Hlavní obsah
Finance

V době krize by měl stát omezit lidem nákupy v zahraničí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Aby se zvýšila životní a ekonomická úroveň státu, měli by občané podporovat domácí ekonomiku. Pokud však podporují ekonomiku cizího státu, tak své zemi jen škodí.

Článek

Stát by měl usilovat o to aby nabízel širokou nabídku služeb a pracovních příležitostí. Občan by měl zase co nejvíce využívat těchto služeb a přijímat pracovní nabídky. K tomu, aby se zvýšila ekonomika země, je zapotřebí, aby lidé utráceli své peníze za zboží a služby, které jim stát nabízí. Tím se státu zvýší příjmy, které následně investuje do dalších služeb, nových technologii a vytvoří nová pracovní místa. Důležitá je však spolupráce občanů jakožto pracovní síly, která zvýší produktivitu práce.

Pokud však stát nedělá nic pro to, aby prosperoval, začne docházet k poklesu výkonu ekonomiky. Firmy nebudou mít dostatek nabídek a nebudou mít z čeho zaplatit své zaměstnance. Dojde k propouštění a vznikne vysoká nezaměstnanost. S nezaměstnaností je často spojená kriminalita, alkoholismus, sebevraždy, xenofobie atd. Tato negativa rostou zejména s prodlužující se dobou, po kterou je člověk nezaměstnaný. V souvislosti s dobou, po kterou je člověk nezaměstnaný, je důležitým ukazatelem tzv. dlouhodobá nezaměstnanost.

Tyto negativní faktory vedou k tomu, že stát musí vynaložit finanční prostředky, aby pomohl lidem v nouzi. Stává se však, že někteří lidé toho využívají, stávají se dobrovolně nezaměstnanými a čerpají sociální dávky, aby nemuseli pracovat.

Foto: Pexels

pexels-photo-9532027

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Pokud se chceme mít dobře, musíme pracovat. Za naši práci dostaneme zaplaceno a za peníze si nakoupíme služby a zboží. Tím zvýšíme příjmy státu formou daní, které stát následně zainvestuje do modernějších služeb, které opět využijeme. Firmy, které budou mít vysoké zisky, zvýší zaměstnancům mzdy, které utratí za více zboží. Tento ekonomický koloběh může pokračovat dál, dokud nedojde k útlumu z důvodu nějaké krize.

V době krize by měli občané využívat služby a nakupovat zboží ve své zemi i přes to, že se zvýší jejich hodnota. Sice nebudou moct nakupovat ve větším množství, ale i tak stále budou podporovat domácí ekonomiku. Pokud občané nechtějí podporovat velké obchody, které vlastní zahraniční firmy, tak mají možnost navštívit ve svém okolí farmářskou prodejnu. V nedávné zprávě se psalo, že počet farmářských prodejen v Česku roste. Farmáři nabízejí vlastní produkty, které jsou více kvalitní a za rozumnou cenu. Nabídka se stále rozšiřuje a dokonce se objevuje i na internetu. Tím je pro potenciální zákazníky dostupnější.

Proč tedy mnoho Čechů jezdí na nákupy za hranice? Může to být tím, že nabídka je větší a kvalitnější. To by však mohlo být i u nás, kdyby Češi pro to něco udělali. Například to, že by přestali nakupovat nekvalitní zboží. Pokud by jej přestali nakupovat, výrobci by si toho všimli a snažili by se o změnu. Pak by si občané nemuseli stěžovat, jak je tady vše nekvalitní a za hranicemi kvalitnější.

Dalším důvodem je nízká cena. V Polsku to vláda vyřešila tím, že zavedla nulovou daň na potraviny, snížila daně na energie a pohonné hmoty. Po této zprávě vzali čeští občané polské obchody útokem. Mnozí Poláci byli naštvaní, jelikož zaměstnanci nestíhali doplňovat zboží a někdy došlo úplně. Občas došlo k fyzickému kontaktu. Toto opatření a zavedení nulové daně připravilo polský státní rozpočet o 15 až 20 miliard zlotých (až 108 miliard Kč). Toto populistické gesto vlády sice snížilo ceny v obchodech, ale zvýšilo výdaje státního rozpočtu. V budoucnu se uvidí, jak správné rozhodnutí to bylo. Podobně na tom bylo Německo, které si půjčilo 200 miliard eur (4,5 bilionů Kč) na snížení cen energii pro domácnosti a podniky. Naše vláda také zastropovala ceny energii pro domácnosti a menší firmy. Náklady činily 40 miliard. Přesto se za toto rozhodnutí snesla na vládu vlna kritiky, protože mnohým občanům vadilo, že budou platit více než Němci. Ti Němci, kteří si půjčili 4,5 bilionů korun a tím zatížili státní rozpočet.

Jak tedy přežít v krizi a zároveň podporovat stát? Stát by měl omezit lidem vyjíždět za hranice aby nepodporovali cizí ekonomiku, ale zároveň je motivovat k tomu aby utráceli své peníze ve své vlastní zemi. Stát by měl svým občanům ukázat, že je tady pro ně, že jim je na blízku a ocenit je za jejich podporu. A občané by si měli uvědomit, že tím, že utratí své peníze ve své zemi, zvýší tím příjmy státu a růst ekonomiky. Díky tomu nebudou krachovat podniky a předejde se ještě větší krizi.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz