny potravin rostou. Má peněženka toho byla při placení v Lidlu svědkem a vůbec se jí to nelíbilo.

Článek

V pátek jsem byla nakupovat v Lidlu. Jako každý týden jsem nakoupila základní potraviny, jako je chleba, mléko, maso, zelenina a ovoce, atd. Když přišlo na placení, byla jsem překvapená, jak moc jsem zase zaplatila. To už není normální, říkám si.

Cena chleba byla o 10 procent vyšší než v předchozích týdnech, mléko o 5 procent a hovězí maso dokonce o necelých 15 procent. Masové kapsičky pro mé kotě dražší o 15 procent. Zelenina a ovoce sice o něco levnější, ale i tak jsem zaplatila asi o necelých 10 procent více než obvykle.

Z médií poslední dobou zní, že ceny potravin klesají, ale tohle rozhodně nevypadá jako snižování cen. Moje peněženka říká jasně: „Potraviny jsou dražší a dražší“.

Paradox: Zemědělci ceny snižují a obchody zvyšují

V sobotu večer jsem sledovala Hlavní zprávy na CNN Prima NEWS, kde se k rostoucím cenám v obchodech vyjádřil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

„Ceny se v celé Evropě propadly. Proto u zemědělců ceny klesly o 16 procent, ale v obchodech vzrostly o 26 procent. To znamená, že my teď prodáváme za nižší ceny než před válkou, v některých případech dokonce i levněji,“ řekl ve vysílání předseda Zemědělského svazu Pýcha.

Pomyslná štafeta v podobě zlevnění potravin je tedy nyní na straně obchodníků. Nicméně, u nás v Mostě po snižování cen potravin ani památky. Ačkoliv se zemědělci snaží snižovat ceny, jak říká předseda Zemědělského svazu, v obchodech to není znát.

Zemědělci se rozhodně nesnaží na vysokých cenách potravin přiživit, tvrdí Pýcha. „Byli v situaci, kdy jim rostly ceny energií a rostly jim i ceny pohonných hmot. Dokonce se zavíraly i některé továrny na výrobu hnojiv, což znamená, že jejich cena vyletěla o 400 procent,“ uvedl Pýcha. V té době podle jeho slov, zemědělci vůbec netušili, jak se ekonomicky bude rok vyvíjet, a proto zcela logicky prodávali za vyšší ceny.

Problém podle předsedy Pýchy spočívá v tom, že zemědělci neovlivňují finální cenu potravin, ta se vytváří na evropském trhu. „Ten, kdo komoditu kupuje, ať je to obilí, olejniny, mléko, orientuje se podle evropské ceny. Pokud je cena nízká, často se ani nepokryjí výrobní náklady,“ upozornil na proces vývoje cen Pýcha.

V Česku tedy vzniká s cenami potravin velmi paradoxní situace. „Zemědělci snižují ceny, přesto v našich obchodech stále rostou, ale je to už méně než inflace. Srpnový výsledek ukazuje, že ceny potravin už nejsou jejím tahounem. To znamená, že pomyslný míč je v této chvíli na straně obchodníků,“ uzavřel Pýcha.

Kdy se tedy snižování v obchodech dočkáme? Kdo tedy vlastně může za to, že jsou ceny v obchodech stále vyšší? To je v médiích stále předmětem debat a slibů. O odpovědnosti za ně si totiž přehazují potravináři, zemědělci i obchodníci.

Anketa

Zdá se vám, že ceny potravin v Česku stále rostou?
Ano, ceny potravin rostou.
86,4 %
Ne, ceny potravin nerostou.
9,1 %
Nesleduji v obchodech ceny potravin.
0 %
Nevím.
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz