Hlavní obsah
Internet a technologie

Zažíváme pandemii internetové šikany. Oběťmi už nejsou jen děti!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Htc Erl, Zdroj: Pixabay

Internetová šikana, která je často vnímána jako problém postihující pouze mladé lidi, se stále více stává hrozbou i pro většinu populace.

Internet nabízí neuvěřitelné možnosti, ale na druhou stranu přináší výzvy, kterým čelí i dospělí. Internetová šikana, která je často vnímána jako problém postihující pouze děti, se stále více stává hrozbou i pro starší populaci.

Článek

V dnešní době se internet stal nepostradatelnou součástí našeho každodenního života. Ale kromě četných výhod, které internet poskytuje, čelíme některým vážným výzvám. Jednou z těchto výzev je kyberšikana, tedy zlomyslná a úmyslná šikana prostřednictvím internetu nebo sociálních sítí.

I když se často má za to, že kyberšikana a online šikana jsou problémy pouze mezi dětmi a mladistvými, pravdou je, že ani dospělí nejsou takových situací ušetřeni. Bohužel mnoho dospělých čelí různým formám online šikany, ať už jde o neslušné komentáře na sociálních sítích, výhrůžky prostřednictvím e-mailu, nebo šíření nepravdivých informací o nich.

Kyberšikana dospělých se může projevovat různými formami, včetně urážek, výhrůžek, zlehčování, šíření nepravdivých informací, vystavení nežádoucímu obsahu, online násilí ve vztahu nebo manželství a mnoha dalších negativních interakcí na sociálních sítích, diskusních fórech, v komentářích a dalších online platformách.

Jsme v pandemii kyberšikany

Podle mnoha odborníků se v současnosti nacházíme v pandemii kyberšikany. Pravděpodobně skoro každý z nás byl v určitém okamžiku online terčem zneužívajících a počet případů bude zřejmě v budoucnu dále narůstat.

Dospělí si často ani neuvědomují, že jsou oběťmi nějaké formy online kyberšikany, protože jsme jako společnost násilí normalizovali. Je normální psát ošklivá slova ostatním do komentářů, urážet ostatní nebo se navzájem urážet, nadávat atd. Je normální veřejně jmenovat ostatní pod články na zpravodajských portálech nebo vyzývat k veřejnému lynčování.

Je znepokojivé, že kyberšikana mezi dospělými často zůstává nenahlášená, protože oběti mohou pociťovat hanbu, strach z odplaty nebo obavy z možné pošramocené pověsti.

Dospělí si stále více uvědomují, že zneužíváním je i to, když někdo použije vaše fotografie bez svolení, protože jsme si všichni uvědomili, že to, co se jednou dá na internet, tam zůstává natrvalo a že je velmi obtížné odstranit některé stopy naší virtuální identity, kterou tak snadno zanecháme v hlubinách internetu.

Nejčastěji ke kyberšikaně dochází na Facebooku

Ze všech sociálních platforem je Facebook pravděpodobně nejběžnější platformou pro kyberšikanu. Četná část dospělých se však zapojuje do živých online diskuzí na různých webech a zpravodajských portálech, většinou pokud jde o téma, které je pro ně důležité nebo blízké.

Spousta z nás má špatnou zkušenost s tím, že byl/a po komentování online napaden extrémním a nepříjemným nebo hrubým komentářem. Takové zkušenosti pravděpodobně přispívají k tomu, že velké množství dospělých často uvažuje o úplném odpojení od sociálních sítí.

Co dělat, když se stanete obětí kyberšikany?

Bez ohledu na věk, pokud jste obětí kyberšikany, je důležité podniknout příslušné kroky k ochraně, konfrontaci se situací a vyhledání podpory. Zachovejte především klid a nereagujte impulzivně.

Je důležité vědět, že to není vaše chyba nebo vaše specifické chování. Proto je nutné si uvědomit, že jste oběť. Vytvořte si screenshoty (snímky obrazovky), uložte si důkazy, že k násilí došlo, a co nejdříve nahlaste jakoukoli formu kyberšikany a obtěžování provozovateli služby, portálu nebo Policii ČR. Velmi dobrou ochranu před šikanozními komentáři má nastavenou portál Seznam.cz, kdy můžete útočníka nahlásit službě u daného komentáře.

Promluvte si s někým blízkým a důvěryhodným. Všechny moderní technologie světa nikdy nenahradí to, co získáme ve vztahu s jinou osobou.

Určitě je důležité zdůraznit, že mediální gramotnost hraje klíčovou roli v prevenci zneužívání online, protože učí lidi, aby byli odpovědnými a bezpečnými uživateli internetu. Pochopení online rizik, rozpoznání zneužívání a rozvoj pozitivního online chování jsou klíčovými aspekty, které pomáhají vytvářet bezpečnější online prostředí pro všechny uživatele.

Řešením není vypínat internet nebo navždy smazat profily na sociálních sítích. Internet je součástí našeho každodenního života a potřebujeme, abychom byli do určité míry v kontaktu s okolím a ostatními. Všichni potřebujeme udělat z internetu lepší místo pro nás všechny a změna začíná u každého z nás osobně.

Anketa

Stal/a jste se v minulosti obětí kyberšikany?
Ano
33,3 %
Ne
44,4 %
Ne, ale vím o osobě z mého okolí
22,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz