Hlavní obsah
Finance

Stovky důchodců v pasti: Nemohou si dovolit Vánoce, stát nevyplácí peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Sulovari

Podle ČSSZ je na jejich stolech ještě přes 20 tisíc nevyřízených žádostí o důchod.

Stát nedodržuje lhůtu a nevyplácí důchody včas. Stovky seniorů jsou v pasti chudoby a nemohou si užít Vánoce. Hlavně, že máme nově možnost požádat o důchod on-line.

Článek

V Česku žije podle CNN Prima NEWS přes 800 seniorů, kteří si nemohou užít klidných Vánoc, protože systém jim nevyplatil jejich zasloužený starobní důchod. I když podali žádost včas, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) je nechala čekat déle než tři měsíce, což je porušení zákonné lhůty. Tito lidé, kteří celý život pracovali a odváděli daně, se tak ocitli v pasti chudoby a beznaděje.

Tento problém se netýká jen těchto 800 seniorů, ale celé společnosti. Podle ČSSZ je na jejich stolech ještě 27 tisíc nevyřízených žádostí o důchod, což je alarmující stav.

Jak je možné, že v 21. století, kdy je možné nově žádat o důchod i on-line, je ČSSZ tak neefektivní a neschopná? Jak je možné, že ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nezasáhne a nevyřeší tuto situaci?

Na tuto otázku se snaží najít odpověď televizní stanice CNN Prima NEWS, která se věnuje příběhům konkrétních důchodců, kteří jsou oběťmi systémového selhání. Někteří z nich už dostali svůj výměr důchodu po zásahu redakce, ale to je jen kapka v moři. Je třeba, aby se stát postavil za své seniory a zajistil jim důstojný život ve stáří, na který mají právo.

Proč se nevyplácí důchody včas

Podle zákona má ČSSZ povinnost vyřídit žádost o důchod do 90 dnů od jejího podání. ČSSZ na svém webu uvádí, že: „Zpravidla je však žádost vyřízena dříve“. Jak je tedy možné, že bezmála jeden tisíc důchodců nemá ani po 90 dnech rozhodnutí o přiznání důchodu?

ČSSZ však často nedodržuje tuto lhůtu, a to podle mého názoru z různých důvodů.

Jedním z nich je možný nedostatek personálu, který je způsoben nízkými platy, vysokou fluktuací a nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Dalším důvodem může být složitost a nejednotnost systému důchodového pojištění, který je zatížen častými změnami zákonů, různými výjimkami a individuálními případy. Také je možný problém s nedostatkem a nekvalitou dat, která jsou potřebná pro výpočet důchodu, jako jsou například doby pojištění v zahraničí, doby studia nebo doby vedení v evidenci úřadu práce.

Jak se dá situace s důchody řešit

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v listopadu 2023 finální návrh důchodové reformy, která má za cíl zjednodušit a zefektivnit systém důchodového pojištění. Reforma by měla zavést jednotný důchodový věk pro muže i ženy, který by se postupně zvyšoval podle očekávané délky života.

Také by měla zrušit nebo omezit některé výjimky a zvýhodnění, jako je například výchovné k důchodu, důchod pro osoby pečující o dítě nebo důchod pro osoby s dlouhou dobou pojištění. Reforma by také měla zavést nový způsob výpočtu důchodu, který by lépe odrážel skutečné příjmy a odvody pojištěnců. Reforma by měla vstoupit v platnost až od roku 2025.

Díky televizní stanici CNN Prima NEWS a jejich reportérům se alespoň několik málo případů podařilo vyřešit. Nevyplacení důchodci jsou zklamaní, rozhořčení a bezradní. Cítí se podvedeni a opuštěni státem, který jim nedodržel svůj slib. Někteří z nich se ocitli v tíživé životní situaci, kdy si nemohou užít poklidné Vánoce a třeba svým vnoučatům koupit dárek pod stromeček. Místo toho jsou nuceni si půjčovat peníze na základní potřeby, nájem a jídlo.

Jak se k této situaci staví ČSSZ?

ČSSZ se důchodcům na svém webu omlouvá: „Velmi se našim klientům omlouváme za komplikace spojené s prodlouženou lhůtou při vyřizování žádostí o přiznání důchodů. Tato situace není systémovým selháním ve fungování ČSSZ, ale zcela mimořádnou situací, která se v současné době stabilizuje“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz