Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč je mléko tak drahé, když ho zemědělci o tři koruny zlevnili?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Sulovari

Cena plnotučného mléka se prodává v obchodech kolem 26 korun. Proč je mléko stále tak drahé, když jej zemědělci zlevnili? Na vině jsou podle zjištění CNN Prima News mlékárny.

Proč je mléko tak drahé? Zemědělci zlevnili mléko o tři koruny, mlékárny o haléře. Svaz obchodu upozorňuje na loňské vysoké zisky mlékáren a vyzývá je k dalšímu snižování cen. Na potravináře podle CNN Prima News naléhá i premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

Zemědělci snížili cenu mléka o tři koruny na litr, ale mlékárenské podniky snížily cenu jen o několik haléřů. Mlékárny se brání tím, že vysoké ceny energie je nutí k vyšším nákladům na výrobu. Svaz obchodu však tvrdí, že mlékárenský průmysl měl vloni vysoké zisky, a proto by se měla cena mléka snížit, zaznělo ve vysílání televizní stanice CNN Prima News.

Drahé mléko? Na vině jsou výkupní ceny

Majitelé rodinné farmy na Kolínsku chovají kolem tří stovek dojnic. Dojnice produkují sice mléka dostatečné množství, ale hlavním problémem jsou prý podle CNN Prima News výkupní ceny mléka. „V podstatě každý měsíc tyto sumy klesaly a ke snižování dochází i nadále. V tuto chvíli jsme v červených číslech,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Karel Horák, zemědělec z Choťovic.

Cena mléka v obchodech

Cena mléka pro konečného spotřebitele v obchodech se prakticky nezměnila. Zemědělci snížili cenu o tři koruny, mlékaři jen o 60 haléřů. V obchodech se tedy litr čerstvého mléka stále prodává kolem 24 korun. Pokud v obchodech budeme mít štěstí, mile nás překvapí prodejní cena mléka například i za necelých 13 korun.

„Cena mléka v podstatě stagnuje. Zástupci českých mlékáren si totiž jasně uvědomují, že je nemožné dovážet větší objemy mléka ze zahraničí. Z toho důvodu se ceny tohoto produktu drží mnohem výš, než jak by mělo odpovídat klesajícím nákladům na produkci,“ řekl ve vysílání CNN Prima News prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Výroba mléka je náročný proces

Mlékaři zpochybňují tvrzení, že ceny mléka rostou. Podle nich cena trvanlivého mléka už klesá a stagnující trend cen čerstvého mléka má své vysvětlení. „Takový druh vyžaduje složitější zacházení, zejména chlazení, bez něhož se převoz neobejde. Trvanlivé mléko se uchovává při pokojové teplotě, to je energeticky náročný proces,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima News, předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Ekonomové: „Ceny mléka se projevují pomalu“

Ekonomové jsou toho názoru, že zlevnění mléka bude trvat mnohonásobně déle než jeho zdražování. Podle nich mohou mít na tom podíl jak zemědělci, kteří pomalu snižují ceny, tak potravináři, kteří jsou zvyklí na vyšší marže. „Jedná se o pomalé probublávání zlevnění ze strany zemědělců. Plný díl za to, jak pomalu se vše rozvíjí, nemusí být jen na bedrech potravinářů,“ pronesl ekonom Petr Bartoň ve vysílání CNN Prima News.

Podle ekonoma Pavla Peterky může být problém především v dlouhodobém horizontu nastavení ceny mléka a návyku samotného zákazníka. „V momentě, kdy už spotřebitele naučíte kupovat krabici mléka za 20 nebo 25 korun, nemáte příliš důvodů tu cenu měnit,“ uvedl pro CNN Prima News.

Premiér Petr Fiala (ODS) apeloval na potravinářské firmy, aby zlevnily své produkty. Odůvodnil to tím, že minulý rok většina z nich vykazovala vysoké zisky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz