Hlavní obsah
Lidé a společnost

Spielbergův Schindlerův seznam nás stále učí, co znamená být člověkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Universal pictures

Schindlerův seznam je film, který nás učí, co znamená být člověkem, a že i v nejtěžších dobách existuje světlo a že každý z nás může být Schindlerem pro někoho jiného.

Článek

Steven Spielberg je známý jako mistr zábavného filmu, který dokázal vytvořit nezapomenutelné zážitky pro diváky všech věkových kategorií. Jeho filmy jako „E.T.“, „Indiana Jones“ nebo série „Jurský park“ jsou plné dobrodružství, humoru a emocí, které nás vtahují do fantastických světů. Ale v roce 1993 Spielberg ukázal, že umí také natočit vážné a působivé drama, které se zabývá jednou z nejtragičtějších událostí 20. století – holokaustem.

Schindlerův seznam“ je působivý film, který zanechal hlubokou stopu na filmové kultuře i na společnosti jako celku. Je to film, který nás nutí čelit hrůzám, které lidé dokázali spáchat na jiných lidech, ale také nám ukazuje, že v každé době existují lidé, kteří se snaží zachránit to, co ještě zbývá z lidskosti. Učí nás, že každý život má nevyčíslitelnou cenu a že nikdy nesmíme zapomenout na ty, kteří zemřeli nebo přežili peklo nacistických koncentračních táborů, ale i na ty, kteří aktuálně prožívají válku na Ukrajině či Izraeli.

Co dělá „Schindlerův seznam“ tak výjimečným?

Spielberg se rozhodl natočit film podle skutečného příběhu Oskara Schindlera, německého podnikatele, který během druhé světové války zaměstnával židovské dělníky ve své továrně a postupně je zařadil na seznam, který je ochránil před deportací do plynových komor. Spielberg se inspiroval knihou „Schindlerova archa“ australského spisovatele Thomase Keneallyho, který se osobně setkal s několika Schindlerovými židovskými zachráněnými.

Spielberg se odchýlil od svého typického stylu a natočil famózní film v černobílém formátu, který přispívá k atmosféře filmu a zároveň odkazuje na dobové dokumentární záběry. Film je také velmi realistický a nevyhýbá se násilí a brutalitě, které byly součástí otřesného holocaustu. Spielberg použil ruční kameru, přirozené světlo a minimální hudbu, aby dosáhl co největší autenticity a bezprostřednosti. Jediným prvkem barevnosti jsou metaforické záběry dívky v červeném kabátě, která symbolizuje nevinnost a naději v prostředí utrpení a hrůzy.

Spielberg také shromáždil vynikající herecké obsazení, které zahrnuje Liama Neesona jako Oskara Schindlera, Bena Kingsleyho jako jeho židovského účetního Itzhaka Sterna, Ralpha Fiennese jako sadistického velitele koncentračního tábora Amona Götha a mnoho dalších. Herce vedl k výkonům, které jsou plné emocí, nuancí a lidskosti. Spielberg také použil mnoho neznámých nebo amatérských herců, aby zvýšil realističnost filmu.

Dopad „Schindlerova seznamu“ na společnost

„Schindlerův seznam“ byl velkým úspěchem jak u kritiky, tak u diváků. Získal sedm Oscarů, včetně nejlepšího filmu, režie, scénáře a hudby. Film také získal mnoho dalších ocenění a uznání, jako je Zlatý glóbus, BAFTA, Canneský filmový festival nebo Americký filmový institut. Vydělal přes 320 milionů dolarů po celém světě a stal se jedním z nejvýdělečnějších filmů všech dob.

„Schindlerův seznam“ má i v současnosti velký kulturní a společenský vliv. Pomohl zvýšit povědomí o holocaustu, zejména mezi mladší generací, která se s ním nemusela setkat v historických knihách nebo vzdělávacích programech. Inspiroval mnoho lidí k hledání svých kořenů, příbuzných nebo přeživších holocaustu. Podpořil vznik nadací, organizací a iniciativ, které se věnují památce obětí holocaustu, boji proti antisemitismu a podpoře lidských práv.

Spielberg sám využil zisk z filmu k založení nadace Shoah Foundation, která se zabývá shromažďováním a archivováním videozáznamů svědectví přeživších a svědků holocaustu. Nadace také podporuje vzdělávání a výzkum o holocaustu a dalších genocidách. Spielberg také spolupracoval s dalšími filmaři, kteří se chtěli zabývat tématem holocaustu, jako je například Roberto Benigni, který natočil film „Život je krásný“.

„Schindlerův seznam“ je film, který dle mého názoru dokázal překonat hranice žánru, země i času a stát se univerzálním dílem, které oslovuje a ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Nenásilně nás nutí přemýšlet o minulosti, současnosti i budoucnosti a o tom, co znamená být vlastně člověkem.

Je to vlastně film, který nás učí, že i v nejtěžších dobách existuje světlo a že každý z nás může být Schindlerem pro někoho jiného. Spielberg nás učí o tom, že kdo zachrání jeden život, zachrání svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz