Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzdělání nebo rodina. Dítě jako vstupenka na vysokou školu v Rusku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vyacheslav Bukharov, Creative Commons, Attribution-ShareAlike 4.0 International, volné dílo

Rada federace v Rusku chce odměňovat, ale také omezovat ruské školačky, pokud se rozhodnou porodit dítě. Toto rozhodnutí ovlivní jejich výsledek k přijetí na vysokou školu.

Článek

V Rusku se začíná objevovat myšlenka, že mladé ženy by měly porodit dítě, které jim zaručí vstup na vysokou školu. Toto rozhodnutí musí učinit již na střední škole ve věku 18 let. Má se tak předejít demografické krizi, která předpovídá snížení ruské populace. Ženy, které se rozhodnou porodit, získají preferenční body k přijetí na jakoukoli univerzitu v Rusku. K této výhodě jim může ještě pomoci, pokud absolvují školu s vyznamenáním, mají za sebou sportovní úspěchy, dobrovolnictví v různých organizacích a také vítězství v olympiádách a soutěžích.

Nevýhodu budou mít studentky, které odmítnou tuto podmínku, z obav omezení plnohodnotného studia, jelikož se budou muset věnovat dítěti. Také mohou mít obavy z odmítnutí na pracovním trhu.

Za návrhem výhod pro mladé matky stojí Andrej Kutepov, předseda výboru Rady federace pro hospodářskou politiku, který zaslal dopis ministrovi školství a vědy Valeriji Falkovovi Podle něj toto opatření bude dalším krokem „k zajištění příležitosti pro ženy s dětmi získat vyšší vzdělání“ a vytvoření pohodlnějších podmínek pro vstup na univerzitu nebude vyžadovat další platby. „Toto opatření bude navíc jedním z opatření k prevenci potratů a také ke zlepšení postavení rodin s dětmi,“ řekl senátor Andrej Kutepov.

„Navrhuje se zvážit návrh na zavedení dodatečných zvýhodnění pro přijetí na vysoké školy pro ženy, které porodily dítě (děti) do jednoho roku před předložením dokladů na vysokou školu Děti jsou navrženy jako individuální úspěch. za což je nutné zajistit připsání maximálního počtu dodatečných bodů k výsledkům zkoušky,“ stojí v dopise, který má k dispozici ruská agentura TASS.

Foto: Tisková služba Státní dumy Ruska, duma.gov.ru, Creative Commons, Attribution 4.0 International, CC BY 4.0

Andrej Kutepov (vpravo)

Ruské úřady bojují proti nízké porodnosti různými způsoby. Například dávají nastávajícím matkám vyšší finanční příspěvky, omezují potraty nebo udělují přísné tresty LGBT a bezdětným komunitám s cílem je převychovat a nasměrovat je na správnou cestu.

Od výhod k nevýhodám

Zatímco Andrej Kutepov navrhuje výhody pro mladé ženy ucházející se o vysokoškolské studium, jeho kolegyně, senátorka Rady federace z Čeljabinské oblasti, Margarita Pavlova, vyzývá k omezení vzdělávání mladým ženám, pokud nechtějí mít děti.

„Musíme vykonat obrovskou duchovní a morální práci. Když dívka vyroste, k čemu ji rodiče vedou? Skutečnost, že musí nejprve studovat, udělat kariéru, koupit si byt a pak se vdát a mít děti. Výsledkem je, že máme generaci 40letých nešťastných žen, které se nerealizovaly ani jako matky, ani jako ženy – nevědí, co je domov,“ řekla senátorka Margarita Pavlova na Ruském ekonomickém fóru v roce 2023.

Podle senátorky je účelem ženy rodit děti a udržovat domov. V minulosti ženy více bojovaly za svá práva, vyšší postavení ve společnosti a rovnost. Podle jejího názoru se to však vymklo kontrole a ženy zapomněly na svou životní roli. Přestaly se starat o domov a rodinu a chtěly se více vzdělávat a pracovat. Tím podle ní odstartovala demografická krize, která ohrožuje ruský národ.

Foto: Tisková služba Rady federace, http://council.gov.ru/events/news/149971/, Creative Commons, Attribution 4.0 International

Margarita Pavlova u otevření pamětní desky Olgy Kachury v Kopeisku v roce 2023

„Úřady by se měly zapojit do duchovní a morální výchovy dívek: aby vytáhly Rusko z demografické díry, je třeba je povzbudit, aby se nevzdělávaly, ale aby měly děti,“ řekla Margarita Pavlova.

Úsměvné je, že senátorka Pavlova ve svých 21 letech vystudovala vysokou školu v oboru sociologie a psychologie. Po úspěšném studiu pracovala jako televizní moderátorka a komisařka pro lidská práva. Své první dítě měla ve 25 letech. V současné době má už tři děti a mezitím získala druhý magisterský titul na Ruské akademii národního hospodářství a veřejné správy v oboru Veřejná a obecní správa.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz