Hlavní obsah
Aktuální dění

Telefon i nová ňadra na splátky před oddlužením. Insolvence jako životní styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Алексей Ежков, zdroj: Pexels

Odpuštění části dluhu podle CNN Prima News někteří zneužívají. Kadeřnici, která si těsně před oddlužením na splátky pořídila na klinice plastické chirurgie nová ňadra a nesplácela je, soud oddlužení povolil (ilustrační foto).

Vymáhání pohledávek je legislativně upravováno často. Poslanci se nyní zabývají novelou insolvenčního zákona, která má umožnit zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti na tři roky. Z insolvenčního rejstříku se dají vyčíst zajímavé příběhy.

Článek

Televizní stanice CNN Prima News v neděli odvysílala v Hlavních zprávách reportáž o insolvenčním zákonu, který má v úmyslu vláda novelizovat. Doba oddlužení se tak pravděpodobně brzy zkrátí ze současných pěti let na tři roky pro všechny dlužníky.

Vláda již koncem června letošního roku na svém jednání schválila novelu insolvenčního zákona. Ta mimo jiné zajistí, že v případě úpadku se fyzické osoby budou moci rychleji dostat z dluhové pasti, vrátit se do legální sféry ekonomiky a znovu se zapojit do běžného společenského a hospodářského života.

„Projednávání návrhu textu zákona bylo velmi náročné. Návrh zákona jsme opakovaně projednávali s předsedy koaličních poslaneckých klubů a opakovaně konzultovali se zástupci odborné veřejnosti. Zejména s insolvenčními soudci, insolvenčními správci, zástupci věřitelů a také neziskovým sektorem zastoupeným Člověkem v tísni,“ uvedl podle Ministerstva spravedlnosti ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

„U intenzivně diskutované otázky vyvratitelné domněnky k osvědčení maximálního úsilí dlužníka se nepodařilo s předsedy koaličních poslaneckých klubů najít shodu. Návrh jsme proto v souladu s legislativními pravidly vlády do meziresortního připomínkového řízení předložili ve variantním řešení. Schválena byla druhá varianta, která staví na individuální míře uspokojení nezajištěných věřitelů určené jednotlivě pro každého dlužníka,“ doplňuje náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav.

Klíčové prvky novely insolvenčního zákona

  • Zkrácení stávající délky doby oddlužení z dosavadních 5 let na 3 roky.
  • Posílení opatření, která působí proti možnému zneužití institutu oddlužení ze strany nepoctivého dlužníka. Po celou dobu je kladen důraz na poctivost dlužníka.
  • Návrh také zajišťuje, aby dlužník v oddlužení splácel adekvátní částky a nesnižoval své příjmy. Dlužník musí v průběhu plnění splátkového kalendáře plně využívat svůj příjmový potenciál a dosahovat adekvátní mzdy, popř. jiného příjmu. Zájmy věřitelů jsou tudíž v oddlužení uspokojivě chráněny.
  • Návrh ctí, že režimy oddlužení pro podnikající i nepodnikající fyzické osoby byly v nejpodstatnějších parametrech sjednoceny.
  • K přednostnímu uspokojení věřitelů pohledávek z výživného, zpravidla matek samoživitelek, návrh umožňuje provádět exekuční srážky ze mzdy dlužníka i po zahájení insolvenčního řízení.

Experti podle CNN Prima News tvrdí, že Češi neumí spořit a při mimořádných výdajích se tak lehce dostávají do finančních problémů.

Insolvenční rejstřík je plný příběhů dlužníků

Veřejně dostupný insolvenční rejstřík je plný příběhů lidí, kteří nezvládli své dluhy a požádali stát o oddlužení. Odpuštění části dluhu podle CNN Prima News, ale někteří zneužívají. Jak ukazuje příběh jedné kadeřnice, která si těsně před vstupem do oddlužení na splátky pořídila nový značkový mobilní telefon a k tomu si na klinice plastické chirurgie nechala udělat nová ňadra, která nesplácela. Této dámě soud oddlužení povolil.

Insolvenční rejstřík obsahuje mnoho důkazů o zneužívání tohoto institutu. Společnost je silná, když se stará o své slabé.

Insolvenční soudy by měly být schopné rozlišit mezi těmi, kdo potřebují opravdu pomoc, a těmi, kdo se ji snaží získat podvodným způsobem. Ti, kdo poctivě plní své dluhového závazky, by se o těchto případech měli dozvědět. Tyto dluhy platíme i my ostatní z našich daní.

Někteří dlužníci vyčkávají na novelu zákona

Aktuálních žádostí o oddlužení je oproti stejnému období minulého roku o 10 procent méně. Podle informací odborníků, které CNN Prima News oslovila, je to dáno tím, že pravidla pro insolvence se mají zmírnit. Řada dlužníků proto vyčkává na novelu insolvenčního zákona, která v případě schválení přinese výhodnější podmínky. Nyní se soudně zbavuje dluhů 107 tisíc lidí.

V současné době nemusí přitom dlužníci splatit ani 30 procent svých dluhů a soud jim může zbytek dluhu odpustit.

Naposledy se proces oddlužení zmírnil v roce 2019. O zbavení dluhů může aktuálně soud požádat každý dlužník, který měsíčně může splácet alespoň 2.178 korun po dobu pěti let.

Podle odborníků by zmírňování podmínek pro oddlužení, mělo mít své hranice. Hlavním argumentem zastánců zmírnění podmínek oddlužení, je pak to, že někteří lidé se do obrovských dluhů nedostali vlastní vinou. Oddlužení je pro ně často jedinou šancí, jak se vrátit do ekonomického života a začít platit daně.

Anketa

Má soud více pomáhat lidem, kteří nezvládají splácet své dluhy?
Ano, samozřejmě.
12,5 %
Určitě ne, mohou si za dluhy sami.
25 %
Záleží na konkrétním případu dlužníka.
62,5 %
Nevím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz