Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bezdětnost jako nový životní trend

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Svoboda je pro všechny důležitá. Každý ji vnímá jinak a jsou lidé, kteří za svobodu považují život bez dětí.

Článek

První skupiny lidi tzv. „childfree“ (lidi, kteří nechtějí děti) se začaly objevovat v 70 letech. Nejznámější takovou skupinou The National Organization for Non-Parents and No Kidding. Tato organizace sdružují bezdětné lidi byla založena v Palo Alto v Kalifornii Ellen Peck a Shirley Radl. The National Organization for Non-Parents - (N.O.N) byla založena, aby prosadila myšlenku, že lidé mají právo se svobodně rozhodnout nemít děti.

N.O.N podporovala ty, kteří se rozhodli nemít děti, podporovala povědomí o problému přelidnění a pomáhala dalším skupinám.

1. srpna roku 1973 tak byl vytvořen Mezinárodní den bez dětí. Den, který oslavují všichni lidé podporující tento bezdětný způsob života podporující myšlenku k přijetí bezdětné volby v dnešní společnosti.

Foto: Pexels

Důvodů pro dobrovolnou bezdětnost je mnoho.

Lidé nemají touhu stát se rodičem a vychovávat děti. Může to být z toho, že měli těžké dětství. Vyrůstali v neúplné rodině. Nepoznali nikdy jednoho z rodičů. Mohou mít strach z výchovy a zodpovědnosti o cizí život.

Dalším důvodem je osobní rozvoj a prostor.

Bezdětní lidé se chtějí věnovat sobě, rozvíjet se a neztrácet čas výchovou dětí. Chtějí mít větší finanční zajištění do budoucna a nebo finance, které by daly do výchovy, vloží do cestování nebo do seberozvoje. Tím mají větší potěšení, protože se nemusí omezovat. Mají více času na uskutečnění svých životních potřeb.

Někteří lidé mají strach, že by mohli přivést na svět nemocné nebo jinak fyzicky postižené dítě. Nechtějí svůj život odevzdat do péče o život dítěte, které by potřebovalo všechen jejich čas. Mají strach, že by mohli předat dítěti dědičné nemoci.

Obzvlášť významným důvodem je přelidnění planety a ničení životního prostředí. Bezdětní nechtějí přivádět děti na svět, který se mění k horšímu. Ať už to jsou různé živelné katastrofy v různých částech světa, hladomory v méně rozvinutých zemích nebo finanční krize způsobující zvyšování životních nákladů.

Technologie a děti

Mnoho párů nebo single lidí, kteří se vzdali touhy mít děti a své potřeby si nahrazují například pořízením domácího mazlíčka, zdůvodňují, že děti jsou velmi ovlivněny moderní technologii. Mnoho rodičů dává malým dětem, které ještě neumí ani mluvit, mobily nebo tablety, aby mohly koukat třeba na pohádky. Větší děti brouzdají po internetu, kde hrozí nebezpečí, že narazí na nějaký škodlivý obsah a někteří rodiče se jim v tom nesnaží ani zabránit.

Nedávná studie, která byla zpracovaná mezinárodním týmem odborníků a vědců, zjistila, že moderní technologie mění dětem mozky. Je podle nich nezpochybnitelné, že když jsou děti vystavené digitálním zařízením, mění to strukturu i funkce jejich rozvíjejících se mozků. Nemusí to být však jen negativně. Také se zjistilo, že tyto změny jsou dlouhodobější a do dětského mozku se otisknou na mnoho let. A do třetice se jim podařilo identifikovat i místa, kam se tyto změny propisují nejvíc a nejsilněji.

Ať už to jsou negativní nebo pozitivní dopady, které ovlivňují dětský vývoj, pro některé rodiče je nelehká cesta, jak vychovat své dítě. Dítě chce mít vše co vidí a závidí dalším dětem, že mají něco co, co ono ne. V současném světě se dítě, které nemá nějaké moderní technologické zařízení, těžko začlení do kolektivu. Často bývá šikanováno, což může mít tragické následky.

Foto: Pexels

Nedobrovolná bezdětnost

Existuje ještě jedna skupina lidí, která je bezdětná. Tato skupina je ovšem nedobrovolně bezdětná a často bývají terčem lidí, kteří se jich ptají na nevhodné otázky typu: „Kdy se to narodí? Kdy už to bude? Jak to, že ještě nemáte děti? Ty nechceš děti?“ Tyto otázky vyvolávají pocit úzkosti, ztrátu sebevědomí a ponížení, jelikož oni si tuto cestu dobrovolně nevybrali. Proto by ostatní měli brát ohled na soukromí bezdětných, ať jsou to dobrovolně bezdětní nebo ti nedobrovolně bezdětní. Nikdo nemá právo se ptát, proč někdo nechce mít děti, a nikdo nemá právo předem odsuzovat tyto lidi, když neznají jejich soukromou situaci.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz