Hlavní obsah
Aktuální dění

Návštěva italských Benátek se prodraží, město experimentuje se vstupným pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Helena Jankovičová Kováčová, zdroj: Pexels

Benátky jsou hlavní město severoitalské oblasti Benátsko. Jeho historické jádro leží na ostrovech v mělké Benátské laguně.

Zastupitelům italských Benátek došla trpělivost s každoročním přívalem turistů. Od roku 2024 budou denní návštěvníci Benátek v rámci experimentu platit poplatek za vstup 5 euro, rozhodla městská rada Benátek. Poplatek má omezit nadměrný turismus.

Článek

Turisté jsou zvyklí na různé poplatky na svých cestách, kdy se například k hotelovému účtu připočítává lázeňský nebo pobytový poplatek. V italských Benátkách zašli ještě dál, od příštího roku k tomu ještě zavedou denní poplatek za vstup do města. Benátská městská rada v minulém týdnu schválila dlouho očekávané nařízení, podle kterého bude denní návštěvník platit daň 5 eur (v přepočtu přibližně 120 korun) za návštěvu města.

„Nový poplatek bude zaveden po dobu 30 dnů v roce 2024,“ uvedlo město Benátky na svém webu. Poplatky budou turisté platit o prodloužených jarních víkendech a samozřejmě i o letních víkendech. Přesné termíny Benátky oznámí až během následujících dnů.

Kteří turisté budou muset poplatek platit

Obecně bude platit, že poplatek se vztahuje na všechny návštěvníky Benátek starších 14 let, kteří do města přijedou například na výlet, ale nepřenocují. Turisté, kteří ve městě přespí, budou od poplatku osvobozeni. Na ně se však vztahuje samostatná daň za ubytování, která byla zavedena již v roce 2011.

Tato daň se liší podle roční doby, typu ubytování a lokality. Obvykle se pohybuje mezi 1 až 5 eury za osobu a noc, a to za prvních pět nocí pobytu.

Proč Benátky zpoplatňují nárazový turismus

Nový poplatek je experiment, který má zachránit město před masovou turistikou, uvedl na sociální síti X (Twitter) starosta Benátek Luigi Brugnaro. „Experiment provedeme s velkou pokorou a budeme se snažit nikomu neuškodit,“ dodal Brugnaro.

Italské Benátky si s myšlenkou zpoplatnění jednorázových turistů pohrávají již delší dobu jako s jedním z několika protiopatření k nadměrného turismu ve městě. Místní totiž již delší dobu obviňují nárazové turisty z toho, že díky nim se ceny ve městě neustále zvyšují a z města se stává zábavní park.

Foto: Junghwan Park, zdroj: Pexels

Podle místních obyvatel se z města stává zábavní park. Na vině jsou podle nich nárazoví turisté.

Benátky jsou známé svou rozsáhlou sítí vodních kanálů, což je rájem pro turisty. Ročně jich do Benátek přijede přes 5,5 milionu. Ve městě přitom žije jen něco málo přes padesát tisíc obyvatel. Mnozí turisté se vydávají na výletní lodě, aby si zblízka prohlédli tuto jedinečnou kulturní památku.

Podle zpravodajského portálu Euronews představují takzvaní jednorázoví turisté téměř tři čtvrtiny návštěvníků Benátek, přesto se na tamní ekonomice cestovního ruchu podílejí jen sporadicky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz