Hlavní obsah
Aktuální dění

Vojáci s 31. plukem radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce navštívili studenty v Mostě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministertsvo obrany ČR, Se souhlasem Ing. Daniely Hölzelové

Den s armádou s podtitulem Naše stopy v NATO na Střední škole diplomacie a veřejné správy v Mostě.

Střední školu v Mostě v pondělí 12. února navštívili vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce a Krajským vojenským velitelstvím, aby studentům představili práci armády prostřednictvím projektu Naše stopy v NATO.

Článek

V rámci oslav 25. výročí vstupu České republiky do NATO, vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce a Krajského vojenského velitelství Ústí nad Labem připravili pro studenty Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě vzdělávací program s názvem ‚Den s armádou – Naše stopy v NATO‘.

Vojenskou návštěvu osobně podpořil i primátor města Mostu, pan Ing. Marek Hrvol.

Den s armádou v Mostě se nesl v duchu Naše stopy v NATO

Studenti mostecké diplomky byli v pondělí 12. února seznámeni s tím, že Česká republika je již 25 let součástí nejsilnější obranné aliance na světě a není na obranu sama. Ministerstvo obrany považuje za klíčové seznámit mládež s významem Severoatlantické aliance (NATO) pro bezpečnost a suverenitu ČR.

V rámci zajímavého programu se studenti dozvěděli, proč je důležité být součástí NATO, před jakými hrozbami nás chrání a jaké povinnosti pro nás plynou z členství. K 25. výročí vstupu ČR do NATO byl program obohacen o přednášku vedenou zkušeným diplomatem z Ministerstva zahraničních věcí, který studenty seznámil se zahraniční bezpečnostní a vnitřní politikou, a také s multilaterální diplomacií.

Foto: Ministertsvo obrany ČR, Se souhlasem Ing. Daniely Hölzelové

Beseda s vojáky na Střední škole diplomacie a veřejné správy v Mostě.

„V letošním roce zaměřujeme veškeré naše aktivity na připomenutí 25. výročí vstupu České republiky do NATO. Jednou z priorit je seznámit mládež s významem severoatlantické aliance, která naší zemi poskytuje bezpečí a suverenitu,“ vyzdvihla podstatu projektu Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany. „Studentům také přibližujeme současné poslání Armády České republiky a zároveň je seznamujeme s tím, že obrana země není záležitostí pouze profesionálních vojáků, ale nás všech,“ dodala Hölzelová.

Studenti a NATO

Během dopoledních hodin se studenti seznámili s povinnostmi, které pro nás jako občany vyplývají v souvislosti s obranou naší země. Získali základní informace o obraně státu, o úloze ozbrojených sil ČR při řešení krizových situací a o výhodách členství v dalších mezinárodních organizacích, jako je OSN, EU a OECD.

Vojáci studentům podrobně vysvětlili, co znamená branná povinnost a zdůraznili, že obrana státu není záležitostí pouze ozbrojených sil a profesionálních vojáků, ale všech občanů ČR.

Foto: Ministertsvo obrany ČR, Se souhlasem Ing. Daniely Hölzelové

Beseda s vojáky.

Studenti byli také seznámeni s tím, jak armáda pomáhá v mimořádných situacích, jako je například pandemie COVID-19, požáry, tornáda nebo pomoc při povodních. Tato část byla pro studenty velmi zajímavá a poučná

„Dospívající mládež chceme prakticky připravit na situace, se kterými se mohou v běžném životě setkat a zároveň je chceme naučit, jak se v takových situacích zachovat a zachránit tak sobě nebo svým blízkým život. Učí se, jak přivolat první pomoc, ošetřit poranění, zlomeniny nebo krvácení. Také jim vysvětlujeme nebezpečí chemických havárií či zbraní. Studenti se dozvěděli, jaká jsou protichemická opatření ochrany obyvatelstva, jaké jsou ochranné prostředky a jak je používat. Naučí se orientovat v neznámém terénu, jak přežít ve volné přírodě i základy sebeobrany. A to, že se před studenty postaví voják v uniformě a názorně jim v rámci zdravotnické přípravy předvede, jak zachránit kamarádovi život nebo jak se zachovat při živelních pohromách, má určitě jinou váhu, než když se o to pokusí kdokoliv jiný,“ přiblížila cíle akce Daniela Hölzelová z ministerstva obrany.

Vojenská vozidla vzbudila v Mostě zájem

Vojenská vozidla vzbudila mezi studenty velký zájem. Vojáci poskytli zájemcům o podrobnější informace k vozidlům specifické detaily. Například, sdělili, že armáda v Liberci má k dispozici nová vozidla, která jsou rychlejší, přesnější a především spolehlivější. Liberečtí chemici nyní disponují deseti soupravami lehkých obrněných vozů. Jedno z vojenských vozidel studenti obzvláště obdivovali. „Mohli si do vozidel sednout a seznámit se blíže s vojenskou technikou. Nejvíce studenty zajímala vojenská sanitka a její vybavení,“ dodala Hölzelová.

„Chtěla bych všem poděkovat za dnešní den. Myslím, že organizace byla suprová. Všichni jste se snažili, snad jste si to užili. Děkuji službě, která se starala o pracovníky MO ČR a MZV ČR. Děkuji také kolegyním a kolegům, kteří celou akci táhli, ale i těm, kteří za nás od suplovali. Příjemné bylo vidět kaplana, který vyjíždí s vojáky na mise, dorazili chemici z Liberce, ale i z žatecké posádky. Bylo mi příjemné, že jsem viděla i vojáky, naše absolventy. Snad jste si odnesli nějaké informace a zážitky. A v neposlední řadě jsem ráda, že nás navštívil i pan primátor, který měl z akce velkou radost, o vše se moc zajímal, a hlavně obdivoval školu a vás studentky a studenty. Takže jeden z fajnových dní a děkuji vám všem,“ řekla k vojenské návštěvě ředitelka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě, Ing. Vladimíra Ilievová.

Foto: Ministertsvo obrany ČR, Se souhlasem Ing. Daniely Hölzelové

Vojáci v Mostě.

Myslím si, že tyto akce jsou velmi užitečné. V dnešní době zcela určitě přínosné pro naše studenty vzhledem k aktuálnímu dění. Navíc jsme škola, která připravuje studenty pro budoucí povolání a někteří z nich budou pracovat buď v armádě nebo u policie. To, co v pondělí studenti viděli a zažili, bylo pro mnohé zajímavé, protože měli možnost vidět vojáky v „praxi“. Nebyla to jen teorie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz