Hlavní obsah
Právo a státní správa

V Itálii už přes psí hovínka skákat nemusí. Nezodpovědný majitel díky DNA zaplatí pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PVP Productions, Zdroj: Freepik

Koncem března zavede italské město Bolzano povinnou registraci psí DNA. Neposlušné majitele psů tak bude snadné pokutovat.

Italské Bolzano už má dost nezodpovědných majitelů psů, kteří neuklízejí po svých psech exkrementy. Pomocí analýzy DNA exkrementu najdou majitele, kterým uloží pokutu. Vyřeší tak jednoduše problém, se kterým si spousta evropských měst neví rady.

Článek

Italským úředníkům v provincii Bolzano došla trpělivost s neposlušnými majiteli psích mazlíčků. Důvodem jsou nespokojení obyvatelé provincie, kteří si stěžovali na psí exkrementy v ulicích a parcích.

DNA z exkrementů odhalí majitele psa

Proto úředníci nyní přišli se zákonem, který by měl donutit majitele psů k poslušnosti. V následujících týdnech bude spuštěna databáze DNA domácích mazlíčků. Pouliční pracovníci budou v Bolzanu sbírat psí exkrementy, které majitelé psů po svých mazlíčcích neuklidí.

Tímto úklidem proces nekončí, ba naopak začíná - v konečné fázi bude neposlušný majitel psa pokutován až do výše 500 eur (v přepočtu až 12.400 korun).

Exkrement, který pracovníci v parku nebo na ulici „uklidí“, bude následně geneticky analyzován, díky čemuž se v databázi DNA psů najde nezodpovědný majitel.

Majitelé, kteří nebudou souhlasit s profilováním DNA svého psa, budou potrestáni pokutou 292 až 1.048 eur (v přepočtu 7.200 až 26.000 korun). „Provinční úřady pokrývající Bolzano a okolní města v malebných Dolomitech se tak rozhodly shromáždit databázi DNA pro přibližně 40 tisíc psů,“ uvedl vedoucí veterinární služby Paolo Zambotto.

Zambotto potvrdil, že ročně obdrží stovky stížností na neudržování veřejných prostranství, která jsou nejčastěji znečištěna psími exkrementy.

Koncem března letošního roku tak bude zavedena povinná registrace DNA psů. Majitelé psů budou muset své miláčky přivést na veterinární polikliniku nebo do městských psích útulků na krevní testy, které jsou povinni zaplatit, cena se bude pohybovat mezi 60 až 100 eury (v přepočtu 1.400 až 2.470 korun).

Foto: Tiberio Sorvillo, Zdroj: ASP

Veterinářka odebírá psovi DNA

Bolzano je hornatou provincií nedaleko Rakouska, kde žije převážně německé obyvatelstvo. Provincie je známá svou unikátní autonomií při vytváření vlastních zákonů a pravidel.

Vedoucí tamní veterinární služby Zambotto říká, že další italská města jsou s nimi v kontaktu a mají velký zájem kopírovat jejich zákon. To potvrdil i tamní zemský radní. „Několik italských regionů projevilo zvláštní zájem o tuto iniciativu. Ministerstvo rovněž pokračuje v zákonném ustanovení“, říká radní Arnold Schuler.

Psí exkrementy v českých městech

Některá česká města by mohla jít také ve šlépějích italského Bolzana. Spousta majitelů psů po svých mazlíčcích exkrementy neuklízí, proto by bylo vhodné tento zákon zavést ve většině měst. Praze, Brnu a dalším městům by to jen prospělo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Bolzano

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz