Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Za Kimův obrněný vlak by se nemusel stydět ani James Bond

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY 4.0

Setkání Kim Čong-una s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v roce 2019.

Zelený vlak diktátora Kim Čong-una je navenek nevzhledný a pomalý, ale uvnitř je velmi luxusní a vybavený nejmodernějším zařízením, za které by se nemusel stydět ani filmový agent 007, James Bond.

Článek

Když zahraniční zpravodajské agentury hledají důkazy o tom, že se severokorejský vůdce Kim Čong-un vydal na cestu, vždy se dívají na místo, kde se nachází jeho obrněný zelený vlak.

Obrněný vlak je navenek nevzhledný a pomalý, ale uvnitř je velmi luxusní a vybavený nejmodernějším zařízením a technologií, za které by se nemusel James Bond stydět. Od oken přes stěny až po podlahu je vlak chráněn proti kulkám a výbušninám. Je vybaven kulomety a dalšími útočnými zbraněmi a také vrtulníkem pro nouzové situace. To má i druhou stranu mince, kvůli váze nesmí vlak překročit rychlost 60 kilometrů.

Po celé Severní Koreji bylo postaveno dvacet vlakových stanic pouze pro osobní potřebu vůdce.

Zelený vlak je aktuálně podle zahraničních médií již v Rusku, kam severokorejský vůdce přicestoval z Pchjongjangu na schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavním tématem jednání má být dohoda, podle níž Severní Korea dodá Rusku zbraně pro válku na Ukrajině.

Kimův otec a dědeček, kteří před ním vládli Severní Koreji, cestovali stejným obrněným zeleným vlakem. Vůdci dynastie Kimů se vyhýbali letadlům, kdykoli to bylo možné, považovali je totiž za nebezpečná. Právě v tomto zeleném vlaku Kim Il Sung zemřel v roce 2011 na infarkt během návštěvy jedné ze severokorejských provincií.

Předpokládá se, že korejský diktátor má k dispozici až 90 vagonů s vysokou ostrahou.

Vždy, když diktátor cestuje zeleným vlakem, jsou uvedeny do provozu další dvě vlakové soupravy jako doprovod. První vlaková souprava je bezpečnostní předvoj, následuje zelený vlak vůdce a třetí vezoucí bodyguardy a zásoby.

Je známo, že za dob Kim Čong-ila cestovala v prvním vlaku asi stovka bezpečnostních důstojníků, kteří na nádražích hledali výbušniny případně další hrozby. První vlak údajně slouží k testování bezpečnosti železnice. Ve vzduchu navíc létaly vojenské vrtulníky a letadla, aby byla zajištěna větší bezpečnost i ze vzduchu.

Vůdci královské dynastie se oddávají různým vrtochům, který zajišťuje četný personál vlaku.

Ruský úředník Konstantin Pulikovski, který byl pozván do zeleného vlaku, vypovídal o luxusu, který tam panuje, o humrech a francouzských vínech na stolech. Pulikovski, který cestoval s bývalým vůdcem, během cesty přes Rusko v roce 2011, napsal, že: „Kim trval na tom, aby byl do vlaku při přejezdu Sibiře dodáván živý humr a další čerstvé lahůdky. Přepravky vín z Bordeaux a Burgundska byly doručeny letadlem z Paříže.“

„Bylo možné si objednat jakýkoliv pokrm z ruské, čínské, korejské, japonské a francouzské kuchyně,“ uvedl Pulikovski.

Kim se na cestu do Ruska vydal v doprovodu nejvyšších vládních představitelů, včetně vojenského personálu. V delegaci jsou vojenští členové vládnoucí strany včetně ředitele odboru průmyslu vojenského vybavení Jo Chun Ryonga a podle analytiků složení delegace naznačuje, že se návštěva zaměří především na spolupráci ohledně vojenského průmyslu a na bezpečnostní otázky.

„Přítomnost Jo Chuna Ryonga naznačuje, že Severní Korea a Rusko uzavřou jakousi dohodu o nákupu vojenského vybavení,“ řekl Michael Madden, expert na Severní Koreu ze Stimsonova centra ve Washingtonu.

Fotografie a videa zveřejněné státními médii zachycují vojenskou čestnou stráž a davy lidí, které mávají květinami a vlajkami, když diktátor Kim Čong-un nastupoval do svého zeleného vlaku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz