Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ženské tělo není veřejný statek, který mohou muži využívat, kdy se jim zachce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vera Arsic, zdroj: Pexels

„Sexuální obtěžování je jakákoliv forma nevyžádaného verbálního, neverbálního nebo fyzického jednání sexuální povahy, jehož cílem nebo důsledkem je zásah do důstojnosti člověka,“ uvádí Masarykova univerzita (ilustrační foto).

Neexistuje téměř žádná žena, která by nedokázala vyprávět o nechtěných dotycích ze strany muže. Ať už jde o kolegu, který v práci obtěžuje, o kamaráda, který po jedné skleničce osahává zadek, nebo o cizího muže, který se v metru lepí na tělo ženy.

Článek

Ženské tělo není veřejný statek ani hračka, který mohou muži využívat, kdy se jim zlíbí. Přesněji řečeno, nechtěné dotyky jsou de facto sexuálním obtěžováním. Jen samotná zmínka o sexuálním obtěžování v této souvislosti skutečně zneklidňuje některé muže, kteří nechápou, co ženy na nechtěných dotecích tak znepokojuje.

Dotěrné doteky z pohledu obtěžujících mužů

Pohled některých mužů, kteří se dopouštějí takového chování na ženách: „Jen zbytečně dramatizujete. Všechno jste to špatně pochopily. To jsou jen komplimenty, které neumíte přijmout. Až se o vás příště v poloprázdné tramvaji otře úplně cizí chlap nebo vás po zadku poplácá procházející ředitel firmy, nebuďte dramatické. Nejlepší je zdvořile poděkovat, protože tím nemyslíme nic špatného. Spíše vám ukazujeme, že jste žádoucí.“

Je i pravděpodobné, že se možná tito „dotěrní muži“ žen dotýkají bez jakýchkoliv sexuálních úmyslů.

V tom případě mají být ženy zticha, protože je to naprosto v pořádku, když se ženy dotěrně „dotkne nebo ji plácne po zadku“, pokud tak nekoná kvůli sexuálním touhám?

Tak si podle mého názoru dotěrní muži zdůvodňují své jednání - říkají, že to nebylo cílené, plánované. Myslí si asi, že jejich dotěrnost je sexistická, ale rozhodně ne sexuální!

To, co se dnes a denně ženám stává, je encyklopedická (a podle mužů legální) definice sexuálního obtěžování.
zdroj: Masarykova univerzita

Sexuální obtěžování a vyhazov z práce

Přesně takto si zdůvodnil své jednání Jarčin bývalý kolega z práce, který ji sexuálně obtěžoval se stále zvyšujícím tempem. Jarčin příběh začal rozšířením zaměstnanců ve firmě, kde pracuje dodnes. Již první den jí kolega verbálně sexuálně obtěžoval. Postupem času jednání přecházelo do neverbální podoby.

Poté když Jarku začal „plácat po zadku“, došlo ze strany Jarky k reakci. „Řekla jsem mu, že mi je jeho jednání nepříjemné a požádala jsem ho striktně, ať s tím okamžitě přestane.“ Reakce kolegy byla směšná. „Celé to špatně chápeš, jsi velmi přitažlivá žena, chtěl jsem ti tím dát najevo jen mou náklonnost,“ odvětil kolega. Kolega tedy bránil jen svou integritu v dané situaci.

Před koncem pracovní doby kolega navrhl návštěvu vinárny, což už byl vrchol drzosti po předchozím „poplácání po zadku“. Jarka samozřejmě odmítla.

Myslíte si, že si vzal Jarčin kolega její slova k srdci a se sexuálním obtěžováním v práci přestal? Bohužel nepřestal. Jeho obtěžování se každým týdnem i přes striktní odmítání stupňovalo. Jarka jednoho dne, po tom co ji začal při práci zezadu osahávat prsa, sebrala odvahu a šla se svěřit se sexuálním obtěžováním kolegy na vedení firmy.

Vedení firmy začalo nepříjemnou situaci okamžitě řešit a došlo na konfrontaci, při které sám Jarčin kolega své nevhodné chování označil za nekorektní a nepopřel, že k incidentům docházelo. „Samozřejmě mě mrzí, že jsem ztratil pud sebezáchovy a Jarku obtěžoval. Dotýkal jsem se něčeho, na co se bez dovolení sahat nemá,“ řekl podle Jarky její kolega před vedením firmy.

Jarčin kolega dostal okamžitou výpověď. Možná i proto, že se vysloveně neomluvil a nepožádal o odpuštění. Své jednání tedy přiznal a zabalil jej do smutného příběhu, kdy mu jako manželovi neklape doma sexuální život. Jarka nepříjemnou situaci před vedením firmy zvládla. Firma se k této situaci postavila moudře a všem zaměstnancům sdělila, že sexuální obtěžování nikdy nebude přijatelným chováním ve firmě a vždy povede k okamžitému rozvázání pracovního poměru.

Společnost vštípila ženám zvyk hledat viníka nejprve v sobě

Pánové, pojďme si jednou provždy ujasnit to nejdůležitější. Naše hýždě, prsa a další části těla nejsou hračkou ani veřejným statkem, který můžete používat, jak a kdy uznáte za vhodné.

Nechtěné a dotěrné doteky na našich tělech nás ruší na úrovni, kterou nedokážete pochopit, protože nejste věčným objektem sexuální objektivizace a vulgárních komentářů.

Víte, proč my ženy jsme zticha, když je porušována naše důstojnost? Protože jsme šokovány. Protože nevěříme, že se to děje zrovna nám. Protože se nejprve ptáme samy sebe, zda jsme něco neudělaly špatně a nezpůsobily jsme si dotěrné a nevhodné chování samy.

Společnost ženám vštípila zvyk hledat viníka nejprve v sobě samých za nevhodné a dotěrné sexuální obtěžování ze strany mužů. Tato indoktrinace je tak silná, že často my ženy nedokážeme zareagovat, když čelíme sexuálnímu obtěžování.

Ženy potřebují čas

Ženy potřebují čas, aby sebraly odvahu a vypořádaly se se skutečným viníkem, protože moc dobře ví, co je potom čeká. Urážení, pitvání ženského charakteru a chování, armáda mužů stojících ve frontě, aby nám vysvětlili, kde jsme udělaly chybu, a občas se objeví i žena, která se k lynčování velmi ráda přidá. Například v diskuzi pod tímto článkem očekávám, že brzy narazíme i na komentáře jeho „zastánkyň“, které budou poukazovat na to, že Jarka například chodila do práce v sukni a podobně. Neopomínám ani na skutečnost, že se opět objeví i urážlivé komentáře na mou osobu a že útočím článkem na muže.

Ráda bych dodala, že tento článek není útokem na muže a ani nemám v úmyslu vyvolat vlnu nevole. Ráda bych jen upozornila na každodenní problém sexuálního obtěžování žen. Kdyby tento článek pomohl jen jedné ženě od sexuálního obtěžování, je to výhra a jediný cíl mého článku.

Některé ženy nereagují dostatečně rychle, když se jim něco podobného z příběhu Jarky děje a tak veřejně vyzývám všechny ženy, aby přestaly mlčet o sexuálním obtěžování, kterému dnes a denně některé čelí. Naslouchejme ženám, aby se co nejdříve dostaly od vlivu mužů s nežádoucím chováním.

Máte odlišný názor na téma sexuální obtěžování?

Vzhledem k tomu, že Seznam Médium nově nabízí možnost reagovat na článek - pokud má čtenář jiný názor, byla bych ráda, kdyby na mé téma zareagoval vlastním článkem muž.

Anketa

Souhlasíte s tím, že ženy by měly přestávat mlčet o sexuálním obtěžování, kterému některé čelí?
Ano, určitě.
83,7 %
Ano, ale jen v některých případech.
8,7 %
Ne, ženy by měly počkat, až se situace zklidní.
4,2 %
Nevím, jak na to odpovědět.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1730 čtenářů.

(pozn. autorky: V článku jsou použity informace o sexuálním obtěžování. Zdroj informací: Masarykova univerzita).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz