Hlavní obsah
Aktuální dění

„Varoval jsem vás v roce 1984,“ říká tvůrce Terminátora Cameron o riziku AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann Zdroj: Pixabay

Ilustrační foto. Tvůrce „Terminátora“ řekl o nebezpečí AI: „Varoval jsem vás v roce 1984 a vy jste neposlouchali.“

Režisér James Cameron souhlasí s varováním odborníků na umělou inteligenci (AI) o riziku rozvoje této technologie, v rozhovoru pro CTV News řekl: „Varoval jsem vás v roce 1984, vy jste neposlouchali.“

Článek

Oscarový kanadský režisér James Cameron říká, že souhlasí s odborníky v oblasti umělé inteligence (AI), že pokrok v tomto směru představuje vážné bezpečnostní riziko pro lidstvo.

James Cameron, který byl kriticky oceněn za své filmy „Titanic“ a „Avatar“, mimo jiné v roce 1984 režíroval a podílel se na scénáři sci-fi akčního filmu z budoucnosti s názvem Terminátor. Cameron v exkluzivním rozhovoru pro kanadský kanál CTV News odpovídal na otázky a sdělil své názory na budoucnost umělé inteligence (AI).

Kmotři umělé inteligence varují před riziky

Mnoho takzvaných kmotrů AI nedávno vydalo varování před nutností regulovat rychle se rozvíjející technologii dříve, než bude představovat větší hrozbu pro lidstvo.

„Naprosto sdílím jejich obavy,“ řekl Cameron politické zpravodajce CTV News Vassy Kapelos.

V roce 1984 jsem vás varoval a vy jste neposlouchali,“ řekl James Cameron, tvůrce filmu Terminátor.

James Cameron řekl, že je důležité vyhodnotit, kdo vyvíjí technologii, a zda to dělá pro zisk – „učení chamtivosti“ – nebo pro obranu, čemuž říká „učení paranoie“.

„Myslím, že největším nebezpečím je AI zbraní,“ řekl Cameron. „Myslím, že se dostaneme do ekvivalentu závodu v jaderném zbrojení s umělou inteligencí, a pokud to nepostavíme my, ostatní kluci to určitě postaví, a tak to bude eskalovat.“

„Dovedete si představit AI v bojovém divadle, kde proti tomu celému prostě bojují počítače rychlostí, kterou už lidé nemohou dosáhnout, a vy nemáte žádnou schopnost deeskalovat.“

AI a Hollywoodští spisovatelé a stávky herců

Používání umělé inteligence a její potřeba regulace je také předmětem sporu v probíhajících stávkách spisovatelů a herců ve Spojených státech.

Asi 160 000 herců a dalších mediálních profesionálů v rámci odborového svazu SAG-AFTRA stávkuje a připojuje se k více než 11 000 členům Cechu amerických spisovatelů, kteří stávkují od začátku května.

Odbory argumentují tím, že umělci potřebují ochranu proti tomu, aby jejich filmy, fotografie a umění byly používány technologií AI bez jejich souhlasu.

„Pokud zrovna teď nebudeme stát vzpřímeně, budeme mít všichni potíže,“ řekl minulý týden novinářům prezident SAG-AFTRA Fran Drescher. „Všem nám bude hrozit, že nás nahradí stroje.“

Cameron řekl, že nevěří, že tato technologie je nebo brzy bude na úrovni nahrazující spisovatele.

„Počkejme 20 let, a pokud umělá inteligence vyhraje Oscara za nejlepší scénář, myslím, že ji musíme brát vážně,“ řekl, když byl dotázán na to, zda je otevřený možnosti přijmout scénář vytvořený umělou inteligencí.

Anketa

Myslíte si, že lidstvu umělá inteligence (AI) v budoucnosti ublíží?
Ano
81,7 %
Ne
2,8 %
Umělá inteligence (AI) již lidstvo ovlivňuje
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 180 čtenářů.

Pozn. autora: Informace čerpány z exkluzivního rozhovoru Jamesa Camerona pro kanadský kanál CTV News.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz