Hlavní obsah

Projekt X: Tajemný mrakodrap bez oken, který po setmění mizí z obzoru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Beyond My Ken Zdroj: CC BY-SA 4.0, Wikimedia.org/w/index.php?curid=18366098

Mrakodrap Long Line Building při pohledu z východu podél Thomas Street.

V srdci Manhattanu, v čtvrti Tribeca, stojí neobvyklý mrakodrap. Betonový a růžově žulový gigant, inspirovaný budoucí architekturou, vyčnívá z art deco tváře Manhattanu a přitahuje pozornost svým tajemstvím a neobvyklou vlastností - nemá jediné okno.

Článek

Mrakodrap, který se tyčí v čtvrti Tribeca na Manhattanu, je dílem architekta Johna Carla Warneckeho. Tento monumentální objekt byl postaven v letech 1969 až 1974 pro společnost AT&T (American Telephone and Telegraph Company) a stal se jedním z nejdůležitějších telekomunikačních uzlů v USA.

Mrakodrap, který byl dlouho znám jako „Building AT&T“ nebo „Long Lines Building“ podle svislých čar na fasádě, je nyní často označován jednoduše jen podle své adresy, tedy Thomas Street 33.

Mrakodrap nemá žádná okna ze dvou důvodů. Prvním důvodem je potřeba zabránit přehřívání telekomunikační technologie a druhým je bezpečnost. Tyto faktory ovlivnily i samotný vzhled mrakodrapu.

Foto: Lars Plougmann Zdroj: CC BY-SA 2.0, Wikimedia.org/w/index.php?curid=10755398

Mrakodrap Long Line Building

Patra jsou kvůli telekomunikačnímu vybavení téměř dvakrát vyšší než obvykle, celých pět a půl metru, takže mrakodrap má „jen“ 29 pater. Konstrukce se vyznačuje mimořádnou nosností a byla navržena tak, aby byla zcela bezpečná i v případě jaderného útoku.

Telefonní ústředna AT&T se z budovy přestěhovala v roce 1999 a dnes mrakodrap stále využívají místní operátoři pro své ústředny, zatímco ostatní části budovy jsou údajně vysoce zabezpečeným datovým centrem.

Mrakodrap jako špionážní centrum NSA?

Dlouho se spekulovalo o tom, že Long Lines Building je jedním z nejdůležitějších sledovacích center americké Národní bezpečnostní agentury (NSA), které monitoruje telefonní hovory, faxy a provoz na internetu. Podle zprávy The Intercept z roku 2016 funguje mrakodrap na Thomas Street 33 jako „špionážní centrum NSA“ v New Yorku, skrytě na očích. Kódové jméno mrakodrapu je Titanpointe, uvádějí investigativci ze zpravodajské organizace The Intercept.

Podle investigativních novinářů a bývalého zaměstnance CIA Edwarda Snowdena, je mrakodrap na Manhattanu ústředním místem pro kontroverzní sledovací program NSA, který se zaměřuje na komunikaci Organizace spojených národů (OSN), Mezinárodního měnového fondu, Světové banky a nejméně 38 zemí, včetně blízkých spojenců USA, jako je Německo, Japonsko a Francie.

Již dlouho je známo, že AT&T spolupracuje s NSA ohledně sledování, ale objevilo se jen málo podložených informacích o roli konkrétních systémů při provádění přísně tajných programů. Dokumenty od Edwarda Snowdena poskytly nové informace o tom, jak bylo zařízení NSA integrováno do telekomunikační sítě AT&T v New Yorku, a odhalují v bezprecedentních detailech metody a technologie, které agentura používá k vysávání komunikace ze systémů společnosti.

„Toto je další důkaz, že se náš poskytovatel komunikačních služeb stal, ať už chtě či nechtě, ramenem sledovacího státu,“ řekla Elizabeth Goiteinová, spoluředitelka programu svobody a národní bezpečnosti v Brennan Center for Justice. „NSA pravděpodobně funguje pod úřady, které jí umožňují zaměřovat se na cizince, ale skutečnost, že je tak hluboce zakořeněna v naší domácí komunikační infrastruktuře, by měla lidi varovat, že účinky tohoto druhu sledování nelze úhledně omezit na neamerické občany,“ dodala Goiteinová.

Režisér Henrik Moltke a dokumentaristka Laura Poitrasová - držitelka Oscara za film „Citizenfour“ o Edwardu Snowdenovi, natočili o tomto tajemném mrakodrapu investigativní krátký film s názvem Project X. Laura Poitrasová byla ve skutečnosti jednou ze tří lidí, kterým Edward Snowden věřil.

AT&T i NSA odmítla komentovat dotazy investigativních novinářů z redakce The Intercept ohledně zjištěných informací, ale když mrakodrap bez oken na Thomas Street 33 za soumraku zmizí z dohledu a stane se z něj jen temný stín, všechny spekulace se stanou o něco reálnější.

Použité zdroje: Investigativní zpravodajská organizace The Intercept - Titanpoint: Špionážní centrum NSA v New Yorku, Wikipedia - Thomas Street 33, Edward Snowden.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz