Hlavní obsah
Aktuální dění

Pivo začíná být díky cenám nedostupné. Tradice „jít na jedno“, zaniká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fábio Alves, Zdroj: Unsplash

V hospodě se u piva s přáteli diskutuje o životě a probírají se nejnovější drby (ilustrační foto).

V Česku, zemi známé svou pivní kulturou, se zdá, že tradice „jít na jedno“ je ohrožena. Zdražování piva způsobuje, že se méně dostupným. Vyšší ceny piva budou mít dalekosáhlé důsledky nejen pro pivovary a hospody, ale také pro setkávání lidí.

Článek

V roce 2009 se bezmála polovina piva vypila v hospodách a restauracích, ale v loňském roce to bylo už jen 31 procent, což je spolu s covidovými roky nejnižší úroveň za poslední desetiletí. Tento trend ukazuje pokračující odliv hostů z hospod a přesun konzumace piva do domácností, garáží a na zahrádky.

Zdražování piva začalo

Se zdražováním piva začal počátkem října Plzeňský Prazdroj, v polovině října naváže Bernard, a ve dvou krocích ohlásil zdražení také Budějovický Budvar. Podobné plány mají i menší pivovary.

„Podle zástupců pivovarů nelze očekávat, že by růst DPH dokázaly absorbovat hospody do svých marží, takže patrně znovu stoupnou ceny i pro zákazníky,“ píše zpravodajský web ČT24.

„V hospodách zdražujeme od 1. 11. a v maloobchodě od 1. 12. Do zákaznických cen se to pravděpodobně projeví se zpožděním,“ řekl v Byznysu ČT24 ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák.

Ceny piva budou během podzimu růst i u těch menších pivovarů. „Budeme muset pravděpodobně lehké navýšení od listopadu udělat, ale nemělo by to být razantní,“ uvedl sládek pivovaru Cobolis Pavel Palouš.

Zástupci pivovarů uvádějí, že důvodem zvyšování cen piva je stále rostoucí náklady, a to i přesto, že tyto náklady již byly zohledněny v několika předchozích zdraženích.

Zvýšení DPH u čepovaného piva

Vláda Petra Fialy ve svém konsolidačním balíčku plánuje přesunout točené pivo z desetiprocentní sazby DPH do základní sazby 21 procent. Plánované zvýšení DPH u čepovaného piva s největší pravděpodobností ovlivní hospody, bary a restaurace v menších městech, kde jsou nejen pivaři citliví na jakékoliv zdražování. Pokud hospoda zkrachuje, těžko se hledá nový provozovatel, což vede k tomu, že venkov přichází o jediné místo setkávání místních obyvatel.

Podle pivovarů nelze očekávat, že by zvýšení DPH vstřebaly hospody a restaurace v rámci svých marží.

Restaurace v červenci prodávaly půllitr čepovaného dvanáctistupňového piva v průměru za 64 korun. V loňském roce to bylo 58 korun, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Vyplývá to z dat pokladních systémů společnosti Dotykačka. V celé ČR činila v červenci průměrná cena čepovaného piva 54 korun.

Tradice „jít na jedno“ zaniká

Když muž řekne doma, že jde „na jedno“, téměř vždy to není pravda. Nicméně, toto je součástí tradice návštěvy oblíbené hospody, kde se setkává s přáteli u piva. České hospody jsou místa společenského setkávání, kde se pravidelně u piva diskutuje o všem možném. Avšak nastává doba, kdy hospody nezažívají ideální období a podle rychlého průzkumu mezi členy Českého svazu pivovarů a sladoven se situace ještě zhorší.

„Většina (82 procent) pivovarů se obává zrychlení odlivu hostů z hospod a restaurací, a zavírání zejména vesnických hospod, 73 procent také očekává negativní dopady na zaměstnanost v sektoru. Stejné obavy mají i hospodští, z nichž dle průzkumu Plzeňského Prazdroje desetina zvažuje ukončení provozu a dalších 5 procent je už rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí,“ uvádí v tiskové zprávě Český svaz pivovarů a sladoven.

Kroky vlády Petra Fialy, která v rámci konsolidačního balíčku plánuje zvýšení DPH na čepované pivo, vnímám jako nepromyšlené a bezhlavé. Podle mého názoru ohrožují základy české pivní tradice a setkávání lidí ve společnosti, a to nejen na venkově.

Nižší DPH u piva v zemích Evropské unie

Snížená sazba na čepované pivo platí v řadě evropských zemí, včetně Bulharska, Itálie, Rakouska, Rumunska, Slovenska nebo Španělska. Přesun DPH u čepovaného piva do nižší sazby zavedla v srpnu Velká Británie, která chce podpořit tamní gastronomii.

Za zmínku stojí i fakt, že skoro polovina zemí Evropské unie uplatňuje sníženou sazbu na nealkoholické nápoje. Dokonce patnáct zemí uplatňuje sníženou sazbu i na nealkoholické pivo v restauracích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz