Hlavní obsah

Slovensko hlásí, že žádná pandemie covidu nebyla.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Zatímco je tu covid stále s námi a umírá na něj stále mnoho lidí z důvodu prodělané infekce, která napadá orgány, tak slovenský zmocněnec vlády prohlásil, že na Slovensku žádná pandemie nebyla.

Článek

Pandemie viru Covid-19 zasáhla celý svět. Virus byl poprvé identifikován v prosinci 2019 v čínském Wu-Chanu. Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila propuknutí globálního stavu zdravotní nouze 30. ledna 2020 a pandemie v březnu 2020. Do 8. března 2023 bylo v 201 zemích celkem potvrzeno 676,57 milionů případů, z toho 6,88 milionů úmrtí, připisovaných covidu-19.

Covid-19 má mnoho příznaků, které se projevují různorodě. Od bezpříznakového stavu, až po závažné onemocnění. Virus se hlavně šíří vzduchem, když jsou lidé blízko sebe. Člověk může nakazit jinou osobu, když dýchá, kašle, kýchá nebo mluví a virus vstoupí ústy, nosem nebo očima do jiné osoby. Lidé mohou být nakažliví až dva týdny a mohou šířit virus, i když nevykazují žádné příznaky.

Slovensko první případ infekce potvrdilo 6. března. Byl potvrzen u muže, který se nakazil od svého syna, který se vrátil z Itálie. Postupně přibývaly další případy nakažených. Testovalo se několik stovek lidí denně, protože se nákaza rozšířila do celé země.

K datu 9. března 2023 bylo celkově nahlášeno 2 667 551 nakažených lidí a 21 035 úmrtí. S nástupem nové slovenské vlády s premiérem Robertem Ficem bylo rozhodnuto, že reporty denního hlášení nákazy covidu-19 bude zastaveno. Robert Fico jmenoval začátkem roku 2024 vládního zmocněnce pro vyšetření selhání státu v období pandemie. Stal se jim lékař a známý odpůrce očkování, Peter Kotlár. Toto vyšetřování má podle slov premiéra Fica prokázat, že bývala slovenská vláda Eduarda Hegera se dopustila špatných rozhodnutí v řízení pandemie, kdy se zaváděly různé restrikce k omezení šíření covidu.

„Z hlediska toho, co pandemie znamená, tedy incidence a ostatních měřitelných parametrů, na Slovensku žádná pandemie covidu-19 nebyla.“ řekl 19. června 2024 na Na mimořádném zasedání zdravotnického výboru slovenského parlamentu to řekl zmocněnec slovenské vlády pro vyšetření údajného selhání státu v období pandemie, poslanec za vládní Slovenskou národní stranu (SNS) Peter Kotlár.

Mnoho odborníků a také slovenskou opozici tato slova pobouřila a žádají Petera Kotlára o odstoupení z tohoto postu. Podle jejich slov je tvrzení, že žádná pandemie nebyla jen výsměch všem obětem, pozůstalým, ale i lékařům, kteří denně zachraňovali tisíce lidí, kteří bojovali o život.

„Vím, jakým těžkým obdobím si procházeli lidé a zdravotníci na Slovensku. Je mi moc líto, že o něčem takovém musíme vůbec diskutovat.“

poslanec Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Peter Stachura

V září chce Kotlár ve smyslu výše uvedeného přednést svou závěrečnou zprávu. Mimořádné zasedání zdravotnického výboru iniciovala opozice, protože Slovensko se jako jediný členský stát Světové zdravotnické organizace (WHO) nezapojilo do aktualizace mezinárodních zdravotnických předpisů, známých jako International Health Regulations (IHR).

Zda se dozvíme nějaké novinky nebo již vyřčené zprávy o neexistující pandemii, si musíme ještě pár měsíců počkat. Ale s tím jaké názory se šíří napříč slovenskou vládou a veřejností, to nebude nic překvapivého a zcela jistě padnou nějaká obvinění na bývalé členy vlády, kteří zaváděli opatření a restrikce ke zmírnění pandemie.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz