Hlavní obsah
Víra a náboženství

Umělá inteligence stvořila Ježíše. Na síti TikTok hrozí zatracením!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vytvořeno pomocí umělé inteligence (AI) Bing

Podoba Ježíše Krista vytvořená umělou inteligencí (AI).

Na síti TikTok vznikl profil Daily Believer, který zveřejňuje videa vytvořená umělou inteligencí s napodobeninou Ježíše. Pod jménem Ježíše hrozí zatracením těm, kteří nedají videu like či follow. Spojení technologie a víry vzbuzuje zájem i pobouření.

Článek

Na sociální síti TikTok se objevil nový fenomén, který se snaží spojit umělou inteligenci a křesťanskou víru. Jedná se o profil s názvem Daily Believer, který pravidelně zveřejňuje videa vytvořená umělou inteligencí s Ježíšem. Tyto videa jsou inspirována tradičním zobrazením Ježíše Krista s dlouhými vlasy, plnovousem a modrýma očima.

Na profilu najdeme již sedmdesát videí a profil samotný již získal přes devět milionů lajků. V každém videu je k vidění umělou inteligencí vytvořený Ježíš Kristus, který divákům nabízí požehnání, pokud sdílejí, lajkují a komentují. Naopak těm, kteří to neudělají, hrozí zatracením při recitaci Matouše 3:10 - kde Jan Křtitel říká: „Dokonce i nyní leží sekera u kořene stromů, každý strom, který nenese dobré ovoce, je vyťat a hozen do ohně“.

Tento způsob prezentace křesťanské víry je kontroverzní a vyvolává na TikToku různé reakce mezi uživateli. Někteří to považují za zajímavý a originální experiment, který propojuje moderní technologii s vírou. Jiní to vidí jako urážku křesťanství a zneužití umělé inteligence.

Profesor Ph.D. Brandon Dean z University of Iowa na odborném webu The Conversation srovnává tento fenomén TikToku s evangeliem prosperity, který slibuje štěstí za zapojení se do náboženského obsahu. Podle něj je to skvělý způsob, jak využít emoce a motivaci lidí k šíření virálního obsahu.

Profil Daily Believer je jen jedním z mnoha příkladů křesťanského obsahu na TikToku, který zaznamenal v poslední době velkou oblibu. Například v roce 2020 se stala známou příhoda ateistky jménem Felicia, která prožila duchovní proměnu po zhlédnutí několika videí na TikToku s Ježíšem. Ve svém videu popsala, jak překonala svůj strach ze zranitelnosti a přijala svou nově nalezenou víru.

TikTok se tak stává platformou pro duchovní zkoumání a dialog mezi lidmi různých náboženských přesvědčení. Umělá inteligence pomalu a jistě začíná ovlivňovat lidi na sociálních sítích, vytváří tak velmi neobvyklou symbiózu s náboženstvím.

V posledních měsících se začala rozvíjet debata o využití umělé inteligence v náboženství. Příkladem může být dokument stanice BBC s názvem Bůh a roboti z roku 2021, který si klade otázku, zda mohou roboti využívající umělou inteligenci změnit světová náboženství.

Dle mého názoru by se mělo využívání umělé inteligence v náboženství zcela vypustit, nicméně je už pravděpodobně pozdě. Umělá inteligence je již všude kolem nás a nikdo ji v této chvíli nezastaví. Ohrožení víry jako takové je v moci moderní technologie a internetu. ChatGPT je důkazem toho, jaký má umělá inteligence potenciál zpochybnit dosud zřejmé pravdy. Zpochybní v budoucnu i současnou víru, minulost a podstatu žití? Otázek pro akademickou půdu se nabízí nepřeberné množství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz