Hlavní obsah
Cestování

Na dovolenou v Chorvatsku není pozdě. Užijte si dvě moře, kaňon, hory a město Novigrad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Herm, Zdroj: Pixabay

Novigrad patří k jednomu z nejkrásnějších měst Chorvatska.

Poslední letní dny můžete strávit u dvou moří vzdálených tři kilometry od sebe. Nemusíte cestovat daleko. V oblasti se nachází jedno z nejkrásnějších měst Chorvatska - Novigrad, ostrovy, národní park Paklenica, nejkrásnější hora a kaňon řeky Zrmanja.

Článek

Právě tam, mezi Zadarem, Pagem, Velebitem, národním parkem Paklenica a kaňonem řeky Zrmanja, se nachází malé Novigradské moře, ze kterého doslova dojdete k nedalekému Karinskému moři nebo k „pravému“ Jaderskému moři.

Ve skutečnosti se jedná o Jaderského moře, protože je to hluboce členitý mořský záliv. S Velebitským kanálem jej spojuje Novsko ždrilo, čtyřkilometrová úžina, která je v Chorvatsku známá kulisami starého a nového Maslenického mostu. Často se mu říká kaňon, protože je hluboce zaříznutý. Na druhé straně, tedy jižní straně, navazuje na Karinské moře, kde se již mořská voda mírně mísí se sladkou a vytváří léčivé bahno.

Rozloha Novigradského moře má pouhých 29 kilometrů čtverečních, a proto je často nazýváno jedním z nejmenších moří na světě. To ale nebrání příznivcům veslování a vrhání se do moře ze skal, aby si užili vše, co moře nabízí.

Plavání s delfínem

Dojem moře navíc dotváří jeden vzácný návštěvník, který čas od času rozveselí koupající se s turisty - delfín Boby. Na YouTube můžete najít četná videa plavců, kteří se tímto delfínem potápí a hrají si s ním.

Z o něco větších měst jsou to pobřežní Posedarje, Maslenica a Novigrad, s velkou nabídkou apartmánů, kde se můžete ubytovat a nechybí ani velké množství pláží, od písečných až po ty betonové, které navíc poskytují dostatek stínu.

Zvláštní dekorace Novigradského moře

Řeka Zrmanja se vlévá do Novigradského moře. Mnozí ji považují za naši nejkrásnější řeku Chorvatska, nejen kvůli její zelené barvě, ale také kvůli nádhernému kaňonu, jehož skály ji obklopují. Je oblíbený mezi milovníky raftingu, a pokud nejste na adrenalin, zastavte se v oblíbeném výletním středisku Muškovci, kde na vás čekají restaurace, kavárny a lehátka pro dokonalý relax.

Cesta do města Obrovac a na některé z nejkrásnějších vyhlídek na kaňon Zrmanja z Novigradského moře, vám zabere méně než půl hodiny. A pokud chcete pokračovat k řece Krupa a nádhernému mostu Kudina, budete potřebovat o něco méně než hodinu jízdy autem.

Mimochodem, chorvatská legenda říká, že most Kuda postavil mladý muž Kuda, aby přešel na druhý břeh řeky a požádal svou milovanou o ruku. Když konečně překročil řeku, která je oddělovala, získal si její lásku a oženil se s ní. Most je dlouhý 109 metrů a dnes je chráněn jako kulturní památka. Pečlivě se o něj starají místní obyvatelé, mezi nimiž je i Kudův potomek, a vzpomínku na Kudu uctívá lidový verš „I dnes se generace diví, co Kuda dokázal“.

Stopy indiánského náčelníka Vinnetoua

Vraťme se, ale ke zmíněnému malému moři, kde vás u ústí řeky Zrmanje čeká oblíbená vyhlídka Pariževačka glavica. O tom, jak krásné to místo je, svědčí fakt, že právě na tomto místě se v 60. letech 20. století natáčela série filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi. Proto se zde pořádají akce a prohlídky „po stopách Vinnetoua“, které do místa natáčení, rekonstrukcí filmových scén atd. lákají mnoho turistů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz