Hlavní obsah
Lidé a společnost

Otravné návyky v MHD. Dříve k sobě měli lidé větší respekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Meszárcsek Gergely, zdroj: Pixabay

Je nepříjemné, když v MHD někdo stojí blízko nebo obsadí místo. Málokdo jezdí vlaky, autobusy, tramvajemi nebo metrem a snáší otravné návyky cestujících. Realita mnoha cestujících, kteří denně využívají MHD. Výzva, které musíme čelit každý den.

Článek

Většina cestujících se mračí na otravné návyky některých bezohledných lidí v MHD. Přibývá těch, kteří se se svou zkušeností cestování v MHD podělí na sociálních sítích. Je to jakýsi moderní způsob, jak vyjádřit své pocity a frustrace, které se hromadí během každodenního dojíždění.

Nejotravnějších je, když cestující nastupují do MHD dříve, než ostatní vystoupí. Osobně nesnáším, když si senioři sedají s taškami, které si položí vedle sebe na volné sedadlo, a nepustí další cestující sednout. Toto chování je nejen otravné, ale také nezdvořilé a nedostatečně respektuje potřeby ostatních. Holt bezohlední senioři.

Další otravným návykem je páchnoucí jídlo. Proč jsem nucena v MHD čuchat třeba tvarůžky?

Když už člověk pospíchá na pracovní schůzku a čeká v dlouhé frontě u pokladny, aby si mohl koupit lístek na vlak - několikrát jsem ztratila nervy kvůli bezohlednosti lidí, kteří si při placení teprve začínají hledat peněženku a loví peníze všude možně. Toto chování nejenže zdržuje ostatní, ale také zvyšuje stres a frustraci během cestování.

Hlasité povídání, ať už na mobilu nebo se spolucestujícími, stejně jako příliš velké batohy mohou být také velmi stresující. Tyto situace často vedou k nepohodlí a rušení klidu ostatních.

S kamarádkami jsme o víkendu tentokrát probírali právě téma cestování v MHD. Některé komentáře kamarádek jsem se rozhodla sdílet veřejně.

„Nesnáším cestování MHDéčkem v Praze ve špičce. Lidé mluví příliš nahlas a při telefonování se někteří ani neslyší. Jsou bezohlední vůči ostatním,“ říká Lenka.

„Pražské tramvaje jsou ve špičce nejotravnější, protože se tam tlačíš jako sardinka. Dříve to bylo mnohem klidnější, lidé měli respekt k ostatním a v autobuse nebo vlaku dávali přednost starším,“ vzpomíná Martina na cestování v MHD v minulém roce, když ještě neměla auto.

„Nejvíc mě v MHD štvou lidi, kteří stojí přímo ve dveřích a nejsou ochotní tě nechat projít, když se snažíš vystoupit. Děs jsou i lidé s batohy, kteří procházejí uličkou a narážejí do tebe. Proč si ty bágly sakra nesundají?“ řekla Lucie.

„Nesnáším, když se mladé holky češou v MHD. Většinou to jsou ty mladé barbíny, které si o sobě myslí, že právě vchází na molo módní přehlídky v Hiltonu,“ řekla Soňa a kroutila hlavou ze strany na stranu. Toto chování považuji i já jako žena za nevhodné a nerespektující osobní prostor ostatních.

„Chytám amok, když omladina využije volné sedadlo před s sebou a natáhne si nohy na sedačku, a šílím, když někteří čpí potem,“ odvětila kamarádka Michaela. Toto chování je nejen otravné, ale také nehygienické.

„Ženské, nezapomeňte také na rodiče, kteří nedokážou ovládat své dítě,“ dodala Lenka. Neschopnost rodičů kontrolovat své děti během cestování v MHD vede k rušení klidu a pohodlí ostatních cestujících.

Seznam otravných návyků lidí v MHD by mohl být snad nekonečný. V minulosti k sobě měli lidé v hromadném dopravním prostředku větší respekt.

A co štve nejvíc vás při cestování v MHD? Podělte se v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz